e-Fatura mükellefi sayılan firmaların, zorunlu olmasına rağmen e-Fatura'ya geçmemiş olsalar dahi, gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv Fatura düzenlemesi zorunludur. Ancak göndericinin e-Arşiv mükellefiyeti yoksa kağıt fatura kesebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmaz.
e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan e-fatura, e-arşiv, e-SMM gibi belgelerin, e-belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt fatura olarak düzenlenmesi, hiç fatura kesilmemiş sayılması halinde 2.200 TL özel usulsüzlük cezasıkesilir.
Bu kanun çerçevesinde e-fatura mükellefi olan kişi veya kişiler arasında her iki tarafın da bu belgeyi düzenlemesi zorunludur. Ancak bu kişi veya kişilerden biri e-fatura mükellefi değil ise e-arşiv belgesi de kesilebilir.
İnternet Üzerinden Satış Yapanlar Kağıt Fatura Kesebilir mi? e-Fatura veya e-arşiv fatura zorunluluk kapsamına girmeyen satıcılar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı tebliğ doğrultusunda kağıt fatura kesme özgürlüğüne sahiptir.
Kendinize e-fatura kesmenizin önünde teknik olarak bir engel yoktur.
İlgili 27 soru bulundu
GİB e-Fatura listesinde kayıtlı bulunan bir alıcı mükellefe, kağıt fatura kesilebilir mi? e-Fatura kullanımı sisteme kayıtlı mükellefler arasında zorunludur ve sistemde bulunan bir mükellefe kesilecek kağıt faturalar yok hükmündedir.
e-Fatura mükellefi olan firmalar, zorunlu olarak e-Fatura'ya geçtikten sonra, kağıt fatura kesmeyecektir. e-Arşiv Fatura da, bir elektronik fatura türüdür ve yapı olarak e-Fatura'dan farklı değildir; sadece alıcıları farklıdır.
Fatura kesme sınırı, faturayı düzenleyen mükelleflerin fiziki olarak kağıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade etmektedir. Bir mükellef, günlük olarak 6.900 TL'ye kadar olan satış için kağıt fatura kesebilecek. Bu sınırı aşması durumunda e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
Yukarıda da yer verildiği üzere, 448 No.lu VUK Genel Tebliği ile yapılan düzenleme sonrasında artık kağıt faturalar yok sayılmamaktadır.
2021 yılı itibarıyla Türkiye'de internet üzerinden satış yapan tüm işletmelere e-Fatura zorunluluğu getirilmiştir.
E-Arşiv Fatura uygulaması üzerinden düzenlenen e-Arşiv Faturalar hatalı olarak oluşturulursa iptal edilebilirler. İptal edilen e-Arşiv Faturaların bilgisi e-Arşiv faturaların raporlandığı gibi takip eden gün akşamına kadar oluşturulacak e-Arşiv Fatura raporunda GİB'e raporlanmalıdır.
Öncelikle E-Arşiv uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin E-Fatura uygulamasına kayıtlı olması gerekir. E-Fatura sistemine dahil olmak şartıyla, isteyen her işletme E-Arşiv uygulamasına geçebilir.
Ceza ve yaptırımlar: e-Fatura kullanıcısına hatayla düzenlenen e-arşiv faturanın zamanında iptalinin yapılmaması, iade faturasının düzenlenmemesi ve her iki tarafın da e-arşiv faturayı kayıt altına alması ve KVD Beyannamesinde konu etmesi durumunda Vergi Usul Kanunu gereğince cezai yaptırım söz konusu olabilir.
e-Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçmek durumunda olan mükellefler için, e-defter uygulamasına geçmek de aynı şekilde zorunludur.
Fatura vermeyen / almayan taraftan fatura bedelinin ya da farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir. Vergi mükellefi olmayan kişiler ise her fatura için 680 TL tutarında cezalandırılır.
Tebliğ ile birlikte yayımlanan listeye göre 2023 için 4.400 TL olan fatura kesme sınırı, 2024 için 6.900 TL oldu.
Yani e-fatura kesilmesi zorunludur. Ancak taraflardan biri e-fatura mükellefi diğeri e-fatura mükellefi değilse, KDV dahil 4.400 TL altındaki faturalar kâğıt fatura olarak düzenlenebilir. Fatura tutarı 4.400 TL üzerindeyse e-arşiv fatura kesmek zorunludur.
Geriye dönük e-Arşiv Fatura kesilmesine yönelik yasal çerçeve, Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenmiştir. Buna göre 7 günlük e-Arşiv Fatura düzenleme süresinden sonra kesilen faturalar geçersiz sayılır. Geriye dönük e-Arşiv Fatura düzenlemenin cezası, 2023 yılı için 2,200 TL olarak belirlenmiştir.
E-Arşiv Fatura'da alıcı ve satıcı taraflarına dair bütün bilgiler detaylı ve eksiksiz bir biçimde yer almalıdır. E-Arşiv Fatura'nın ıslak ya da elektronik imza ile imzalanması gerekir. E-Arşiv Fatura belgesinde imza ile beraber kaşe de yerleştirilmelidir. Bu fatura tipinde mali mühür bulundurmak zorunludur.
Dolayısıyla e-fatura kesilmesi gerekirken kağıt fatura kesilirse VUK 353/I e-fatura cezası hükmü uygulanır. Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
e-Arşiv Fatura'da Kaşe Zorunlu Mudur? E-Arşiv Fatura uygulaması ile fatura düzenleyecek mükellefler, faturaya imzaları ile birlikte kaşe de eklemelidir.
Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecek e-arşiv faturaların, vergilerle birlikte toplam tutarının 6.900 TL'yi aşması durumunda, Aynı gün içerisinde vergi mükelleflerine düzenlenecek e-arşiv faturaların, vergiler dahil edilerek hesaplanan tutarı 6.900 TL'yi aşması durumunda uygulanır.
Bir kullanıcının (gönderici veya alıcının) e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığının sistemde yayımlanan listelerden kontrol edilebileceği, sistemde kayıtlı olmayanların e-fatura düzenleyemeyeceği ve alamayacağı tabiidir.
7 gün kuralı içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır.
Geriye dönük e-fatura kesme süresi 7 gündür. e-Fatura en fazla 7 gün geriye kesilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri