Sosyal medyada bilgi paylaşımını tetikleyen ve destekleyen faktörler üzerine yapılan bir çalışmada 10 temel unsurun insanları paylaşım yapmaya ittiği ortaya çıkmıştır. Bunlar: kişisel haz, yetkinlik duygusu, öğrenme isteği, kişisel çıkar, fedakârlık, empati, sosyal angajman, topluluk ilgisi, etkileşim ve itibar .
Cevabın oldukça basit olduğu ortaya çıktı: İnsanlar kendileri veya tanıdıkları insanlar için anlamlı olduğunu düşündükleri bilgileri paylaşırlar. Yine araştırmalar gösteriyor ki; insanların kendisi ve toplum için değerli buldukları paylaşımlar viral hale gelebilir.
Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya'dan Web 2.0'ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir.
🤙 Ara Beni: Ara beni”, “haberleşelim” anlamları taşır. En Çok Kullanılan Emojiler Nelerdir?
İlk sosyal ağ örneği, Ward Christensen ve Randy Suess isimli iki arkadaşın 1978 yılında arkadaşları ile bilgi paylaşımında bulunmak, onlarla irtibatta kalmak için BBS isimli bir yazılımı hayata geçirmeleri ile ortaya çıkmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Sosyal medyanın temel amacı ise paylaşmaktır. Bir işletmenin reklam çalışmalarının yürütülmesi, eğlenceli anıların paylaşımı, düşünce veya haber gibi çok farklı amaçlar için kullanılabilir.
Sonuç olarak sosyal medya, özünde sanal bir gerçeklik ortamı olduğu için insanları ancak sanal olarak sosyalleştirir. Mesele bunun farkında olmak. Bunun farkında olarak sosyal medyayı kullanan bilinçli bir kullanıcı, nesne konumundaki bir tüketiciye dönüşmeden sanal âlemdeki varlığını idame ettirebilir.
Sosyal medyayı aşırı derecede kullanma durumunda, endişe, stres psikolojik ve bedensel rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Beğeni alma, takdir edilme kaygısı, uyku bozuklukları, özenti ve bağımlılık durumlarına neden oluyor. Sosyal medya aile hayatı ve çift ilişkilerini bile etkileyebiliyor.
İnsanlar depresyon, stres, kaygı bozukluğu yaşıyor hale gelmektedir. Sosyal medya bağımlılığı ve psikoloji, birçok araştırma sosyal medya bağımlılığı ve depresyon arasında pozitif bağın olduğu sonucuna varmıştır. Sosyal medya kullanımı arttıkça depresyon oranı artar.
Oysaki sosyal medya sanal, suni olması, hayatın kendisi olmaması, çok kişiyle bağlantıda olunmasına rağmen yakınlık, temas, spontanlık ve duygu paylaşımının yaşandığı bir ambiyans olmaması ve bu ihtiyaçlara cevap verememesi nedeniyle insanı yalnızlaştırıyor, asosyalleştiriyor ve hayata yabancılaştırabiliyor.
Sonuç: Sosyal medyaya erişim olmadığı durumlarda sosyal medya bağımlısı gençlerde kaygı, endişe, stres, depresyon, yalnızlık, gündemi kaçırma korkusu, değersiz hissetme, umutsuzluk, çaresizlik, sıkıntı ve sosyal ortamlardan uzak durma gibi duygusal ve davranışsal rahatsızlıkların oluşabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Her yaştan insan için eğlence ve boş zaman geçirme aracı olarak kullanılan sosyal medyanın aşırı kullanımı, sosyal medya bağımlılığı olarak tanımlanmaktadır.
Teknik olarak en çok üyeye sahip olan platform Facebook olsa da gençlerin sevdiği sosyal medya platformlarına aktif kullanım olarak bakıldığında Tiktok'un önde olduğu görüldü. Tiktok'tan sonra sırasıyla Instagram, Youtube ve Twitter da en çok tercih edilen sosyal medya platformları olarak belirlendi.
Sosyal medya, günümüz teknolojisi ile ortaya çıkmış en popüler iletişim aracı olarak karşımıza çıkıyor. Hemen hemen herkesin büyük ilgi duyduğu sosyal medyanın en önemli yararlarından biri tüm dünyada olan gelişmeleri, haber ve bilgileri anında ulaşılır kılmasıdır. İnsanların özgüveninin artmasına olanak sağlar.
Sosyal medya, ilk bakışta iletişim için mükemmel bir yol gibi gözükse de, ölçüsüz kullanıldığında ilişkileri zedeleyen çeşitli etkileri de mevcut. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; sosyal medyanın aşırı kullanımı, ilişkilerde çiftler arası duygusal mesafeye, sadakatsizliğe ve iletişim problemlerine yol açabiliyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre, gün içinde bilgisayar başında ortalama 7 saat sosyal medyada ise günde en az 3 saat zaman harcıyoruz. Bu sadece zaman kaybı değil, iş kaybı, ekonomik kayıp. En önemlisi zaman ve para kaybı ile birlikte sağlığımızı da kaybediyoruz.
İnsanlardaki doğrulanma için duyulan özlem sosyal medyadaki beğen butonu sayesinde kolaylıkla karşılanmakta ve bağımlılık yaratmaktadır. Bunlar dışında insanlardaki bağlanma ve beğenilme ihtiyacına ek olarak rekabet duygusu da bu bağımlılığı tetikleyen etkenlerdendir.
Bunun yanında sosyal medya bağımlılığı gençlerde anksiyete, depresyon, yalnızlık hissi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, uyku problemleri, ikili ilişkilerde sorunlar, notların düşmesi ve derslere odaklanamama, obsesif kompulsif bozukluğa neden olabiliyor” diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri