Gider Pusulası'na giren iki muhtasar beyanname kodu vardır. Bunlar; Esnaf Muaflığından Yararlananlara Mal ve Hizmet Alımları Karşılığında Yapılan Ödemeler: 145. Esnaf Muaflığından Yararlananlara Hurda Mal Alımları Karşılığında Yapılan Ödemeler: 146.
Ödeme Türü Kodu 22: GVK nu 18. Maddesindeki serbest meslek ödemelerini içermektedir. Ödeme Türü Kodu 31: Birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerine ilişkin olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden yapılan vergi kesintileri bu koda yazılması gerekmektedir.
ABC işletmesi düzenleyeceği Gider Pusulasında hizmet bedeli olarak 100,00 TL gösterecek, bu tutarın %2'sini ise Gelir Vergisi Kesintisine tabi tutup vergi sorumlusu sıfatıyla muhtasar beyanname ile beyan edip ödeyecektir.
Esnaf Muaflığından Yararlananlara Mal ve Hizmet Alımları Karşılığında Yapılan Ödemeler (GVK Md. 94-13/a, c, d): 145. Esnaf Muaflığından Yararlananlara Hurda Mal Alımları Karşılığında Yapılan Ödemeler (GVK Md. 94/13-b): 146.
Muhtasar Beyanname Kart Girişinde Kıdem Tazminatı için 013 İhbar Tazminatı için 015 kartı seçin.
İlgili 25 soru bulundu
Ayrıca beyannamenin ödemeler bölümünde KDV tevkifatı ve ödeme yapılanın mukimi olduğu ülke kodu doldurulacak mı? Cevap : Muhtasar Beyanname de 279 kod kullanılır.Beyannamenin ödemeler bölümünde KDV tevkifatı ve ödeme yapılanın mukimi olduğu ülke kodu doldurulması gerekir.
Muhtasar Beyanname Kodları
011: Asgari ücret ödemesini belirtir ve %15 oranında vergilendirilir. 012: Asgari ücret almayan çalışanların aldığı maaşı belirten 'diğer ücretler' ödemesini kapsar ve %15 ile %35 arasında vergilendirilir. 021: Serbest meslek sahiplerine yapılan ödemeleri belirtir ve vergilendirilmez.
Gider pusulalarında vergilendirme, KDV oranı değil de gelir vergisi kesintisi veya diğer adıyla stopaj üzerinden gerçekleşir. Gider pusulası vergi oranları aşağıdaki gösterildiği gibi alınan hizmet ya da ürüne göre değişiklik gösterir.
esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti olmayan nihai tüketiciden almanız durumunda, ödeyeceğiniz bedel için gider pusulası düzenlemeniz gerekmekte olup; bu bedel üzerinden gelir vergisi tevkifatı (stopaj) yapılmasına gerek yoktur.
Gider Pusulası Stopaj Oranları
Özellikle dokuma ürünleri, nakış işleri, turistik eşya gibi mal bedelleri ve üretiminde ödenen hizmet bedelleri için %2 oranında stopaj kesintisi yapılırken, hurda mal alımlarında da %2 oranında stopaj uygulanır. Ayrıca, diğer mal alımlarında stopaj kesintisi %5 olarak belirlenir.
Gider pusulası düzenlemek için öncelikle ilgili vergi dairesinden izin alınmalıdır. İzin belgesi, başvuran tarafın vergi levhasına göre düzenlenir. Hazırlanan evrak, noterden ya da Maliye Bakanlığından temin edilebilir. Son olarak bir matbaa ile anlaşarak gider pusulanızı bastırarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 225 Sıra No'lu VUK Genel Tebliği ile gider pusulasının şekil ve usulüne ilişkin düzenlemeleri açıklamıştır. Gider pusulaları, mükelleflerce matbaalara bastırılır ya da notere onaylattırılır.
Gider pusulasını alıcı düzenleyip satıcıya verdiğinden dolayı stopaj vergisi ödemekle yükümlü olan taraf yine alıcıdır. Serbest meslek ödemelerinde vergi mükellefi ise serbest meslek sahibi olan kişidir.
1046 vergi kodu, tevkifattan alınan damga vergisi anlamına gelmektedir. Bu kod ile tevkifattan alınan damga vergisi ödeme işlemleri gerçekleştirilebilir.
1003A Kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi: 1003A kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi vergi kesintileri ile sigorta primlerinin birlikte bildirilmesine mahsustur, genel kullanıma açıktır. Vergi kesintileri ve çalıştırılan sigortalıların prim ile hizmet bilgileri bu beyanname ile beyan edilecek.
Normal olarak kişinin kazancını belgelemesi ve beyan etmesi sonucu vergi kesilir. Stopaj vergisi kazanç henüz beyan edilmeden kesilen vergidir. Ödeme alıcıya geçmeden kesinti yapılır.
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
Bu farklar aşağıdaki gibidir: Gider makbuzu özünde satıcıyı ilgilendiren bir kavramdır. Gider pusulası daha çok alıcıyı ilgilendiren bir kavram olarak karşımıza çıkar. Gider pusulası alıcı tarafının kayıtlarına işlenir ve de alıcı tarafından düzenlenir.
Gider pusulası stopaj hesaplama nasıl yapılır? Örneğin, bir hizmeti 10.000₺ brüt ücret karşılığında aldıysanız hizmet karşılığı uygulanan stopaj oranı %10 olduğu için, Gelir Vergisi stopajı= 10.000 X %10 = 1.000₺ olacaktır.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 234'üncü maddesinde düzenlenmiş olan Gider Pusulasının uygulamada çeşitli uygulama alanları bulunaktadır. Usul yönünden; Fatura niteliğinde belgedir. Tutar sınırlaması bulunmamaktadır.
Evet, banka, PTT veya yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları aracılığıyla yapılan iş yeri kira ödemelerinde ayrıca gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği konusunda 2008 yılında başlayan tartışma, 7338 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeyle, 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren bitti!
Stopaj, verginin ödenme şeklidir. Muhtasar ise stopaj aracılığı ile kesilen vergileri ifade eder. Yani muhtasar bir vergi çeşidi iken stopaj, verginin ödenme şeklidir. Stopaj yolu ile kesilen vergiler, muhtasar beyannamede belirtilerek vergi dairesine ibraz edilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait vergi türleri listesinde 0003 GELİR VERGİSİ S. (MUHTASAR) olarak belirtilmiştir. Muhtasar beyannamede vergi aslı, vergi borçlusundan değil, vergi sorumlusundan talep edilir. Vergi sorumlusu, başkasına ait bir vergi borcunun ödenmesinden kanuni olarak sorumlu tutulan taraftır.
Bu kodlar, vergi mükelleflerinin kolaylıkla ödeme yapmasına olanak sağlar. 1048 vergi kodu nedir diye soruyorsanız eğer, 5035 sayılı kanun kapsamında yer alan damga vergisi anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri