Türk mutfağının popüler yemeklerinden olan tel kadayıf, Giresun yöresine ait olmasıyla bilinmektedir. Özellikle bayram günlerinde sıklıkla tercih edilen kadayıf, üzerine fındık dökülerek servis edilmektedir. Şerbet, antep fıstığı ve yufka ile hazırlanan kadayıf mutlaka denenmesi gereken yemekler arasındadır.
Giresun'da darı unu helvası da denir, mısır unuyla yapılan ve yöresi Giresun olduğu için bol fındıkla ikram edilen bir lezzet. Helva sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir tatlı çeşidi olarak listedeki yerini alıyor.
Giresun'un en meşhur yemekleri pancar çorbası, fasulye turşusu ve fasulye kavurmasıdır. Yörede Giresun ismiyle anılan ürünler; Giresun fındığı, Giresun kirazı, Giresun simidi, Giresun pidesi, Giresun kadayıfı, Giresun güllacı ve Giresun pastasıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Kivi meyvesi ilimizin iklim şartlarına adapte olması ve dekara verimin fındıktan yüksek olması nedeniyle kivi üretimi yaygınlaşmaktadır. Giresun da 2050 dekar alanda kivi yetiştiriciliği yapılmaktadır. İnsan sağlığı açısından da kivinin çok önemli bir yeri vardır.
Giresun'a özgü hediyelikler; Giresun temalı magnetler, Giresun temalı açacak çeşitleri, Giresun balı ve pekmezi, Tamzara dokuması, çay ve fındık gibi ürünlerdir. Giresun hediyelik eşya evi sevdiklerinize hediyelik alternatifleri bakacağınız bir yerdir.
Un helvası, Türkiye'nin pek çok yöresinde yapılmakta ve tüketilmektedir. Ancak tatlının Ordu yöresine ait olduğu bilinmektedir. Un helvası; unu kavurarak yapılan bir tatlı türüdür ve oldukça rağbet görmektedir.
Bu lahana çeşitleri arasında Giresun'la özdeşleşen lahana diblesi de bulunuyor. Lahana diblesi pirinç, soğan ve lahana malzemelerinden hazırlanan lezzetli bir yemektir. Şehre geldiğiniz zaman yöreye ait sebze yemeklerinden denemek istiyorsanız Lahana diblesi iyi bir seçenek olacaktır.
Giresun'da mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler arasında Giresun Adası, Kümbet Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Kuzalan Şelalesi, Mavi Göl, Sis Dağı, Bektaş Yaylası, Gölyanı Yaylası, Paşakonağı Yaylası ve Karagöl Dağları bulunmaktadır.
Doğu Karadeniz'in sahil şeridinde, kurulmuş bu şirin ilçemiz yaylaları, fındığı ve kirazı ile ünlü.
Kastamonu mutfağıyla özdeşleşen sahan paçası, Karadeniz'in en meşhur yemek... Samsun ve Rize mutfağıyla özdeşleşen koca karı gerdanı tatlısı, aslında burma baklava olar... Tokat mutfağıyla özdeşleşen hira tatlısı, irmikle hazırlanan şerbetli bir tatlıdır.
Giresun'un Alucra ilçesinin yöresel lezzeti olan "Alucra oğlak kebabı"nın coğrafi işaret aldığı bildirildi.
Meşhur Şebinkarahisar cevizi (Şebin cevizi) olarak bilinen ürünün büyük bölümü Çamoluk'tan temin ediliyor. Turizm adına da çok kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Bu ilçe Giresun'a bağlı.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
İşte Diyarbakır'ın meşhur burma kadayıfı!
Yıllardır fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak hazırlanan kadayıf çeşitleri ramazan ayında da sofralarında yer alıyor.
Bol tereyağlı peskütan çorbası, incecik baklava hamurundan yapılan kelle tatlısı, bir yiyenin bir daha istediği ketesi ile Sivas yemekleri damaklarda şahane tatlar bırakıyor...
Giresun deyince hep aklımıza o muhteşem fındık gelir değil mi? Aslında, Giresun'u Giresun yapan fındık değil, kirazdır. Milattan önce 1. Yüzyıl'da Roma idaresialtında bulunan Giresun'a gelen Roma İmparatoru Lucullus, Giresun'un çevresinde yabani kiraz ağaçlarını görür.
Giresun Gezilecek Yerler
Şehir merkezinde görülmesi gereken yerler bir gün gibi kısa bir sürede tamamlanabilirken, özellikle il merkezi dışında kalan ilçeler ve yaylalar için ek olarak 1 - 2 gün daha ayırmak gerekmektedir.
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir. Sivri Fındıklar : Uzunlukları genişlik ve kalınlıklarından biraz daha fazla olan çeşitlerdir.
Giresun, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı "Kerasus"dur. İsminin, yabani kiraz ağaçlarından dolayı "Kiraz diyarı" olabileceği söylenir. Giresun, 1397 yılında Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilerek Türk yurdu haline getirilmiş olup, Eski Türklerde adı Vilayet-i Çepni'dir.
SANAYİ: Giresun dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği yerdir. Dolayısıyla, fındık, ilin ticarete konu olan en önemli ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri