Giresun Kadayıfı İncecik kadayıfın, sütlü şerbet ve Giresun fındığı ile buluşması doyumsuz bir lezzet yaşatmaktadır. Giresun'da kadayıf geleneği Ramazan ayına özgü olarak başlamış, dünyanın en kalitelisi olan Giresun fındığıyla birleşerek yöreye özgü bir tat haline gelmiştir.
En çok Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de de çok çeşitli kadayıf tarifleri yer almaktadır. Türk mutfağının ve Giresun mutfağının en sevilen tatlıların başında tel kadayıf gelmektedir.
Görele pidesi, hamsi böreği, yağlaş, mendek çorbası, ısırgan çorbası, darı unu helvası Giresun bölgesinin en meşhur yemekleridir.
Giresun'un en popüler yöresel yemekleri:Karalahana Çorbası, Tel Kadayıf, Karalahana Sarması, Hamsili Pilav, Fasulye Turşusu Kavurması, Pezik, Görele Pidesi, Hamsi Böreği, Yağlaş, Mendek Çorbası, Isırgan Çorbası ve Darı Unu Helvası bulunmaktadır.
Doğu Karadeniz'in sahil şeridinde, kurulmuş bu şirin ilçemiz yaylaları, fındığı ve kirazı ile ünlü.
İlgili 32 soru bulundu
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
ucuz Giresun - Espiye otobüs bileti 45,00 TL'dir.
Giresun denilince akla karalahana ve hamsi gelir. Bunun yanında mısır unundan yiyecekler yapılır. Yemeklerden bazıları; Karalahana Çorbası, Karalahana Diblesi, Isırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Duzlaması ve Pezik Mıhlamasıdır.
Fındık, Giresun ilinin ekonomisinin temel taşlarından biridir ve bölgede yaygın olarak yetiştirilir. Ayrıca Giresun'da mısır, üzüm, fındık dışında, yerel meyve ve sebzeler de üretilir. Ancak fındık, bölgenin tarımında en fazla öne çıkan üründür ve Giresun'un fındık kalitesi dünya çapında tanınmıştır.
Her bütçeye uygun hediyelik eşyanın yer aldığı Giresun'da şehri simgeleyen eşyalar da bulunmaktadır. Başta buzdolabı magnetleri, fındık, tamzara dokuması, çay, Giresun balı, pekmez, anahtarlık ve el işlemeli ürünler olmak üzere pek çok ürünü hediyelik eşya açısından tercih edebilirsiniz.
Giresun ilinin tamamında yetiştirilen tombul fındık dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. 2001 yılında Türk Patent Enstitüsünden Coğrafi İşaret Belgesi almıştır. Giresun Tombul Fındığı dünya pazarlarında ayrı bir üne sahiptir. Türkiye'de ve Dünyada tek Fındık Araştırma Enstitüsü 1936 yılında Giresun'da kurulmuştur.
Giresun'da mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler arasında Giresun Adası, Kümbet Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Kuzalan Şelalesi, Mavi Göl, Sis Dağı, Bektaş Yaylası, Gölyanı Yaylası, Paşakonağı Yaylası ve Karagöl Dağları bulunmaktadır.
ABD'den çıkıp Türkiye dahil tüm dünyaya yayılan ve çok da sevilen lezzetlerden. Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Farklı kültürlerde farklı şekilde adlandırılsa da karalahana çorbası Giresun'un en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Karalahana çorbası hem lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir yemektir. Karalahana çorbası Giresun'da hemen hemen her yerde rastlayabileceğiniz yemeklerden oluşmaktadır.
Giresun ismi nerden geliyor? Sorusunu cevabı ise; kirazın ana yurdu Giresun'dur. Bu nedenle de şehir adını o zamanlar kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden almıştır. Giresun ilinin ekonomik gelir kaynağı fındıktır.
GELİN KAYASI EFSANESİ
Giresun'un Mesudiye köyünün Taşhan bölgesinde bulunan iki dev kaya, dik bir yamaçtaki fizik kurallarına aykırı duruşu nedeniyle halk arasında dolaşan efsaneler yüzünden Gelin Kayası olarak biliniyor.
Giresun Gezilecek Yerler
Şehir merkezinde görülmesi gereken yerler bir gün gibi kısa bir sürede tamamlanabilirken, özellikle il merkezi dışında kalan ilçeler ve yaylalar için ek olarak 1 - 2 gün daha ayırmak gerekmektedir.
Zengin bir mutfağı olan Tirebolu, ısırgan otu yemeği, kiraz tuzlusu, fasulye diblesi, taflan kavurması, turşu kavurması, meşhur hamsi böreği, mısır ekmeği ve leziz Tirebolu usulü pide çeşitleri gibi lezzetleri bünyesinde bulundurmaktadır.
Bakır işçiliği, Tamzara Dokuması, Sepet Örme, Golan Dokuma başta olmak üzere dokumacılık, taş işçiliği, metal işleri, seramik ve el yazmaları türünde pek çok ürün Giresun'da yaşatılmaktadır.
Trabzon - Giresun arası toplam 132 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 2 saat 30 dakika sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri