Görevi esnasında yapılan sağlık kontrolü üzerine düzenlenen 28/2/2013 tarihli sağlık kurulu raporunda ''gilbert sendromu" tanısı nedeniyle başvurucu hakkında ''Askerliğe elverişli değildir.
başınıza iş açmaz...askerlik için engel değildir... Gilbert sendromunda bilirubin degeri 5 i geçmez... bu da askerliğe mani değildir. .
AÇIKLAMA: Klinik olarak anlamlı olmayan semptomsuz total bilirubin değeri 2 mg/dl (2 mg/dl dahil) kadar olan askeri öğrenci adayları sağlam kabul edilir." "12. Karaciğer ve dalağın komplikasyonsuz hemanjiomları [1 cm'ye (1 cm dahil) kadar olan hemanjiomlar askeri öğrenci adaylarında sağlam kabul edilir.]
a) Hepatobilier sistemde fonksiyon bozukluğu yapmamış, total bilirubin düzeyi <%3mg olan gilbert sendromlu olgular sağlam kabul edilir. b) Karaciğer enzimlerinde bozukluk yapmamış, serolojisi negatif, grade 1-2 hepatosteatoz sağlam kabul edilir.”
İlgili 28 soru bulundu
Gilbert sendromu kalıtsal bir genetik durumdur. Gilbert sendromu, karaciğerin bilirubini uygun şekilde işleyemediği için ortaya çıkan yaygın görülen, zararsız bir karaciğer rahatsızlığıdır.
Bu genlerdeki mutasyonlar ve değişiklikler, Gilbert hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Dolayısıyla, ailesinde benzer şikayetleri olan kişilerin genetik mirastan dolayı aynı şekilde Gilbert Sendromu hastası olma ihtimali mevcuttur.
Kan tahlili ile analiz edilen bilirubin değerleri çeşitli hastalıkların teşhis edilmesinde önemlidir. Sağlıklı yetişkin ve çocukta kunjugan (direkt) bilirubin değeri 0-0.4 mg/dL ve total bilirubin normal değeri ise 0.3-1.0 mg/dL aralığıdır.
Kan değişimi sadece bilirubin düzeyinde azaltmayı sağlamaz, birçok hematolojik yapıyı da değiştirmekte ve etkilemektedir.
Hekimlerce yükümlülerin genel fiziki durumları kontrol edilir varsa uzuv eksikliği, ortopedik özrü, görme ve duyma bozuklukları, ameliyat izi, kesik, düztabanlık vb. tespit edilecektir.
Bu muafiyet sebebi ile askerlikten muaf olma durumlarını gösteren belge alırlar. İş yeri girişi esnasında istenen askerlik belgesi yerine muafiyet belgesi verilebilmektedir. 148 kilo ve daha yüksek bir ağırlıkta olan kişiler sağlık kontrollerinin ardından muaf tutulmaktadır.
Lisansüstü eğitimi alan kişiler 35 yaşına gelene kadar askere gitmek zorundadır. Okuyan kişiler göz önüne alınarak askerlik yaşı geniş bir çerçevede yer almaktadır. Askerlik yaşı 21 ve 41 yaşları arasında yapılması zorunlu bir görevdir. Bir erkeğin 41 yaşına gelene kadar askerlik görevini yerine getirmesi gerekir.
Çürük raporu alabilecek kişiler, aile hekimlerine muayene için gitmelerinden sonra askerliğe bedensel ya da ruhsal olarak bazı hastalıklara sahip kişilerdir. Askerlikten muaf olmak isteyen kişiler, bedensel hastalıklardan dolayı muaf tutulacaklarsa doktor raporu ile bu gerçekleşebilir.
Konserve yiyecekler, acı sos ve baharatlar, dondurma, çikolata ve hamur işleri, Gilbert sendromunu tetikleyebileceğinden uzak durulması gerekir. Gilbert sendromlu kişiler için sıvı seviyelerini izlemek de çok önemlidir. Dehidrasyon, kandaki bilirubin seviyesini doğrudan etkiler.
Yetişkinlerde yükselen bilirubin değerinin tedavisi için öncelikle ilaçlar denenir. İlaçlar etkisini göstermiyorsa safra kesesindeki taşlar ve çamurlar temizlenmelidir. Genel cerrah eşliğinde yapılan operasyon sayesinde, bilirubin değeri düşer ve hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşur.
askerlikten muaf olduktan sonra tekrar askerlik yapabilmeniz için ilgili yönetmelik hükümlerine göre sağlık yeteneği açısından askerliğe elverişli bulunmanız şarttır. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümlerine göre "askerliğe elverişlidir" raporu aldıgınız takdirde askerlik yapabilirsiniz. aksi durumda mümkün değil.
Çok sıcak ya da çok soğuğa maruz kalmak, Öğün atlamak, uzun süre aç kalmak veya oruç tutmak, Alkol tüketmek, Adet dönemi gibi durumlarda hastaların dikkatli olması gerekmektedir.
Total bilirubin değerinin 1.2 mg/dL ve üzeri olması bilirubin yüksekliği olarak adlandırılır. Bu durum aynı zamanda hiperbilirubinemi olarak da tanımlanır. Bilirubin yüksekliği altta yatan ciddi bir problemi işaret edebileceğinden sorun dikkatle araştırılmalıdır.
Kandaki bilirubin seviyesi tehlikeli sınıra ulaşmadığı sürece anne sütüne ara verilmez. Bilirubin yüksekliği tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarına neden olabilir.
Görevi esnasında yapılan sağlık kontrolü üzerine düzenlenen 28/2/2013 tarihli sağlık kurulu raporunda ''gilbert sendromu" tanısı nedeniyle başvurucu hakkında ''Askerliğe elverişli değildir. TSK'da görev yapamaz.'' tespiti yapılmıştır.
a) Akciğer grafisi, direkt üriner sistem grafisi. b) HBsAg, Anti-HCV, Anti-HIV. c) Tam kan sayımı ve sedimantasyon. ç) Tam idrar muayenesi. d) Kanda üre ve kreatinin, AST, ALT, ALP, bilirubinler, TSH, LDH, total kolesterol, trigliserit.
Bilirubin yüksekliği, sarılık olarak tanımlanan, ciltte ve göz akında sararma şeklinde fark edilen duruma yol açar. Bilirubin temel olarak karaciğerde alyuvarlar yıkımı sonrası açığa çıkan artık madde olduğu için, bilirubin yüksekliği vücutta anormal hızlı alyuvar yıkımı olduğu anlamına gelebilir.
Öz. Gilbert's sendromu (GS) benign seyir göstermekte olup kronik karaciğer hastalığı ve fibrozis görülmemektedir. GS tanısı kronik indirekt bilirubin yüksekliği olan hastalar da düşünülmelidir. Bu hastalarda hemoliz varlığı ve karaciğerin diğer hastalıkları ekarte edilmelidir.
İlaç yan etkileri: Bazı ilaçlar karaciğerde hasara yol açarak bilirubin miktarını yükseltebilir. Bu ilaçlar arasında çeşitli antibiyotikler, epilepsi ilaçları ve analjezikler yer alır.
GİLBERT YASASI
Gilbert Yasası'na göre bir işe girdiğinde istenen sonuçları sağlamak için en iyi yolları bulmak her zaman senin sorumluluğundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri