Glasser, temel öğretim modeliyle, öğrencilerin bilişsel öğrenme sürecinin yanı sıra fizyolojik ihtiyaçlar, sevgi, özgürlük, güç ve eğlence gibi ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğini savunmuştur. Bu modelde, en iyi eğitimin en iyi sınıflarda, en iyi öğretmenler tarafından gerçekleştirileceğini belirtmektedir.
1.Glasser'in Temel Öğretim Modeli
Glasser, öğretme işinin en iyi sınıfta-okulda öğretmen tarafından yapılacağını vurgular. Model dört öğeden oluşur.
Öğrenmenin gerçekleştiği bu süreçte öğreten, öğrenme yaşantılarını düzenler; uygun strateji, yöntem, teknik ve araç-gereçlerle öğretimi gerçekleştirir. Öğretim süreci; giriş/hazırlık, geliştirme ve sonuç aşamalarından oluşur.
3- ETKİLİ ÖĞRETİM MODELİ (SLAVIN, 1984)
Teşvik edici olma: Öğretim süreci öğrencide öğrenmeye yönelik istek uyandırmalıdır. Bunu sağlamanın yolu öğrenilecek bilgilerin yaşamsal öneminin öğrencilerde oluşturulmasıdır. Zaman: Öğretmenin öğretime ayırdığı zaman ve öğrencinin öğrenmeye ayırdığı zaman yeterli olmalıdır.
Okulda öğrenme modelinin ögeleri nelerdir? Okulda öğrenme modelinin ögeleri yetenek, sebat, öğretimden yararlanma, olanaklar ve öğretimin niteliğidir.
İlgili 23 soru bulundu
Görsel (visual), işitsel (auditory), okuma/yazma (reading/writing) ve kinestetik (kinesthetic) öğrenme stillerini ifade eder.
Tam öğrenme modeli; Benjamin Bloom tarafından geliştirilen, uygun öğretim ve öğrenme ortamı yaratıldığında her öğrencinin öğrenebileceği fikrine dayanan bir öğrenme modelidir. Tam öğrenme modeline göre öğrencinin bir konuyu öğrenememesi, sorunun kendinde olduğunu göstermez.
OKULDA ÖĞRENME MODELİ Temsilcisi: Carroll Her öğrenciye yeteri kadar zaman verilirse herkes her şeyi öğrenebilir. Sınıfta hızlı ve yavaş öğrenen, başarılı ve başarısız, yetenekli ve yeteneksiz, bilen ve bilmeyen öğrenciler vardır. Bu öğrencilere yeteri kadar ZAMAN verilirse, herkesin her şeyi öğrenebileceğini savunur.
Tam Öğrenme modeli (Benjamin Bloom) Ek olanaklar verildiğinde her öğrenci öğrenebilir. Bireysel öğrenmeden ziyade grupla öğrenmeye vurgu yapar. Ek öğrenmeler yapılacaksa homojen gruplara bölünerek yapılabilir. Tam öğrenme için her öğrenci hedeflerin en az %70'ine ulaşması gerekir.
Kirkpatrick'in özellikle eğitimin[4] değerlendirilmesi için geliştirdiği dört-aşama modeli tepki, öğrenme, davranış ve sonuç aşamalarından oluşmaktadır.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
anlamlı ögrenme D. Ausubel tarafından geliştirilmiştir. verilir. Ögrenmeyi etkileyen en önemli faktör öğrencinin önceden ögrendikleridir.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Bloom tarafından geliştirilen tam öğrenme modeli öğrenme sürecinde başarıyı %95 düzeyine çıkaran bir yaklaşımdır. Bu modelin dayandığı temel düşünce tüm öğrencilerin okulda öğretilenleri öğrenebilecek yeterliğe sahip olduğudur. Model. tüm öğrencilerin öğretilen konuları öğrenebileceği varsayımına dayanır.
Dolayısıyla öğrenme döngüsü modeli; giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme olarak beş aşamadan oluşan “5E öğrenme döngüsü” olarak ifade edilen bir öğrenme modelidir (Bybee v.d., 2006).
Kuantum öğrenme modeli 1980'li yıllarda Amerika'da Bobbi de Porter tarafından geliştirilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır.
Bloom Taksonomisine göre öğrenme kazanımları yazılmasına yönelik bilişsel, duyuşsal ve psikomotor olmak üzere üç öğrenme kazanımı alanı belirlenmiş olup bu alanlara yönelik gerekli bilgiler aşağıda sunulmuştur. Hatırlama Gerçeklerin, terimlerin, temel kavramlar ile gerçekleşen öğrenmenin sergilenmesidir.
Tam öğrenme modeli, öğrenenlere uygun koşullar, uygun teknikler ve uygun zaman sağlandığında öğrenmenin etkin ve verimli olduğu düşüncesine dayanmaktadır. Bloom tarafından geliştirilmiştir. Okulda öğrenme olarak da tanımlanabilmektedir.
Bu modelde temel amaç öğrenciye problem çözme becerisi kazandırmaktır. Kişinin kendi sorunlarını kendi çözebilmesini sağlamayı amaçlar. Gagne bu modelde iç ve dış faktörleri beraber inceler ve öğrenmenin beyinde gerçekleştiğini varsayar. Her birey farklıdır ve farklı öğrenir.
Disiplinlerarası tematik öğrenme yaklaşımı, kendi içinde her konuya uygulanabilecek, yetenek ve ilgi merkezli grupla öğrenmeye dayalı bir yöntem olarak sunulmaktadır.
Harmanlanmış öğrenme kısaca öğrenme sonuçlarını ve paylaşılan (delivery) program olarak öğrenme sonunda üst amaçları gerçekleştirmek amacıyla birden fazla paylaşım yolu kullanan bir öğretim programı olarak tanımlanabilir.
Tam öğrenme modeli, Bloom tarafından ortaya atılmış olup okuldaki öğrenci başarısını %90'a çıkarmayı hedefleyen bir öğretim sürecini ele alır. Eğitim bilimleri sınavında öğretim yöntem ve teknikleri dersi içerisinde yer alan bir konudur.
Aktif öğrenme (interaktif, etkin, deneysel) öğrenme, yaparak yaşayarak öğrenme anlamına gelmektedir. Aktif öğrenme, öğrenenlerin seyredip dinlemekle yetinmeyip, sürece etkin olarak katılmaları, bağımsız olarak hareket etmeleri ve araştırmalarıdır.
İşbirlikli öğrenme, öğrencilerin küçük gruplar oluşturarak bir problemi çözmek ya da bir görevi yerine getirmek üzere ortak bir amaç uğruna birlikte çalışma yoluyla bir konuyu öğrenme yöntemi olarak tanımlanmaktadır (Demirel, 2002).
AKTİF ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI. Bireyin öğrenme sürecine etkin olarak katılımını sağlamayı amaçlayan bu yaklaşımda öğrenciler pasif alıcı olmaktan çıkıp yaparak yaşayarak öğrenen boyutuna geçerler. Bu metotla karar verme, sorumluluk alma ve öğrenmeyi öğrenme olanağına kavuşurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri