Kumbaraya bırakılan eşyalar geri dönüşüme gidiyor Belediye ihale yolu ile özel bir şirkete verdiği giysi kumbarası uygulamasında çöp konteynerlerının yanına bırakılan kumbaralara atılan giysi, ayakkabı, çanta, kemer ve tekstil ürünleri yalnızca şirket tarafından geri dönüşümde değerlendirilmektedir.
Tekstil kutularına atılan atık kıyafet yığınları, genellikle özel geri dönüşüm şirketleri tarafından toplanıyor ve sınıflandırılıyor. Bu şirketler, giysilerin kullanılabilirliğini kontrol ederek hala giyilebilir durumda olanları çeşitli yardım kuruluşlarına veya ikinci el mağazalarına bağışlıyor.
Kumbaralara kullanılmış tüm giysi (şapka, kazak, t-shirt, iç çamaşırı, çorap, elbise, pantolon, ayakkabı, terlik, bot vb.) ve diğer tekstil ürünlerini (battaniye, örtü, eşarp, perde, çanta, havlu vb.) atabilirsiniz.
Dilerseniz giymediğiniz kıyafetleri bulunduğunuz ildeki şubeye veya genel merkeze götürerek bağışlayabilirsiniz. Ayrıca kuruma, kıyafetin yanı sıra kırtasiye ve gıda bağışları da gerçekleştirebilirsiniz.
El Tekstil projesi başlatmıştır. Kutular aracılığı ile bağışlanan kıyafet ve tekstil ürünleri barınma, gıda, sağlık, nakdi yardımlar, giyim ve eğitim desteği gibi Kızılay iyilik faaliyetlerinde kaynak oluşturmak için değerlendirilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Geri Dönüşüme Gönderin
Eskiyen kıyafetlerin ne yapılabileceği konusunda en çevre dostu seçenek daima geri dönüşüm. Birçok belediye şehrin hemen her noktasına yerleştirdiği giysi geri dönüşüm kumbaralarında atık giysileri topluyor ve dönüşüm tesislerine iletiyor.
Sivas Belediyesi tarafından hayata geçirilen "kullanılmış giysi ve ayakkabı kumbarası"nda biriken eski giyeceklerin bir kısmı ayrıştırıldıktan sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor, önemli bir bölümü de fabrikalarda izolasyon malzemesine dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor.
olarak vermeyi adet edinmemiz hakkındadır. ve kuşamları sadaka olarak vermemizi buyurmamışlardır. olarak vermek daha iyidir.
Çöplere atılan kıyafetlerin büyük bir kısmı dönüşüme sokularak tekrar kullanılabilir duruma getirilebilir. Geri dönüşüm kıyafetleri erkek ya da kadın ürünleri olarak ayrılmıyor. Siz de kıyafetlerinizi bu toplama kutularına atarak doğamıza ve ihtiyaç sahiplerine destek olabilirsiniz.
Kumbaralara kullanılmış tüm giysi (şapka, kazak, t-shirt, iç çamaşırı, çorap, elbise, pantolon, ayakkabı, terlik, bot vb.) ve diğer tekstil ürünlerini (battaniye, örtü, eşarp, perde, çanta, havlu vb.) atabilirsiniz.
Kullanım sonrası artık ihtiyaç duyulmayan veya kullanılmayacak derecede tahrip olmuş giysi ve ayakkabı gibi tekstil ürünlerine tekstil atıkları denmektedir. Sıfır Atık Projesi kapsamında, bölgemizde çeşitli cadde/sokaklara, Belediyemiz tesislerine ve 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi'ne tekstil kumbarası yerleştirilmiştir.
ATIK KUMBARALARI
Mavi ve yeşil renkli poşetlerdeki geri dönüşümlü malzemeler oluşum noktalarına en yakın konumdaki geçici depolama alanında biriktirildikten sonra ilçe belediyelerin geri dönüşüm araçları ile toplanarak geri dönüşüm tesislerine götürülmektedir.
Kullanmadığınız giysi, ayakkabı ve ev tekstili ürünlerinizi mor renkli Tekstil Atık Kumbaralarına atabilirsiniz. Tekstil atıkları, yalıtım malzemesi, elyaf, keçe, iplik v.b. ürünlere dönüşüyor. Enerji tasarrufu sağlanarak çevre kirliliği azaltılıyor.
Kıyafeti boraks ya da sirke karışımına batır. Yumuşaması, böylece kolayca esnetilecek hâle gelmesi için en az 10 dakika bekle. 30 dakika sonra, zarar görmesini engellemek için giysini sudan çıkar. Kıyafetin suyunu mümkün olduğunca sık.
Polyester iplik fabrikaları başta olmak üzere fabrika atıkları, işlenerek tekrar iplik ve elyaf haline, atık kumaşlar ise yeniden elyaf haline getirilebilmektedir. Kâğıt yapımı, dolgu malzemesi, yalıtım malzemesi, yeni iplik üretiminde de tekstil atıkları kullanılabilmektedir.
El Yapımı Kâğıt Atölyesi'nde atık kumaşlardan üretilen kâğıtlar yağlı boya hariç, akrilik boya, karakalem, kuru kalem, sulu boya, minyatür, tezhip, ebru, hat, kaligrafi, origami gibi çalışmalarda kullanılabiliyor.
Geri dönüşüm kutu renkleri aynı tür atıkların aynı alanda toplanmasını sağlıyor, farklı atıkların birbirine karışmasını önlüyor. Örneğin cam atık kutusu cam ürünlerin toplanmasını sağlarken bunların diğer atıklar arasında kaybolmasını engelliyor.
Cenazenin toprağa verildiği yedinci gün “yedisi” okunur. Yöre halkı bunu, “Yedi gün cenazenin kefeni ıslaktır.” şeklinde ifade etmektedir. Ölü ardından giysileri fakirlere dağıtılır veya yakılır.
Hayır, bir mahzuru yoktur.
Efendim ölünün kıyafetleri dağıtılır diye bir talimat yok. Ama ölünün kıyafetleri faydalanılsın diye dağıtılır. Mesela adamın 10 tane gömleği var, 20 tane pantolonu var, 3 tane paltosu var… diyelim. Evde çürüyeceğine biri giysin, onun için dağıtılır.
Elbiselerin MÖ 170 binli yıllara dayandığı sanılmaktadır. Bazı uzmanlar o zamanlar homo sapiens'lerin vicudunda fazla kıl olmadığı için, diğerleri ise sadece üşüdüklerinde bu tür bir örtüye gereksinim duyduklarını düşünmektedir. İlk kıyafetlerin neandertal postundan yapıldığı sanılmaktadır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin "Giysi Yardım Merkezi"nde, ihtiyaç sahibi aileler, tepeden tırnağa tüm giysi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Ulus Anafartalar Caddesi'nde bulunan ve mağazadan farkı olmayan "Giysi Yardım Merkezi"'nden, yılda ortalama 700-800 ihtiyaç sahibi aile yararlanıyor.
İlk etapta Yüreğir Kültür Merkezi yanına, Kışla Mahallesi Muhtarlık binası önüne ve Adana Şehir Hastanesi önündeki otobüs durağı yanına konan giysi toplama kutularında ikinci el kıyafetlerin değerlendirilmesi amaçlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri