Güneş Enerjisi Santrali ve Trafo Uzaklığı Kurulacak güneş enerjisi santralinin trafo merkezine uzaklığı en fazla 20 km olmalıdır. 20 km'den uzak olan arazilerin başvurusu kabul edilmez. Genelde 1-1,5 km uzağa kurulan GES tarlaları daha iyidir çünkü trafo ile arazi arasındaki uzaklık arttıkça maliyet de artacaktır.
Kış aylarında GES boşta beklemesin enerji üretsin isteriz. 9 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan yönetmelik değişikliğinde artık bu durum aşağıdaki şekilde uygulanabiliecek. Tarım arazilerinin bir kısmına sözleşme gücünüz kadar GES kurabilirsiniz ve de 5.1.c kapsamında mahsuplaşma yapabilirsiniz.
GES kurulumu yapılacak arazide aranan ilk şart, arazinin marjinal arazi (mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri ve dikili tarım arazileri dışında kalan araziler) statüsünde olmasıdır.
1 Mw Güneş Enerjisi Santrali İçin Yaklaşık 20.000 m2 Arazi Gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Sonuç olarak, 1 MW güneş enerjisi santralinin maliyeti, yukarıdaki faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak, yaklaşık bir tahmin yapmak gerekirse, Arazi Tipi 1 MW güneş enerjisi santralinin maliyeti, ortalama olarak 750.000-850.000 $'dır.
Güneş Enerjisi Sistemi Hibe Desteği 2023
Toplam 900.000 TL'ye kadar hibe desteği vardır. KKYDP hibesinde ise yeni yatırımlarda 3.000.000 TL üst sınır vardır ve yatırımın %50'si hibe kapsamında verilir.
Yakınında yollar bulunmalıdır. Jeolojik yapısı GES için uygun olmalıdır. Işınım potansiyeli yüksek bir il ya da ilçede olsa dahi, arazinin bölgesel jeolojik yapısı önemlidir. Akarsuların olduğu bir bölgede taşkın, yamaçlı arazilerde ise heyelan riski vardır.
Araziniz ile ilgili çağrı mektubunu aldıktan sonra alanında tecrübeli bir elektrik mühendisi ile çalışarak projenizi çizdirmeniz gerekmektedir. Projeyi de TEDAŞ'tan geçip ve onaylandıktan sonra çeşitli kurumlardan görüşleri alınarak belediye'den imar izni almanız gerekmektedir.
Güneş Enerji Santralleri yani GES Maliyeti Nedir sorusunun doğrudan bir cevabı yoktur. Kurulum yapılacak yerin ve talep edilen sistemlerin şekline göre maliyetler değişmekle birlikte 1 kWp GES kurmak için ortalama 600 USD ile 1500 USD aralığında rakam harcamanız gerekmektedir.
Bir araziye güneş enerjisi santrali kurma izni alınabilmesi için arazinin marjinal tarım alanı vasfına sahip olması gereklidir. Marjinal tarım arazisi kavramını açmak gerekirse, mutlak tarım arazisi, özel ürün arazisi ve dikili tarım arazisi dışında kalan diğer arazilerdir.
Güneş enerjisi, orta ve uzun vadede yatırımcısına kazandırır. Bu sebeple, kısa dönemli kiralamalar kârlı olmayabilir. Ayrıca, arazi için talep edilen kira, arazinin santral kurulumuna uygunluğu, güneşli gün sayısı vb. kriterlere göre değerlendirilmelidir.
Dağıtım bedeli ve vergiler dahil rakam 1,47TL/kWh olmaktadır. Bu durumda 1 ayda 240 kWh ve altı tüketim olduğunda 240 kW elektrik fiyatı 353,85 TL'dir. (240kWh X 1,47TL) . 240 kWh'in üstündeki kısım için ise tüketilen miktarın çarpılacağı birim fiyat 2,21 TL olacaktır.
1 dönüme kaç güneş paneli / santrali gerekli? Bir dönüm tarlaya ortalama 50 KW güneş enerjisi santrali kurulabilir. Ayrıca, 1kW güneş paneli ortalama 8 m2 boyutundadır.
Yani belediyeler isterlerse, tükettikleri elektriği, kuracakları güneş, rüzgâr enerji santralleriyle kendileri üretebilir, böylece yüksek faturalardan kurtulabilir hatta ihtiyaçlarından fazlasını da dağıtım şirketlerine satarak ek gelir sağlayabilirler.
Kanunu: Kanun uyarınca 1. ve 2. derece kara, hava ve deniz askeri yasak bölgeler ile askeri güvenlik bölgelerinde güneş enerji santrallarının kurulmasına ve işletilmesine izin verilmemektedir.
-Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyeti, Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır. Yolun ve parselin sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamalıdır. Maksimum 2 kat, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır.
Enerji Günlüğü - Plansız alanlarda öztüketim amaçlı çatı GES'ler ile tarımsal sulama amaçlı GES'ler yapı ruhsatı ve yapı kullanım iznine tabi olmayacak. Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu kurs kimler için uygun:
Elektrik Elektronik Mühendisleri. Enerji Sistemleri Mühendisleri. Elektrik Mühendisleri.
1 dönüm güneş enerjisi sistemi kurma maliyeti, sistem büyüklüğüne, kullanılan malzeme ve ekipman kalitesine, işçilik ücretlerine ve bölgesel fiyat farklılıklarına bağlı olarak değişir. Genel olarak, 1 dönüm arazi üzerinde kurulan güneş enerjisi sistemlerinin maliyeti 1.300.000 TL ile 1.600.000 TL arasında değişebilir.
Bu çerçevede başvurular Orman Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresine veya ilgili kuruluşlara yapılır.
Söz konusu tarife ile Türkiye'de güneş enerji sistemi kendisini 4 veya 16 yıl içerisinde amorti edebilir.
Güneş paneli üreticisi CW Enerji Genel Müdürü Yılmaz, müstakil ev veya iş yerlerinin çatılarına kurulacak 10 kilovatlık mini bir güneş enerjisi santrali (GES) ile aylık 800 liraya kadar gelir elde etme imkanı bulunduğunu bildirdi.
ÇED Kapsamı Dışında değerlendirilebilmesi için hem proje alanının 2 hektardan düşük hem de kurulu gücün 1 MWe değerinin altında olması gerekmektedir. Çatı ve Cephe sistemleri ise ÇED Yönetmeliği'nden Muaf durumda yer almaktadır.
1 MW Çatı GES projeleri ortalama 1.200.000 kWh elektrik üretmektedir. Genel olarak baktığımızda ise yıllık olarak 5.000.000 Türk lirası kadar enerji üreterek birçok evin elektrik faturasını karşılayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri