Her bütçeye uygun hediyelik eşyanın yer aldığı Giresun'da şehri simgeleyen eşyalar da bulunmaktadır. Başta buzdolabı magnetleri, fındık, tamzara dokuması, çay, Giresun balı, pekmez, anahtarlık ve el işlemeli ürünler olmak üzere pek çok ürünü hediyelik eşya açısından tercih edebilirsiniz.
Giresun'un en popüler yöresel yemekleri:Karalahana Çorbası, Tel Kadayıf, Karalahana Sarması, Hamsili Pilav, Fasulye Turşusu Kavurması, Pezik, Görele Pidesi, Hamsi Böreği, Yağlaş, Mendek Çorbası, Isırgan Çorbası ve Darı Unu Helvası bulunmaktadır.
Hasır bilezik ve telkâri usulü dokuma eşyalar, Şal, Sürmene çakısı, Bakır ibrikler, güğümler, süt tasları, kapaklı hamsi tavaları, maşrapalar, kapaklı sahanlar, tencereler ve mangallar.
Tirebolu çayı en meşhur çay çeşitlerinden biridir. Ayrıca fındık bahçeleri ile fındık üretimi de yaygın olarak yapılmaktadır. Kaliteli çay ve kaliteli fındık üretimi yoğun olarak yapılan Giresun'da, doğal bal ve pekmez üretimi ile de meşhurdur. Yemyeşil ormanlarında kestane ağacı çiçeğinden bal üretimi yapılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Çaykur 42 No'lu Tirebolu Çayı, filiz yaprakları kullanılarak özenle üretilir. Bu sayede, daha yumuşak bir içim deneyimi sunarken aynı zamanda içerdiği doğal antioksidanlarla vücut dengesini korur.
Zengin bir mutfağı olan Tirebolu, ısırgan otu yemeği, kiraz tuzlusu, fasulye diblesi, taflan kavurması, turşu kavurması, meşhur hamsi böreği, mısır ekmeği ve leziz Tirebolu usulü pide çeşitleri gibi lezzetleri bünyesinde bulundurmaktadır.
Rize hediyelik eşya dükkânlarına bakıldığı zaman Rize hediyelik ürünler arasında bakır tava, Anzer balı, hasır iskemle, Rize çayı, Hemşin çorabı, mısır ekmeği, şimşir kaşık, yöresel kıyafetler başta olmak üzere pek çok el yapımı yöresel ürünler olduğunu görüyoruz.
Giresun ilinin başlıca tarım ürünü fındıktır. Fındıktan sonra ekonomik değer taşıyan tarım ürünleri çay ve kividir. Tirebolu ve Eynesil bölgesinde çay yetiştiriciliği fındıktan sonra ikinci sırada yer alır.
En çok Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de de çok çeşitli kadayıf tarifleri yer almaktadır. Türk mutfağının ve Giresun mutfağının en sevilen tatlıların başında tel kadayıf gelmektedir.
Giresun merkezde bulunan Fiskobirlik Satış Reyonu'ndan veya Giresun Fındık Evi'nden fındığın kabuklu, çiğ, kavrulmuş, kıyılmış ve pikola gibi çeşitleri ile birlikte fındık ezmesi, fındık kreması, fındık yağı gibi doğal ürünleri almak mümkündür.
Yöresel hediyelik eşya Trabzon'a özgü çeşitler olarak; peştemal, şal, şimşir kaşık, telkari takı çeşitleri, ahşap fotoğraf çerçevesi, ahşap oymalı hediyelikler, çay kolonyası, Trabzon hasırı, Sürmene bıçağı, Trabzon çorabı, maket taka çeşitleri, el örgüsü sepetler ve el emeği hediyelikler, örgü patikler, kemençe, ...
Hediyelik eşyalar arasında da çakıldak ve palaz fındığı sıklıkla tercih edilir. Ayrıca kestane balı, çay, Akkuş fasulyesi ve dut pekmezi gibi lezzetlerin yanı sıra ahşap heykel, el dokuması kilim, yazma, heybe ve sepet tercih edebileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır.
Yöresel lezzetler olarak da balık, deniz ürünleri, pide, köfte ve mısır unuyla yapılan mıhlama gibi lezzetleri sayabiliriz. Yeşilin bin bir tonunu görebileceğin muhteşem doğa manzaraları, Karadeniz yolculuğuna ayrı bir keyif katar. Artvin, Karagöl, Şavşat bölgesi dünyada eşi benzeri olmayan yerler.
Osmanlı kültürünün izlerini taşıyan mutfağıyla tanınan Sakarya'da vezir parmağı, kemalpaşa tatlısı, şambaba, şekerpare, tel kadayıf, güllaç ve sütlacın yanı sıra, incir uyutması, kuşburnu tatlısı, uhut tatlısı, kıvrım baklava taraklı da sofralardaki yerini alıyor.
Öte yandan; Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tirebolu, Doğankent (Harşit), Görele, Espiye, Eynesil başta olmak üzere birçok yüksek köyde Çepniler yaşamaya ve geleneklerini sürdürmeye devam etmektedir.
Bu günkü ismini de Tripolis kelimesinden almaktadır. Tirebolu, 1839 yılına kadar Gümüşhane sancağına bağlı iken daha sonra Trabzon sancağına bağlanmıştır. 1922 yılında da müstakil mutasarrıflık olan Giresun'a bağlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri