Gizil-örtük program modeli ruhsal, fiziksel ve sosyal gelişimi destekleyen güçlü bir araçtır. Yapılan ders dışı etkinlikler, öğrenme sürecine hız katar. Yaş grubuna uygun yapılan aktiviteler ile öğrencilere verilmek istenen mesajlar net bir şekilde iletilir. İstem dışı gerçekleştirildiği için ders gibi öğretilmez.
Farkına varmadan, ödül olmadan, bilinçsizce yapılan öğrenmedir. Kişi ihtiyaç durumuna kadar bu öğrenmenin farkında olmaz, ihtiyaç ortaya çıktığında bilginin farkına varır.
Örtük program olarak adlandırılan bu program, okullarda uygulanan eğitim programlarında belirtilen amaç ve etkinliklerin dışında öğrenme-öğretme süreci içerisinde ortaya çıkan bilgi, fikir ve uygulamalar şeklinde tanımlanmaktadır.
3. İhmal edilen/Atlanan/Görmezlikten Gelinen/ Üstünkörü Geçilen/Geçersiz Program : Bir programda nelerin öğretildiği kadar nelerin öğretilmediği de önemlidir. İhmal edilen program resmi programın kasıtlı, bilinçli bir biçimde öğretilmeyen, atlanan, eksik bırakılan, üstün körü geçiştirilen boyutlarını oluşturur.
İlgili 34 soru bulundu
Bir dersin amacı, içeriği, öğrenme-öğretme süreçleri ve değerlendirmeden oluşan programdır. Örtük program: Programın gizli saklı yönünü ifade eden okul içi ve okul dışı tüm etkinlikleri kapsayan programdır.
eğitim programı içinde bulunupda yazılı olmayan program çeşididir. örneğin çocuğa bir kitaptaki sıfatlarını bulmasını istersek o çocuk kitabı okumuş olur eğer kitap ona bir şey katarsa bu örtük olur.
Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü. Eğer bilinçsiz şekilde öğrendiğiniz şey, doğada veya etrafınızda var olan örüntülerse (mesela kendisini tekrar eden diziler, düzen, vs.), buna örtülü örüntü öğrenmesi deniyor.
Karşıt program, Sönmez (2008a) tarafından “devletin uzak ve yakın hedeflerine göre insanları yetiştiren resmi program hedeflerinin tam karşıtını savunan kişileri yetiştirmek üzere oluşturulan program (yetişek)” şeklinde tanımlanmıştır.
EKSTRA PROGRAM (EXTRA CURRICULUM)
Okulun öğretim dışında düzenlediği çalışmalardır. Okul korosu, öğrenci toplulukları, konferanslar gibi.
Gizil öğrenmenin varlığını ortaya çıkaran kuramcı Tolman'dır. Tolman davranışçı bir psikologdur. Tolman yaptığı deneyler sonucunda farklı bir şekilde öğrenme olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bir bireye pekiştireç vermeden ve dikkati başka bir şeye odaklı iken bile bir şeyler öğretilebileceğini keşfetmiştir.
Yani kateksis, libidonun bir şeye yoğunlaşmasıdır. Örnek verecek olursak; birey aşık olduğunda libido, yoğun bir şekilde aşk objesine yani sevilen kişiye yönelecek ve günlük hayatta “gözü ondan başkasını görmemek” şeklinde kullanılan aşırı güçlü bir kateksis durumu oluşacaktır.
Gizil ketleme, klasik koşullanmada, tanıdık bir uyaranın anlamlandırılmasının (sinyal veya koşullu uyaran olarak) yeni bir uyaranınkinden daha uzun sürdüğü gözlemini ifade etmek için kullanılan teknik bir terimdir.
English (1982): resmî program (formal curriculum), resmîolmayan program (informal curriculum), örtük program (hidden curriculum).
İçerik, program geliştirme sürecinin ikinci ögesidir ve bu öge “Ne öğretelim?” sorusuna cevap aramaktadır.
RESMİ PROGRAM (OFFICIAL CURRICULUM)
Tanımlanmış bir şekilde yazılı bir doküman haline getirilerek eğitim otoritelerince onaylanır ve okullara gönderilir. Eğitim felsefesini ve politikasını yansıtır, resmidir, teoriktir, açık ve ilan edilmiştir. Tasarıdır, varsayımsal olarak olması gerekeni ortaya koyar.
Destekleyici “ekstra program” da resmî eğitim programının dışında kalan ve onu destekleyici nitelikte yapılan ders dışı planlı etkinlikleri (sosyal, kültürel, sanatsal, sportif vb.) ifade eder. Bunlara, “program dışı etkinlikler” de denir.
Eğitim programı, eğitsel amaçları gerçekleştirmek için eğitim işgörenlerince planlanan tüm eğitsel etkinliklerin yalnızca gerçekleştirilebilen kesimidir. Başka bir deyişle asıl eğitim programı, tasarlanan değil, öğrencilerin eğitim amaçlarına ulaşmak için gerçekleştirdikleri öğrenim yaşantılarının tümünden oluşur.
Mesela siz kafede arkadaşlarınızla sohbet ederken arka fonda çalan müziğin sözlerini öğrenmeniz gibi. Bu bakımdan ana dilin öğrenilmesi en iyi örtük öğrenme örneklerindendir. Ana dilimizi öğrenirken kelime sırası, vurgu, telaffuz, kelimelerin aldığı ekler vb. hemen göze çarpmayan gramer konularını öğreniriz.
Örtük program terimi, öğretimden çok eğitim ile ilgilidir. Bu programda öğrencilerin derslerde öğrenemediği bilgilerin sosyal aktiviteler, okul gezileri ve daha birçok sosyal etkinlik ile öğrenmesi hedeflenir.
Bilinçli ve Örtük Öğrenme
yapmakta olup, örtük öğrenme (implicit learning) kavramının ilk olarak 1967'de Arthur Reber tarafından ortaya atıldığı bilgisini de vermektedir (s.298).
Örtük programın analiz edilmesinde izlenen iki yaklaşım vardır. Makro-sosyolojik ve mikro-sosyolojik analiz yöntemleri. Makro analiz çalışmaları eğitimle toplum arasındaki ilişkileri bir bütün olarak ele almaktadır. Bu, İşlevselcilerin ve Marksist yaklaşımların “sosyal sistem” anlayışlarının bir parçasıdır.
3) Çerçeve Program: Öğretme-öğrenme etkinliklerine ilişkin konuların genel hatlarıyla belirlenmesi ve ayrıntılara girilmemesi durumudur. Konular; üniteler ve genel başlıklar şeklinde belirlenir. 4) Değişmezlik ve genellik : Belli konuların ülkemizdeki bütün okullarda işlenmesi zorunluluğu bulunmaktadır.
Öğretim, öğre- timle ilgili etkinlikleri, eğitim programı ise, öğrenme amaçlarının gerçek- leştirilmesiyle ilgili program içeriğini kapsamaktadır. Bu iki kavramın dar ve geniş anlamda kullanılması, daha çok zamanlama ile ilişkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri