Kulak tıkanıklığı için damla olarak oksijenli suyun iş gördüğü okunmaktadır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara birkaç damla oksijenli su veya yağ bazlı solüsyonlar yani gliserin damlatılması tedavi amaçlı verilmektedir.
Tedavisinde damla, kulak lavajı, aspirasyon gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Kulak kiri temizliği öncesinde yumuşatıcı yağ bazlı solusyonlar (gliserin) ya da hidrojen peroksid (oksijenli su)yarımıyla buşonun yumuşaması sağlanarak, temizleme daha kolay, komplikasyonsuz ve daha kısa sürede yapılabilmektedir.
“Tıkalı kulak nasıl açılır?” dendiğinde akla ilk gelen damlalardır. Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır.
Oksijenli su
Damlalık kullanarak, etkilenen kulağa dört ila beş damla hidrojen peroksit koyun. Bir ya da iki dakika bekleyin. Sıvının kolayca boşaltılmasını sağlamak için başınızı aşağı doğru eğin.
Damla haricinde kulağı tıkayan kiri yumuşatarak dışarı atmak için tıkalı kulağa bir damla oksijenli su (hidrojen peroksit) damlatabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir.
Cilt sağlığı başta olmak üzere kulaklarda meydana gelen orta kulak iltihabının tedavisinde de kullanılan gliserin kulak damlası; iltihabın oluşturduğu akıntı, ağrı, tıkanıklık ve şişlik gibi belirtilerin azalmasını sağlar.
Kulak temizliği için gliserin kullanılabilir
Kulak zarının yırtık, delik olmadığından emin olan kişiler, serumenin yumuşayıp kolay bir şekilde atılması için haftada 1 kez banyo öncesi 3-4 damla gliserin kullanılabilir.
Şişeyi 1-2 dakika elinizde tutarak hafifçe ısıtın. Enfekte kulak yukarı bakacak şekilde yan yatın. Damlalığın ucunu kulağınıza, parmak uçlarına veya başka bir yüzeye değdirmemeye çalışın. Gliserin kulak damlası doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
"Kulağa oksijenli su damlatmak zararlı mı?” sorusunun cevabı da hayır olmaktadır. Kirden tıkanan kulakların temizlenmesi amacıyla oksijenli su ile kulak temizleme kullanımı bilinmektedir.
Kulak Ağrısının Sebepleri
Gliserin damlatılarak kulak yolu temizlenebilir.
Kulaklarda biriken kiri temizlemenin en güvenli yolu uzman bir hekime danışmaktır. Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir.
Kulak kanalı girişinin parmak ucuna sarılan bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuk, pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesine ve tıkanmasına neden olur ve asla yapılmamalıdır.
Orta Kulak İltihabı sırasında kulak ağrısında ne yapılır? Ağrı kesici şuruplar (parasetamol veya ibuprufen) yeterli olmuyorsa ağrıyan kulağa ılıştırılmış gliserin damlatılabilir. 1 kase sıcak su içine sıvı gliserinin şişesi oturtulur. Şişedeki gliserin ısınınca daha akışkan olduğu gibi ılık olması da ağrıyı keser.
Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Daha önceden kulak yolunuz biraz tıkalıysa kulağınıza su kaçması bu durumu daha da şiddetlendirir çünkü dış kulak yolunuzda mevcut olan kulak kiri suyla karışıp jel kıvamında bir form alır. Gliserin bu jel kıvamındaki tıkacın sıvılaşarak dış kulak yolunun dış kısmına doğru ilerlemesini sağlar.
Etkisini genellikle 15-30 dakikada gösterir.
Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
GLİSERİN Gliserin kulak kirini temizlemde en doğal yoldur. Hiçbir zararı olmayan gliserinden bir kaç damla damlatarak kulak içindeki kirin azalması sağlanabilir.
Gliserin kulağa zarar verir mi? Kulak temizliği için çok rahat bir şekilde kullanılır. Organik bir sıvı olduğundan dolayı herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri