Böbrek hastalığına ya da böbrek hasarına bağlı olarak kişinin böbrek işlevleri azalırsa filtrasyon hızı da azalır. Bu durumda atık ürünler kanda birikmeye başlar. Bu durumda sağlık açısından hayati sorunlara sebep olabilir. GFR'nizin düzenli kontrolü böbrek sağlığınızı korumada etkili tedbirler almanızı sağlayacaktır.
eGFR Düşüklüğü Nedir? Böbreklerin glomerüler filtreleme hızında azalmaya işaret eden durum eGFR düşüklüğüdür. Böbrek fonksiyon bozukluğu veya idrar yolunda tıkanma gibi sebeplerle eGFR düşebilir. İdrar yollarının engellenmesi idrar çıkışını keser ve bu da böbrekte hasara ve sonuçta fonksiyon kaybına yol açabilir.
EGFR yaş, cinsiyet ve vücut kitlesi ile değişebilir, ayrıca gebelik, bazı ilaçlar, beslenme biçimi de GFR'yi etkiler. EGFR gün içi değişken bir ritme sahiptir, öğleden sonraya kıyasla gece yarısı %10 daha düşüktür.
Düşük EGFR değerleri, böbrek fonksiyonlarında azalma veya hasarın bir belirtisi olabilir. EGFR düşüklüğünün potansiyel nedeni şunlardır: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH): En yaygın nedenlerden biri kronik böbrek hastalığıdır. KBH, böbrek dokusunda uzun vadeli hasara neden olarak EGFR düşüklüğüne yol açabilir.
Kan pH alkaliye kaydığı durumlarda emilimi azalır.
İlgili 36 soru bulundu
Vazokonstrüksiyon yaparak böbrek kan akımı ve glomerüler filtrasyon hızını azaltan faktörler epinefrin, norepinefrin, anjiyotensin II ve endotelin'dir.
Düşük düzeyde anjiyotansin bulunduğu durumlarda, GFR artar, yüksek düzeyde anjiyotansin bulunduğu durumlarda ise GFR azalır. Ağır kanamaların olduğu durumlarda kan yitimi, kan basıncının düşmesine neden olup, renin-anjiyotansin sisteminı tetikler.
Evre (GFR (15 ml/dk ve altı)
Son dönem böbrek hastalığı / böbrek yetmezliği olarak kabul edilir. Diyabet hastaları GFR 15 ml/dk altında diğer böbrek hastaları 10 ml/dk altında olduğunda böbrek replasman tedavilerine (diyaliz yöntemleri, böbrek nakli) başlanır.
Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır. Bu konuda kararı verecek olan hastanın doktorudur.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
Yeterli sıvı almak, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak, tansiyon kontrolü bu nedenle çok önemlidir. EGFR yükseltecek bir mucize yoktur (öyle bir yolu bulan Nobel ödülünü kazanır), mucize arayışlarının (hele mevcut tedaviler bıraktırılırsa) böbreğe zarar verme potansiyeli yüksektir.
Kronik böbrek yetmezliği (KBY), glomerül filtrasyon hızının (GFR) böbrek işlevlerinde saptanabilir düzeyde değişikliklere neden olacak kadar, kalıcı bir şekilde azaldığı durum olarak tanımlanabilir. Bu durum genellikle GFR 25 mL/dk/1.73 m2'nın altına indiğinde ortaya çıkar.
30-39 yaş: 107 ml/dk. 40-49 yaş: 99 ml/dk. 50-59 yaş: 93 ml/dk. 60-69 yaş: 85 ml/dk.
GFR (Glomerüler Filtrasyon Hızı) fonksiyon gösteren her bir nefronda, glomerüllerden birim zamanda süzülen plazma miktarının toplamıdır. GFR yaş, cinsiyet ve vücut kitlesi ile değişebilir, ayrıca gebelik, bazı ilaçlar, beslenme biçimi de GFR'yi etkiler.
GFR düzeyinin 90 ve üzeri olması halinde normal kabul edilir. 60'ın altında olması halinde böbrek hastalığına işaret edebileceğinden gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir. Ancak bu düzeyin 15'in altında olması böbrek yetmezliği olarak adlandırılır ve tehlikeli bir durumdur.
EGFR değeri, bir kişinin böbrek fonksiyonunun ne kadar etkili olduğunu gösterir. Düşük seviyeler, böbreklerin fonksiyonlarının azaldığına ve böbrek yetmezliği riskinin arttığına işaret edebilir. Yüksek değerler ise genellikle böbrek fonksiyonlarının normal olduğunu gösterir.
Kandaki kreatinin seviyesi erkeklerde 1.2 mg/dL ve kadınlarda 1.1mg/dL üzerinde olması tehlikeli olabilmektedir.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
Kronik böbrek yetmezliği ve şiddetli proteinüri varlığında kreatininin tübüler sekresyonunun oranı artar ve ilerlemiş kronik böbrek yetmezliğinde kreatinin klirensi/gerçek GFD oranı 2-2.5'a yükselir; kreatinin klirensi glomerüler filtrasyon değerini daha az yansıtır hale gelir.
Kronik prerenal böbrek yetmezliği böbreklere uzun süre boyunca yeterli miktarda kan gelmediği için böbreklerin küçülmesi ve işlevini yitirmeye başlaması durumudur. Kronik intrinsik böbrek yetmezliği böbreğin kendisinde bulunan bir hastalık nedeniyle böbreklerde uzun süreli hasar olduğunda ortaya çıkar.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Diyaliz Hangi Durumlarda Uygulanır? Böbrek yetmezliği, idrar, kan ve radyolojik ölçümlerle tespit edilir. Diyaliz uygulanması için böbrek fonksiyonlarının işlevini %80-90 oranında yerine getiremiyor olması gerekir. Böbreklerin glomerüler hızı 12 altına düştüğü zaman diyaliz ihtiyacı ortaya çıkar.
EGFR hesaplamasında elde edilen sonuçlar ml/dak/1,73m2 şeklinde birimlendirilir ve böbreklerin dakikalık filtrasyon hızını ifade eder.
Kreatinin klirensi bir dakikada kreatininden temizlenen plazma hacmi olarak tanımlanır. Birimi ml/dk'dır. Kreatinin klirensi glomerul filtrasyon hızının (GFR) bir göstergesidir. Böbrek hastalıklarında kreatinin klerensi azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri