Hafta sonlarında ya da resmî tatillerde EFT para gönderme işlemi yapılamaz. Bunun nedeni EFT işlemlerinin Merkez Bankası tarafından kontrol edilip onaylanmasıdır. Örneğin Garanti BBVA'daki EFT işlemleri, resmî tatiller dışında, hafta içi 08.00-17.15 saatleri arasında gerçekleştirilir.
Hafta sonu ve resmi tatillerde EFT işlemi yapılmaz. EFT sadece bankaların faaliyette olduğu saatlerde yapılır. Ancak Merkez Bankası'nın 2021 yılı itibari ile hizmete soktuğu FAST işlemi ile 7/24 1000 TL'ye kadar EFT yapılabilir. Bankalar arası 7/24 EFT ve havale saat kaça kadar yapılır?
Bununla birlikte hafta sonları ve resmi tatiller EFT ile para gönderim işlemi yapılamaz. EFT ile para gönderim işlemi yalnızca bankaların aktif olarak çalıştığı günler ve saatler içerisinde yapılır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların hafta içi saat 16.00 sonrası ve hafta sonu yapılan EFT/FAST işlemleri için yüzde 50 fazla azami ücret uygulamasını kaldırdı.
FAST İşlem Limitleri
Mesai saatleri sonrası (16:00-08:30) saatleri arasında ve tatil günlerinde toplam limitleri 50.000 TL'dir.
İlgili 30 soru bulundu
Evet, yapılabilir. FAST işleminde hafta içi ve hafta sonu fark etmeksizin, 7/24 prensibi uygulanır ve zaman açısından FAST limit kısıtı bulunmaz.
Hafta sonu yapılan EFT, FAST sistemi ile gerçekleştirilebiliyor. Ancak EFT işleminin gerçekleşmesi için bankaların belirlediği işlem günü ve saatlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Cumartesi ve Pazar günü havale işlemleri de mobil bankacılık, internet bankacılığı ve ATM'ler ile yapılabiliyor.
Ancak banka şubeleri üzerinden EFT yapmak için mesai saatlerini takip etmek gerekir. Hafta sonlarında ya da resmî tatillerde EFT para gönderme işlemi yapılamaz. Bunun nedeni EFT işlemlerinin Merkez Bankası tarafından kontrol edilip onaylanmasıdır.
EFT, havale, Western Union ve birçok işlemin gerçekleşme süresi ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
IBAN'a para gönderme adet limitin ayda 30'dur, Aynı ay içinde 30 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
Banka hesabında bulunan bir paranın, yine aynı banka içerisindeki diğer hesaba veya başkasına ait bir hesaba gönderilmesi işlemine havale denir. Buradaki kilit nokta, tüm hesapların aynı bankada kayıtlı olmasıdır. Bu nedenle haftanın 7 günü 24 saat havale talimatı verilebilir.
Ancak her bankanın kendi uygulamasına göre bu süre değişiklik gösterebilir. Ayrıca hafta sonu ve resmi tatillerde para transfer işlemi yapılamaz. Hafta sonu ve tatil günlerinde yapılan EFT talimatları işlemi takip eden ilk iş gününe hesaba ulaşır.
Nöbetçi Transfer işlemi yapılabileceğiniz bankalar: Akbank, Denizbank, Garanti BBVA, Halkbank, QNB Finansbank, Enpara, Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Yapı Kredi, Şekerbank, Albaraka Türk.
EFT işlemleri hafta sonu ve resmi tatiller dışında, hafta içi ve bankanın belirlediği EFT saatleri içinde yapılabilir. Havale işlemleri için böyle bir sınırlama yoktur, 7 gün 24 saat havale yapabilirsiniz. EFT işlemleri TCMB onayını takiben hesaba geçer.
Hafta sonu EFT işlemleri de diğer günlerde olduğu gibi, bankaların dijital kanalları üzerinden gerçekleştirilir. İnternet bankacılığı, mobil bankacılık veya ATM'ler aracılığıyla para transfer işlemleri yapılabilir.
Parayı gönderen kişi, daha sonra bankayı arayarak veya internet bankacılığını kullanarak hafta sonu yapmış olduğu EFT işlemini iptal edebilmektedir. Bu sebeple özellikleri hafta sonları veya mesai saatleri dışında EFT yöntemi ile para göndererek alışveriş yapan kişilerin çok daha fazla dikkatli olması gerekmektedir.
SWIFT işlemleri genellikle birkaç gün içerisinde gerçekleşiyor. Yurt dışı para transferi için bankaya mesai saatleri içerisinde talimat verildikten sonra ortalama 2 gün içerisinde işlem tamamlanıyor.
Bankalar Arası Döviz Transferi Ne Kadar Sürer? Bankalar arası döviz havale işlemi, saat 17:00'dan önce yapılırsa iki iş günü içinde, 17.00'dan sonra yapılırsa 3 iş günü içinde karşı bankadaki hesabına ulaşır. Bazı bankalar ise bu işlemin daha hızlı olması için farklı uygulamalar kullanılabilir.
Bir yurt dışı transferinin ulaşma süresi, transfer yöntemi, menşe ülke ve alıcı banka dahil olmak üzere birkaç faktöre bağlıdır. Transferlerin ulaşması genellikle 2-5 gün sürer. Belirli ülkelerden yapılan transferler, ilave güvenlik önlemleri nedeniyle daha uzun sürebilir.
VakıfBank'ta Bankalar arası 7/24 para transferi gerçekleştirilmesi için hizmet verecek FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) anlık ödeme uygulaması 08.01.2021 tarihinde başlamıştır.
EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır. EFT işleminin gerçekleşmesi için bankalar tarafından belirlenen EFT işlemi saatleri mevcuttur. Bankadan bankaya değişen EFT işlemi saatleri dışında işlem yapılması durumunda beklemede kalır.
Banka havalesinin ulaşması bir iş günü ve ACH ile gönderilen paranın ulaşması 1-3 iş günü sürer. ABD dışından gönderilen paranın ulaşması genellikle 4-5 iş günü sürer, ancak saat farkı veya birden fazla aracı banka nedeniyle daha uzun sürebilir.
İnternet Şubesi –Para Aktarma - FAST 7/24 veya İşCep'ten Para Aktar- Başka Hesaba TL menüsü ile, farklı bankalardaki alıcılara TCMB'nin belirlediği işlem limitleri dahilinde, saniyeler içinde 7/24 para gönderebilir ve farklı bankalardaki hesaplardan kendi hesaplarınıza para alabilirsiniz.
Havale, aynı bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir ve işlem ücreti genellikle daha düşüktür. EFT ise iki farklı banka arasında para transferi için kullanılır. Bu yüzden EFT işleminde paranın alıcı hesaba ulaşması daha uzun sürer ve işlem ücreti havaleye göre daha yüksektir.
Yine de IBAN'a para transferi nasıl yapılır sorusunun cevabını senin için paylaşalım. Bir yakınına para göndermek istediğinde, karşı tarafın seninle IBAN bilgisini paylaşması gerekir. Daha sonra para transferi sekmesinden alıcının IBAN ve ad/soyad bilgilerini girerek işlemini tamamlayabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri