Binaların pencere camlarına , cam giydirme cephelere ve daha bir çok alana uygulanabilecek olan cam filmi balkonlarda da tercih edilmektedir. Cam Balkon Filmi için genellikle kumlama cam filmi, aynalı cam filmi yada siyah cam filmi kullanılmaktadır.
Ön cama ya da sürücünün sol ve sağ tarafında kalan ön camlara renkli cam filmi uygulanması yasaktır. Ancak herhangi bir renk bulunmayan şeffaf cam filmi bu camlara takılabilir. Emniyet çıkış camlarına herhangi bir film uygulaması yapılması yasaktır.
Güneş kontrol filmini cama eklemek, cam sıcaklığını arttırır, ancak doğru şekilde seçilen film, camın kırılmasına neden olmaz.
Bunun yanı sıra aracın herhangi bir camına %70 ışık geçirgenliği oranının altında geçirgenliğe sahip olan bir cam filmi yapıştırılması ayrıca yasaktır. Eğer cam filmi kullanmayı düşünüyorsanız ön cam hariç bütün camlarda en az %70 ışık geçirgenliğine sahip cam filmi kullanabilirsiniz.
Karayolları Trafik Kanunu madde 30/1-b'ye göre:
Kanunda da belirtildiği üzere cam filmi taktırmak ve cam filmini belirtilen süre içinde çıkarttırmamak da cezaya tabi. 2023'de cam filmi taktırma cezası ise 20 ceza puanı ve 951 TL; ancak ilk 15 gün içinde ödenmesi durumunda indirimli tutar 713 TL'ye düşüyor.
İlgili 45 soru bulundu
Cam Filmi Hakkında Yasal Düzenlemeler
Işık geçirgenliği yüzde 70'in üzerinde olan, başka bir deyişle ışığı yüzde 70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanımı ülkemizde yasaldır. Bu filmler, numara bakımından 1 numara ve 2 numara olarak isimlendirilir.
TÜVTÜRK - Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi için cam filminizi çıkartın. | Facebook.
Her ne kadar üreticiler cam filmlerine kullanım ömrü için 5 yıla yakın garanti ve 5-15 yıl arası kullanım ömrü sunsa da bazen cam filmleri ömürlerini daha erken tamamlayabiliyor.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir. Cam film uygulaması kullanımına bir takım şartlar koyularak izin verilmektedir. Burada amaç araç içi görünümünü çok fazla kapatarak, bunun kötü niyetli kullanımının önüne geçmektir.
Aynı zamanda araçlarda renkli cam filmi uygulaması da cezai işlem gerektirir. Buna ek olarak kurallara uygun olmayan oto cam filmi takan araçlar periyodik muayeneyi de geçemezler. Yan ve arka camlara cam filmi takabilirsiniz.
Ancak cam filmi yaptırdığınız ilk 2 gün camlar kesinlikle açılmamalıdır garantiliyse garantiden çıkar.
Kullanılan filme bağlı olarak, cam filmi ışığı %12 den %93 e kadar kesebilme özelliğine sahip, kumaş ve halıların korunması amacıyla zararlı ultraviole ışınlarının %99unu engeller, parlak ışığın %92sini keser ve camın yalıttığı güneş ısısının %76;sına kadar engeller.
en ince olan film bi işe yaramaz boşa çektirmeyin bütün filmlerin zamanla güneşi gördükçe rengi açılır orta karanlık bir film çektirin güneşte rengi açılınca normale döner.
30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir. Aksi durumlarda ise idari para cezasının yanı sıra ilgili araç trafikten menedilir.
Cam filmi cezası ise 301 ile 427 lira arası değişiyor. Cam filmli araç kullananların sayısı 5 milyona yakın. Cam film söktürmenin bedeli ise 150 liradan başlıyor. Uygulama kendinden film camlı araçlar için geçerli değil.
1 Numara cam filmi genelde arka camlarda kullanılan ve sürücünün görüşünü etkilemeyen cam filmi türüdür. 1 numara cam filminin ışık geçirgenliği %85 kadardır.
Uygulama işlemi tamamladıktan sonra 3 ve 12 saat arasında kuruması ve iyi bir şekilde uygulanması açısından bekletebilirsiniz. Ürünü uyguladığınız yüzeye kolay bir şekilde uygulanmasını sağlamak için güneş ışığı görmesini sağlayarak sağlıklı bir şekilde kurumasını ve cam yüzeyine uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
Sadece ufak düzenlemeler getirildi. Cam filmini ön sürüş camına uygulamak kesinlikle yasak. Aynı zamanda %70 geçirgenliğin üzerindeki filmleri yaptırmakta aynı şekilde yasak. Cam filmi yaptırmayı düşünüyorsanız, ön cam sürüş camı haricinde kalan camlara çok koyu olmayan bir tonda uygulayabilirsiniz.
cam filmi ışık oyunudur. Baktığınız tarafta ışık ne kadar güçlü olursa diğer tarafı görüşünüz o kadar zorlaşır. Gündüzleri gün ışığı her zaman daha fazla olduğu için ev, ofis, bina, işyeri, dükkan, villa, yazlık, otel, mağza, vitrin, hastane, fabrika gibi mekanlarda ışık yandığında bile içeriyi göremezler.
Yani 1 numara ve 2 numaralı film türleri bu kurala uygundur. 1 numaralı film %85, 2 numaralı film ise %70 ışık geçirgenliği oranına sahiptir. 1 ya da 2 numara dışındaki diğer cam filmlerin kullanılması yasaktır. Yasak olmasının nedeni ise sürücünün görüş açısını kapatması ve aracın içerisini görmeyi engellemesidir.
Film uygulandıktan bir süre sonra su ve hava kabarcıkları kalabilir,ancak kuruma süresi sonunda bu lekeler kaybolacaktır. Yukarıda verilen süre tamamen hava şartlarına bağlıdır.Bu süre 10-15 gün de olabilir 45 gün de. Ancak film tam olarak kuruduktan sonra uzun süre performansını koruyacaktır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her araç filmi için ceza bulunmamaktadır. Cam filmi konusunda Avrupa Birliği standartları esas alınmaktadır. Buna göre; arka camlar için film serbestken, ön camlarda kullanımı yasaktır ve kullanan araç TÜVTÜRK tarafından ağır kusurlu olarak sayılmaktadır.
Oto cam filmleri farklı kalitelere sahip olabilirken özellikleri de değişkenlik gösterir. Araçlarda çokça kullanılan r43 cam filmi türünün hiçbir engel oluşturmamasından dolayı kullanımına izin verilir. Herhangi bir yasak ve ceza durumu olmazken görüşün engellenmediği de doğrudur.
Yazın güneş gözlüğü kullanmaya ihtiyaç bile duymuyorum, ısıyı da çok kesiyor, gece ise hiş bir olumsuz etkisi yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri