Gliserin, diğer adı gliserol olan, sıvı hâlde bulunan polar organik bir trihidroksi alkoldür.
"Gliserol" olarak da anılan gliserin, 18. yüzyılda Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedildiği kabul edilen, renksiz bir madde aslında. Formülü C3H8O3 olan bu özel madde, oksijen, karbon ve hidrojenin bir araya gelmesiyle oluşan organik bir bileşik.
Tıbbi anlamı gliserol olan gliserin, gıda, sabun, ilaç ve cilt ürünlerinde kullanılan, poliol olarak bilinen tatlı bir tada ve şurup kıvamına sahip, hem bitkisel hem de hayvansal yağlardan elde edilen renksiz ve kokusuz doğal bir bileşiktir.
Organik bir bileşen olan gliserin kozmetikten gıdaya kadar uzanan geniş bir kullanım alanına sahiptir. Doğal olarak satıldığı gibi çeşitli ürünlerin içeriklerinde de gliserin sıklıkla karşımıza çıkar. Olağanüstü nemlendirme özelliği nedeniyle cilt bakım ürünlerinde yaygın şekilde kullanılır.
Şeker alkolü toksik özellikler barındırmadığından sarhoş edici etkiye sahip değildir. Saflık derecesi oldukça yüksektir. Bünyemizde 5 farklı Gliserin markası ve ürünleri bulunmaktadır. Bunlar; Merck Gliserin, Wilmar Gliserin, Sigma Aldirich Gliserin, Evyap Gliserin ve Chemnovatic gliserindir.
İlgili 22 soru bulundu
Gliserin (Bir fincan suya 2 çay kaşığı kadar) Gliserin yerine bebe yağı da kullanılabilir.
Cilt kuruluğunu giderir, uzun süreli kullanımda derideki çatlak ve kırışıklıkların giderilmesini sağlar. İçeriğindeki mineraller sayesinde cilde parlak bir görünüm sağlar, cilt gözeneklerini tıkamaz.
Zira organik olması ile beraber cilt konusunda herhangi bir zararı bulunmaz. Üstelik cilt gözeneklerini açmak konusunda etkili olduğu için gliserin yüze sürülmesi önemli bir yer taşımaktadır.
Buna göre, gliserin, domuz eti veya yağı gibi haram bir şeyden yapılmadığı sürece helaldir.
Gliserin Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır? Gül suyu ve gliserini karıştırarak cildinizde kuruyan yerlere pamukla uygulayarak, cildinizi bu şekilde nemlendirebilirsiniz. Gliserini bal ile karıştırıp dudak koruyucusu da yapabilirsiniz.
Organik olması dolayısıyla gliserinin bilinen herhangi bir zararı veya yan etkisi bulunmuyor. Ancak bu maddenin doğrudan cilde uygulanması, cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olabiliyor.
Vazelin, ciltte nemi hapseden koruyucu bir bariyer oluşturarak etki eder. Vazelin ise güçlü bir şekilde hidrofiliktir (yani suyu çeker). Gliserin havadaki nemi emerek cildi nemlendirir.
Gliserin, daha resmen gliserol olarak bilinen bir organik bileşiktir. Ortak kaynakları hayvansal yağ ve bitkisel yağtır. Gliserin oda sıcaklığında berrak, kokusuz bir sıvıdır ve tatlı bir tada sahiptir. Sabunlarda yaygın olarak kullanılır ve birçok farmasötik alanında ortak bir içeriktir.
Cilt bakım ürünlerinde, losyonlarda, kremlerde ve diğer kişisel bakım ürünlerinde bulunabilir. Farmasötik: Gliserin, farmasötik ürünlerin bir bileşeni olarak kullanılır. Özellikle oral ilaçlarda ve ağız bakım ürünlerinde yaygın olarak bulunur.
Gliserin, örneğin su ve yağ emülsiyonlarının stabilize edilmesini mümkün kılar. Her oranda su ve alkol ile karışabilir, sıcak ve soğuk olarak karışır.
Gliserin faydaları sebebiyle birçok ürünün içinde yer almaktadır. Ancak gliserin, nemlendirici ve cildi iyileştirme özelliği sayesinde tek başına da kullanılabilen bir üründür. Temiz bir pamuğa gliserin yağı damlatılarak sorunlu olan bölgelere uygulanır.
Gliserin, diğer adı gliserol olan, sıvı hâlde bulunan polar organik bir trihidroksi alkoldür. Hafifçe tatlı, zehirli olmayan bir sıvıdır.
Tatlı bir tada sahip berrak, renksiz, kokusuz sıvı formda olan gliserin birçok cilt bakım ürünlerinde ve makyaj malzemelerinde yer alır. Gliserin, cildin alt tabakalarındaki nemi cilt yüzeyine taşıyarak cildin nemlenmesine yardımcı olur ve cildin sağlıklı görünümünü korur.
Hem doğal olarak tek başına hem de çeşitli formüllerin içerisinde kullanılabilen gliserin, cilt nemlendirmeden koyu leke görünümlerini azaltmaya kadar pek çok amaçla kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra tırnak ve saç bakımında da sıkça tercih ediliyor.
Tıkanmış gözeneklerinizin temizlenmesinde büyük bir rol oynar ve tekrar siyah nokta oluşumunu önlemede yardımcı olur. Gliserin ve aloe vera jel ile doğal nem dengesini sağlar ve cildi besler. İçerisindeki niacinamid ile yağ dengesini korur, cildinizin fazla sebum üretimini dengeler.
Güneş kremi: Güneş kremi, cildi zararlı UV ışınlarına karşı korumaya yardımcı olur. Gliserin, bazı güneş kremlerinde doğal bir nemlendirici olarak bulunur ve güneş kreminin daha yayılabilir olmasına yardımcı olur.
Şişeyi 1-2 dakika elinizde tutarak hafifçe ısıtın. Enfekte kulak yukarı bakacak şekilde yan yatın. Damlalığın ucunu kulağınıza, parmak uçlarına veya başka bir yüzeye değdirmemeye çalışın. Gliserin kulak damlası doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
Yüksek nemlendirme sağlar:
Cilt dönem dönem doğal nemini kaybedebilir. Özellikle de hava koşullarının zorlaştığı kış aylarında kuruyan, çatlayan, pullanma yapan bir cildiniz varsa mutlaka gliserin kullanmanız gerekir. Bu sayede cilde ihtiyaç duyduğu nem miktarını yeniden kazandırabilirsiniz.
2 yemek kaşığı gül suyuna 1 çay kaşığı gliserin karıştırdıktan sonra bir sprey şişesi yardımıyla cildinize püskürterek cildinizin doğal bir nem kazanmasını sağlayabilirsiniz. Gerek günlük yaşantı gerekse makyaj gibi çeşitli malzemelerin yüzde bıraktığı kalıntılar; cildin temizliğini önemli ölçüde etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri