Gilligan'a göre, Kohlberg'in ahlaki gelişim aşamaları eril sese önem veriyordu ve seslerdeki uyuşmazlık, bunun kadının ahlaki gelişimine tam olarak uyarlanmasını zorlaştırıyordu. Gilligan, çift cinsiyetlilik ya da erili ve dişili kaynaştırmanın kişinin insan olarak gücünü kavramasının en iyi yolu olduğunu savunur.
Kohlberg'e göre ahlak, hak-haksızlık, doğru-yanlış, iyi-kötü konularında bilinçli yargılama ve karar vermeyi ve bu karar doğrultusunda davranışta bulunmayı kapsayan bilişsel bir yapıdır.
Ahlak gelişimi, bireyin toplumun değer yargılarını benimseyerek içinde bulunduğu çevreye uyumunu ve kendi ilke ve değer yargılarını oluşturmasını amaçlayan bir süreç olarak tanımlanır. Ahlak gelişimi, topluma nasıl davranılması gerektiğinin farkında olmaktır.
Ahlak gelişimini daha iyi anlaşılabilmesi için ahlak gelişim ile ilgili kavramların ele alınması önemlidir. Bu kavramlar arasında ahlak, törel davranış, bencillik, öykünmecilik, vicdan, mizaç, kişilik, karakter ve özgeciliktir.
Varolan etik anlayışlara alternatif olarak öne sürülen ilgi (care) ya da özen/ bakım etiği birçok düşünür tarafından farklı bağlamlarda ele alınan bir teoridir. Kurucusu Milton Mayeroff olarak kabul edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Gilligan, çift cinsiyetlilik ya da erili ve dişili kaynaştırmanın kişinin insan olarak gücünü kavramasının en iyi yolu olduğunu savunur.
Gilligan (1982), erkekler ile kadınların ahlaki yargılarının farklı olduğunu, erkeklerin, haklar (adalet) ahlakına sahip olduklarını; kadınların ise, daha ilişkilere dayalı, sorumluluk ahlakına sahip olduklarını öne sürmektedir.
Piaget'e göre, ahlâk gelişimi, çocuğun bilişsel gelişimine bağlı olarak arkadaş çevresiyle olan sosyal etkileşimi çerçevesinde gerçekleşmektedir. Piaget bu dönemleri, ahlâk öncesi dönem, dışa bağımlı dönem ve özerk dönem olarak adlandırmıştır..
Ahlaki gelişim evreleri gelenek öncesi dönem, geleneksel dönem, gelenek sonrası dönem şeklindedir.
Bilişsel yaklaşımın savunucularından Piaget ve Kohlberg ahlaki gelişimi evreler halinde açıklamıştır.
Literatür incelemesi sonucuna göre, kalıtım ve çevre, aile, okul eğitimi, akran ve arkadaş çevresi, din, kitle iletişim araçları, ekonomi ve kültürün bireylerin ahlaki gelişimlerini belirleyen önemli psiko-sosyal dinamik- ler olduğu ortaya çıkmıştır.
Haidt ve Graham (2007) tarafından geliştirilmiş olan Ahlaki Temeller Kuramı'na göre, insanların bir şeyin doğru ya da yanlış olduğuna karar verirken kullandığı altı ahlaki temel bulunmaktadır. Bunlar; adalet, bakım verme, özgürlük, gruba sadakat, otoritelere itaat ve kutsallık (saflık- temizlik) değerleridir.
Saf Çıkarcı: İtaat etmek yerine çıkarlarına bakar. Amaç bireyin fayda etmesi.Sevilmek için de yapar. Ör:Rüşvet verirsen işini görürüm.
Piaget, çocukta ahlaki gelişimi iki dönemde özetlemektedir. 6-12 yaş arasını kapsayan dışsal kurallara bağlılık döneminde kayıtsız şartsız, sorgulamadan otoriteye uyma söz konusudur. Uyulmadığı takdirde doğal sonuç cezalandırılmalıdır, kurallar kesin ve değişmezdir. 12 yaşından sonra ahlaki özerklik dönemine geçilir.
Geleneksel Düzey
Bu düzeydeki birey, gelenek öncesi düzeyin ben merkezci bakış açısından, grup değerlerini ve kurallarını tanıma düzeyine geçiş yapar. Birey bu düzeyde, diğer insanların da benzer istek ve duygulara sahip olabileceklerini düşünür ve bazı sosyal sistemlerin gerekliliğine inanır.
Kohlberg'in kuramına göre kişilerin ahlaki gelişimleri her biri iki basamak içeren toplam üç dönemden oluşmaktadır. Birinci dönem (gelenek öncesi) birinci basamakta otoriteye uyum ve cezadan kaçınma akıl yürütmede belirleyici iken; ikinci basamakta karşılıklı değişim ve bireysel çıkarlar öndedir.
Piaget, 0-6 yaş döneminde çocuklarda kural kavramı olmadığından “Bu dönemde ahlak söz konusu değildir“ demektedir. Bu nedenle ahlak gelişimi, bilişsel gelişim aşamalarından olan işlem öncesinden, somut işlemler dönemine geçtiği 6 yaşına kadar başlamaz.
Gilligan çalışmalarında, herkesin kadınların ahlak aktörleri olduklarını kabul etmeleri için deneysel deliller ileri sürmüştür.
Pasif Direniş Ahlak Dönemini açıklayınız. Bu dönemde bencillikle sorumluluk arasındaki gerilim yeni bir bakış açısıyla kişinin hem kendisine hemde başkalarına karşı sorumlu olduğu anlayışının kazanılmasıyla ortaya çıkar.
Gelenekçi ahlâk, ahlâki konulara bakışta İslâm'ın ilk devirlerindeki tavrı koruyarak Kur'an ve sünneti ahlâkın asli ve mutlak kaynağı olarak kabul eden ve ahlâkın Hz. Peygamber ile ashabın hayatlarında şekillenmiş olduğunu savunan anlayıştır.
Filozoflar, Kohlberg'in, ahlaki davranışı ihmal eden yaklaşımına alter- natif olarak entelektüel olanla ahlaki davranışın birlikte sunulduğu Aristo gele- neklerini model olarak göstermişlerdir (Chazan, 1985). Kohlberg, bunun yanı sıra ahlak eğitiminde, içeriği ihmal ettiği için eleştirilmiştir.
Ahlak gelişiminde dışa bağlılık, çocukların 10 yaşına kadar olduğu dönemi kapsadığı kabul edilmektedir. Çocuklar bu dönemde ahlaki yargıları açısından çevresine bağlıdırlar.
Erikson'un Psikososyal Gelişim Kuramı
Epigenetik ilke, çeşitli gelişim dönemlerinde belli gelişimsel özelliklerin ardışık biçimde ortaya çıkabilmesinin, biyolojik temellere dayalı olduğunu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri