Gizliliğe saygı ilkesi: Hastanın bilgileri gizlilik içinde saklan- nr,ılıdir. 7. Özerklige saygı ilkesi (otonomi): Sağlık personeli sağaltmak amacıyla uygulamalarda hastanın haklarına saygı göstererek, bilgi vererek aydınlattıktan sonra, hasta özgür iradesi ile ser- bestçe ve kendi iradesi ile işleme katılmalıdır.
Özerkliğe Saygı İlkesi
Bu ilkenin hekim tarafından layıkıyla uygulanmasının anlamı, tıbbi bir müdahale sırasında hastanın bireysel haklarına dikkat edilmesi ve tıbbi karara hastanın da katılımının sağlanmasıdır.
Fintek Etiği hakkındaki yazı dizimizin beşinci ve son temel etik ilkesi gizlilik veya mahremiyettir. Gizlilik kavramı; güven, yakınlık, hesap verebilirlik ve kültürel gecikme de dahil olmak üzere bu yazı dizisinde ele aldığımız tüm kavramların birleşimidir.
Yani hasta, küçük bir çocuksa, koma hâlindeyse, zekâ özürlüyse ya da psikolojik sorunları varsa özerklik ilkesini gözetme zorunluluğu olmayacaktır. Bu nedenle özerklik ilkesi çok değer verilen bir etik ilke olmasına rağmen bu gibi durumlarda sık sık bozulabilmektedir.
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
İlgili 22 soru bulundu
İş hayatı içerisinde doğru davranış biçimlerini uygulamak, dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek meslek etiğinin temel ilkelerindendir.
Gerçeğe Uyma İlkesi: Ahlaken ve yasal açıdan gerçeğe bağlılık ilkesidir. Sağlık personeli bu ilke ile akılcı, gerçeği araştıran ve hizmeti belgeleyen davranışlarla doğruya yönelir.
Kurumların bir yasaya göre kendini yönetme hakkı, özerklik olarak adlandırılır. Bireyler doğru bilgilere ulaşabilmek adına internette çok zaman kaybedebiliyor. Herhangi bir kuruluşun bir yasaya göre kendini yönetebilmek hakkına sahip olması, özerklik sözcüğüyle ifade ediliyor.
Sadakat (Bağlılık)
Sadakat ilkesi özellikle çalışanlar ile işletme arasında söz konusu olan önemli etik ilkelerden birisidir. Çalışanların işletmeye karşı sorumlu olduğu durumlarda ortaya çıkar. Çalışanlar sahip oldukları sadakat bilinci nispetinde işlerine bağlılık ve sorumluluk gösterirler.
Evrensel etik değerler
Modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen ve M.Ö. 5. Yüzyılda yaşamış olan Hipokrat, tıp etiğinin de kurucusu olarak kabul edilir. Çağdaş tıp etiğinin, geçmişten günümüze kadar geçerliliğini koruyan 4 temel ilkesi vardır: Özerklik, zarar vermeme, yararlılık ve adalet ilkeleri.
Mahremiyet, kişinin yaşam alanında ve özel hayatında başkalarıyla paylaşmak istemediği tüm duygu ve düşüncelerin toplamıdır. Demokratik toplumlarda tüm bireylere mahremiyet hakkı tanınmıştır. Kişi, kendisine ait bilgileri, sadece kendi isteği dahilinde başkalarıyla paylaşabilir.
Doğruluk ilkesi, bütçelerin gelir ve gider tahminlerinin samimi ve doğru olarak yapılması gerekliliğini ifade eder (Edizdoğan ve Çetinkaya, 2015: 55). Bu ilkenin amacı, yapılacak gelir ve gider tahminlerinin, uygulanacağı yılın koşullarına uygun olarak tahmin edilmesini sağlamaktır.
Yaşama saygı ilkesi sadece kişinin beden bütünlüğüne saygı gösterilmesi konusundaki ilke ile olduğu kadar, onun iyi bir eğitim görme hakkı, geçinebilmek için iyi bir işte çalışma olanağı bulma hakkı gibi haklarla sosyal yönden de desteklenmiştir.
Bağımsız: Davranışlarını, tutumunu, girişimlerini herhangi bir gücün etkisinde kalmadan düzenleyebilen , hür, özgür, özerk, müstakil. Özgür: (ulus, ülke için) Yönetim bakımından yabancı bir gücün etkisi altında bulunmayan, başka bir yönetime bağlı olmayan, hür.
YARARLILIK İLKESİ Bu ilke zararları önleme, ortadan kaldırma ve iyi olanı destekleme ile ilgilidir. İlkenin temelinde “Hipokrat Andı” yatmaktadır. And'da sağlık tanrı ve tanrıçaları şahit gösterilerek hekimin hastasının iyiliği için çalışacağını belirten sözler yararlılık ilkesi olarak değerlendirilebilir.
Bu ilkenin temeli kötü olan davranışlardan kaçınmak ve hastaya hiçbir şekilde zarar vermemektir. Eczacılık açısından düşünülecek olursa hastalara ilaç bilgisi sağlamak yararlılık ilkesiyle açıklanırken, hastaya zarar verecek herhangi bir reçeteyi hazırlamamak ise zarar vermeme ilkesiyle açıklanmaktadır.
Örneğin bir öğretmenin yüksek not vermek için velilerden rüşvet alması etik dışı davranıştır. Ders zorluk seviyesini çok çalışkan öğrencilere göre mi yoksa ortalama düzeydeki öğrencilere göre mi ayarlama konusunda kararsız kalan bir öğretmenin durumu ise etik ikileme örnektir.
Deontoloji, bir mesleği uygularken uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen bilim dalıdır. İnsanın belirli ödevleri olduğunu varsayan ahlak öğretilerini temel alır ve bu öğretilerden kaynaklanan görev ve kuralların çeşitli mesleklerdeki somut izdüşümlerini inceler.
Ahlak alanındaki bilimsel ve materyalist yaklaşım olarak bilinen deskriptif etik, davranışların sadece ahlaksal açıdan incelendiği ve ahlaksal bir yargılamanın yapılmadığı etik anlayışıdır (2,4).
Özerkliğin iki anlamının olduğu kabul edilir. Böylece, yerel ve demokratik özerkliğin de iki farklı yönü ortaya çıkmış olur.
Bireylerin hukuki olarak özgür olması, özerk olmaları için yeterli değildir. Bireyin özerk olabilmesi için kendi hak ve özgürlüklerini bilmesi, eleştirel düşünebilmesi, bilgi kaynaklarını etkin kullanabilmesi, kendi isteklerinin farkında olabilmesi ve bağımsız karar alabilmesi gerekir.
İlke 1: Öğrenciye Bağlılık
Eğitimciler, bütün öğrencilerin toplumun saygıdeğer ve etkili bir üyesi olarak, kendi potansiyelinin farkına varmaları ve bu potansiyeli gerçekleştirmelerine yardım etmek için çaba gösterirler.
Kasıtlı olarak yanlış veya eksik adres bildirimi de etik ihlalidir. Destek alınarak yürütülen araştırmaların sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlarla bunların katkılarını belirtmemek; etik ihlalidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri