Mesleki ve teknik lise öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş hakları bu yıldan itibaren kaldırıldı, buna karşılık kaldırılan ek puan uygulaması geri geldi.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır.
7.2. YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK OLAN EK PUAN NEDİR, NASIL KULLANILIR? Yukarıda 6.3. ve 7.1. maddelerinde sözü edilen ek puan, bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunlarına, kendi alanları ile ilgili meslek yüksekokulları ile bazı lisans programlarına yerleştirme yapılırken ayrıca verilecek olan bir puandır.
KPSS önlisans oturumu sona erdi. Sınava katılan adaylar, cevap anahtarının yayınlanmasıyla birlikte KPSS ön lisans puanını hesaplayabilecek. Sınavda yapılan her testte, doğru cevap sayısından yanış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puan elde ediliyor.
Meslek liseli öğrencileri ve mezunları için sınavsız geçiş kaldırılmıştır. Sınavsız geçiş yerine meslek liseli adaylara yönelik ve sadece YGS puanlarında ve sadece meslek lisesinde öğretim gördükleri alanları ile alakalı 2 yıllık önlisans programlarında kullanılmak üzere ek puan verilecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınan bir puan türüdür. Ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puan türü, yalnızca öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapmasıyla kullandırılır.
Meslek Lisesi mezunları kendi alanlarını tercih ederken ek puan alırlar. 15 Puan ile 30 Puan aralığında ek puan verilmektedir. DİPLOMA NOTU X 0,3 Eklenecek ek puanı vermektedir. Ek puan ile sadece 2 yıllık bölümler (önlisans) tercih edilebilir.
KPSS ÖNLISANS 70 PUAN ALMAK IÇIN KAÇ NET GEREKIR? KPSS Önlisans düzeyinde sınava giren adayların 70 puan alabilmeleri için ortalama olarak 35 net yapmaları gerekmektedir.
KPSS'den 70, 71, 72, 73, 74 puan alan adaylar uzman erbaş ve astsubay alımına başvuru yapabilmektedir. Ön lisans KPSS ile POMEM'lere her sene binlerce polis alımı yapılmaktadır. Yapılan polis alımında 65 şartı var. 71 ile 74 arasında alan adaylar POMEM'lere başvuru yapabilmektedir.
66-70 net arası ; 80-82 arası puan getirecektir. 71-75 net arası; 82-84 arası puan getirecektir. 76-80 net arası; 83- 85 arası puan getirecektir. 81-85 net arası; 85-87 arası puan getirecektir.
Öğrencilerin lise yaşamı boyunca aldıkları notlar yani diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Yani Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır. Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.
Ek puan hesaplaması esnasında, tüm adaylar için 0,12 katsayısı üzerinden ek puan hesaplanır. Eğer mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olduysanız ve bölümünüzün devamı niteliğinde olan yüksek öğretim bölümlerini tercih edecekseniz 0,12 kat sayısına ek olarak 0,06 oranında bir katsayı eklenir.
ÖSYM, bazı yükseköğretim programlarına yerleşirken, YKS yerleştirme puanlarına ilaveten bir puan vermektedir.
Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır.
90 puan alabilmek için ise 87-92 arasında net yapılması gerekiyor. Genel Yetenek sınavında yapılan netler avantaj olarak sayılır. Çünkü Türkçe ve Matematik sorularından oluşan Genel Yetenek sınav netleri daha fazla puan getirebiliyor.
KPSS önlisans sınavında 70 net çıkartan adayın alacağı puan 85 olacaktır.
Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS'de 85 puan üstü almak bazı bölümler hariç adayların birçoğuna atanmak için yeterli olmaktadır. KPSS'den 85 ve üzeri puan almak aslında ilk bakışta zor gibi görünse de düzenli bir çalışma programıyla rahatlıkla üstesinden gelinebilir.
Bu nedenle yüzde 100 doğru sonuca ulaşabilmek pek de mümkün değildir. KPSS Lisans sınavında toplam 45 net yapan aday 66,957 puan alırken, 55 net yapan aday 72,596 puan, 65 net yapan aday 77,516 puan, 75 net yapan aday ise 81,716 puan almaktadır.
Yani 40-5= 35 Net eder.
TYT'de 55 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 55 net 308,632 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 55 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamaları, diploma notu 60 ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı ise 300 kabul edilerek yapılmıştır.
Meslek ve imam hatip liseli adaylara yönelik ve sadece TYT puanlarında ve sadece öğretim gördükleri alanlarla (ya da alan ve dal) ile ilgili 2 yıllık önlisans programları tercihlerinde kullanılmak üzere ek puan verilmektedir.
Daha önce de belirtildiği gibi, ek puanlı yerleştirme meslek lisesi mezunlarına tanınan bir haktır. Bu nedenle ek puanlı yerleştirme ile meslek liselerinde bulunan ve meslek yüksekokulu bölümleri tercih edilebilmektedir.
O ek puan sadece kendi meslek bölümünün 2 yıllık önlisansları için geçerlidir. Tercih yapmadığın yada yapıp yerleşemediğin olursa puanın kırılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri