Meyveleri, yaprakları küçük dikenli çalı formunda küçük ağaçlardır. Çalılar arasında bulunurlar. 20 kg delice zeytinden 1 kg yağ çıkar.
15-20 kg dan 1 litre Delice Yağı ancak elde edilir. Meyvesinin siyahı ile yeşili arasında hem tad farkı fazladır. Böyle bir dengenin ürünüdür Delice Zeytinyağı..
Verimlilik oranı olarak mevsim, bölge ve cinsine göre değiştiğinden 18 kg ile 35 kg arasında delice zeytininden 1 kg yağ elde edilmektedir. Aşılanmış zeytinlerde bu oran 3-7 kg. civarındadır. Sindirim kolaylığı sağlar ve özellikle çocuklarda beyin ve kemik gelişimini hızlandırır.
Hemen her zeytinyağının üretiminde 1 kilo zeytinyağı için ortalama 5-6 kilogram zeytin yeterli olurken, 1 litrelik delice zeytinyağı elde edilebilmesi için 18 ile 30 kg arası yaban zeytin ağaçlarından toplanmış zeytin gerekmektedir.
En kaliteli yağ hangi zeytinden çıkar? Ayvalık Bölgesi'nden yetiştirilen zeytinyağının kalitesi, en çok zeytin çeşidiyle alakalı. Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir. Kuzey Ege Bölgesi'nde yoğun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Zeytin Hasat Zamanı
Genel olarak zeytin hasadı Eylül ayının sonunda başlayıp aralık ayına kadar sürmektedir.
Delice zeytini, doğada kendi kendine çıkan ve herhangi bir ıslaha uğramamış zeytin ağaçlarının bir meyvesidir. Normal zeytinlere göre daha küçük olup, daha yoğun bir tadı vardır. Düzenli dikilmiş zeytin bahçelerinde dölleyici olarak bulunabilir.
Yabani zeytin, kızarıklık, yüzdeki lekeler ve benzeri yara ve yangılı şişlere iyi gelir; onları çözer ve rutubetini temizler. Yakılan dallarından sızan su (sıvı) uyuza ve oluşturduğu yaralara iyi gelir. Zeytinyağının tortusu, özellikle yaprağı ile birlikte kullanılırsa, yangılı şişlere ilaç olur.
Trilye zeytin çeşidi yüksek yağ oranına sahip olduğu için genellikle yağlık olarak kullanılmaktadır, yağ oranı ortalama olarak %25-30 arasındadır.
Normal olarak zeytinin yağı olgun zeytinden çıkarılır. Fakat günümüzde farklı bir tat arayanlar veya farklı ürün elde etmek isteyenler, olgunlaşma süresi tamamlanmamış, rengi henüz koyulaşmaya başlamamış zeytinleri (erken) daldan kopararak bu zeytinden yağ elde ediyorlar. Buna da erken hasat zeytinyağı deniliyor.
Yapılışı. 1hafta her gün suyu değiştirilir.Sonra 1kg ma 2 çorba kaşığı salamura tuz ve 1 tutam limon tuzu eklenerek günde 2 veya 3 kez çalkalanır .15 gün sonra yenmeye hazır olur.
Kaliteli zeytinyağı elde etmek için: Zeytinlerin, hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi gerekir. Çünkü zeytin bekletilirse fermante olur, bu ise zeytinyağının kalitesinin düşmesine yol açar. Basit sıkmada siyah zeytinde 20 kilodan 4 kilo saf yağ çıkar.
Deli Zeytin kendiliğinden biten, genetiğiyle oynanmamış, sade doğal olarak zeytin demektir. Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir. Düzgün dikdörtgen veya kare arazi tipine uygun, genellikle tavsiye edilen dikim şeklidir.
Uygun koşullarda yetiştirilirse, ekimini izleyen 5-6 yıl içinde, meyve verecek duruma gelir. Zeytin ağacının verimli hale gelmesi, 20 yılı bulur ve giderek de verimi artar. 35-150 yıl arası, ağacın olgunluk ve tam verim dönemidir. Sonra, daha yüzlerce yıl yaşar. Oldukça uzun bir yaşamı vardır.
Aşılama zamanı çöğürlere su yürüdükten sonra yani, çöğürler rahat kabuk vermeye başladığı zaman yapılmaktadır. Bu bölgelere göre Mart-Mayıs ayları olabilir. Aşılama işlemini sabah erken ve akşam vaktinde yapmakta fayda bulunmaktadır. Sıcaklık, rüzgâr ve şiddetli yağmur aşı tutma oranını olumsuz yönde etkilemektedir.
Deliceye Aşılı Zeytin Fidanı – Delice Zeytin Fidanı
Son aşama olarak çöğürler aşılanır ve satışa sunulur. Bu üç aşama ortalama 4-5 yıl zaman almaktadır. Delice zeytin fidanı çelik üretim zeytin fidanlarına göre çok daha uzun ömürlü olup hastalık ve zararlılara karşı daha dirençli olmaktadırlar.
Zamansız yapılan hasatlarda veya uygun olmayan şekilde yapılan hasatlarda, zeytinlerin verim ve kalitesi, yağ miktarı ve kalitesini büyük oranda etkilenmektedir. Doğru hasat süresinin seçilmemesi zeytin yaprakları ve sürgün kaybını arttırmaktadır.
Ne Kırıkkale'nin bir ilçesi, ne de davranışları deliye benzeyen biri, 'delice' tarımda kendisinden en doğal zeytinyağı üretilen ağaç türü. İspanya Hükûmeti o yıllarda Türkiye'den odun kömürü satın almak istiyor ancak, ısrarla aynı koşulu öne sürüyor: “Delice ağacından üretilmiş olsun”.
Delice zeytinyağı yemeklerden ziyade sadece aç karna sabah 1 çay kaşığı alabilirsiniz.İzorya zeytinyagi markası Mut'un eski yağı markalarından biri olup tad ve aroma olarak mükemmeldir.
100 kilo zeytinden ne kadar yağ çıkar? 100 kilogram zeytinden çıkan yağ zeytinin kalitesine ve yağ çıkarma usulüne göre değişebilir. Fakat ortalama 20 litre yağ alınabilceği söylenebilir.
Bu dönemde toplanan zeytinlere soğuk sıkım (en fazla 26 °C ) uygulandığında, zeytinin cinsine göre değişmekle birlikte (Tirilye tipi için) ortalama 8.5 kilogram zeytinden 1 kg Erken Hasat Zeytinyağı elde edilmektedir.
Zeytin bahçeleri, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması koşuluyla, orta ve uzun vadede gerçekten çok kârlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri