Dikey geçiş ya da diğer ismiyle iki yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlama işlemi için ön lisans diplomanızın olması ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavına katılmanız gerekiyor. Her lisans bölümünün, dikey geçiş için belirli bir başarı sıralaması ve puanı vardır.
Bu koşulları sağlarsan geçiş hakkını kullanabilirsin. Dikey geçiş, genel olarak sınavla gerçekleştirilen bir uygulamadır. 2 yıllıklardan 4 yıllıklara geçişin temel yöntemidir.
Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Aile ve Tüketici Bilimleri gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Önlisans programlarının devamı niteliğindeki lisans programlarına Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile yerleşen Üsküdar Üniversitesi önlisans programları mezunları müfredatlarının entegre olması sayesinde önlisans programında aldıkları birçok dersi saydırarak 3. Sınıftan eğitimlerine başlayabilmektedirler.
Ön lisans öğrencilerini daha çok ilgilendiren Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile okumuş olduğunuz bölümün 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınav sistemidir. ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır.
İlgili 42 soru bulundu
Öncelikle belirtelim, açıköğretimden de olsa lisansa tamamlamanız için Dikey Geçiş Sınavına (DGS)'ye girmeniz şart, DGS sınavına girmeden lisansa tamamlamanız mümkün değildir.
Sen normalde lisans müfredatında 20 ders görecekken 10 tanesini daha önce görmüş olduğun için muaf oluyorsun ve otomatikmen 4 yıl okuyacağına 2 yıl okuyorsun. LAKİN bu uygulamada böyle değil, aksine çoğu zaman DGS ile yerleşenler birinci sınıftan başlar.
Önemli Not : Bu iki bölüm için de DGS ye başvuruda bulunabilmek için önlisans ortalamasının 60 puan ve üzeri olması gereklidir. Başvurular her yıl Nisan ayı içerisinde ÖSYM nin belirlediği merkezlerden veya ÖSYM nin web sayfasından belirlenen tarihler aralığında başvuruda bulunabilirler.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS), üniversitelerin (açık öğretim de dahil) ön lisans yani 2 yıllık programlarında okuyup mezun olan kişilerin lisans programlarına yani 4 yıllık programlara geçiş yapabilmelerini sağlayan bir sınav türüdür.
Örnek olarak 3.20 bir ortalamaya sahip öğrencinin ÖBP puanı 20 ile çarpılınca 64 olmaktadır. DGS okul puanı da böyle hesaplanmaktadır. DGS diploma notu kaç puan getirir diye soruyorsanız 24 ile 48 puan arası getirmektedir.
Dikey geçiş, iki yıllık önlisans programlarından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ya da sınavsız olarak dört yıllık lisans programına geçerek öğrenime devam etmektir.
DGS sınavına başvuru işlemleri 29 Mayıs 2023 tarihinde saat 10.30'dan itibaren başladı, DGS başvuru ücreti 270 lira olarak belirlendi. DGS başvuruları 29 Mayıs-5 Haziran 2023 tarihleri arasında alınacak, başvuru işlemleri ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sitemi (AİS) ais.osym.gov.tr adresi üzerinden yapılacak.
DGS ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavıdır. Dikey Geçiş Sınavına yükseköğretim kurumlarının 2 yıllık ön lisans programını başarı ile tamamlamış olan öğrenciler girebilir. Bunun dışında açık öğretimden de 2 yıllık bölüm bitirenler DGS'ye girme hakkına sahiptir.
DGS sınavı Türkçe, Matematik ve Geometri derslerinden oluşmakta ve 50 adet sayısal, 50 adet sözel olmak üzere toplam 100 sorudan oluşmaktadır. 2023 DGS sınavı matematik konuları arasında temel kavramlar, basamak kavramı, bölme ve bölünebilme kuralları, EBOB-EKOK, 1.
Yatay ve dikey geçiş arasındaki farktan kısaca bahsedelim. Lisans ya da ön lisans programlarında farklı üniversitede aynı programa geçiş yapmak isteniyorsa bu yatay geçiştir. Ön lisans programından lisans programına geçiş yapmak isteyen adaylar ise dikey geçiş sınavına girmelidir.
Ön lisans diploma programlarında ikinci yarıyıl ve üçüncü yarıyıl başlarında, lisans diploma programlarında ikinci sınıf ve üçüncü sınıf başlarında yatay geçiş başvurusu yapılabilir.
Staj dışında son sınıfta olan ve mezuniyet koşullarını tamamlamış adaylar da başvurabilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) meslek yüksekokullarından son sınıf öğrencisi ve mezunlar da DGS'ye başvurabilir, yurt dışından aynı şartlar ve eşdeğerleri ile mezunlar kabul edilir.
DGS ile geçiş yapınca ön lisans diploması iptal olur mu? Hayır iptal olmaz. Lisanstan mezun olduğunuzda MYO diplomanızı da geri almış olacaksınız. Yani iki üniversite (bir ön lisans, bir lisans olmak üzere) mezunu olmuş olacaksınız.
Önlisans başarı puanı, adayın önlisans mezuniyet notunun önceden belirlenmiş katsayılarla çarpımı sonucu elde edilir. Ortaya çıkan puan adayın nihai DGS puanını hesaplayan formülde kullanılır. Mezuniyet notu önce 0.8 katsayısı ile çarpılır. Böylece en az 40 ve en çok 80 olacak şekilde bir puan belirlenir.
DGS sınavında baraj puanı yoktur. DGS'nin kendisine özel puan hesaplama yöntemi vardır.
DGS'DE KAÇ NET KAÇ PUAN GETİRİR? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen 2023 DGS'de Puan Hesaplama yapılırken öncelikle her iki testten de en az 1 net yapmanız gerekmektedir.
Normalde birinci sınıfta dgs girebilirsiniz ama tercih veremezsiniz çünkü mezun değilsiniz.
DGS ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavıdır. Dikey Geçiş Sınavına yükseköğretim kurumlarının 2 yıllık ön lisans programını başarı ile tamamlamış olan öğrenciler girebilir. Bunun dışında açık öğretimden de 2 yıllık bölüm bitirenler DGS'ye girme hakkına sahiptir.
DGS' ye mezun olduğunuz yıldan itibaren herhangi bir sene sınırlaması olmadan katılma hakkınız vardır. Bu sınavı bir önceki yıl kazanmış olsanız bile sınava tekrar katılabilirsiniz. Puan düşmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. DGS' ye başvurular Mayıs ayı içerisinde yapılır.
8. DGS'ye kaç kez girme hakkım vardır, mezun olduktan sonra kaç sene sınava girebilirim? Dikey Geçiş Sınavı'na giriş sayısında herhangi bir sınır yoktur. (Not: 2007 DGS dahil ve önceki sınavlarda adaylar en fazla 3 defa sınava girebiliyordu. Bu sınır kaldırıldı.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri