Sağ ve sol bel boşluğu karın genişliğini vermekte. Sağ ve sol bel boşluğunun umbulikusun orta hattına olan uzaklıklarına bakıldığında eşit olmalı yani umbulikus tam orta hatta olmalıdır.
Göbek fıtığı, karın içeriğinin göbek deliğinin yakınındaki bölgelerde karın kaslarının arasından dışarı doğru çıkması ile ortaya çıkar. Göbek fıtıkları yaygındır ve tipik olarak zararsızdır. Göbek fıtıkları en çok bebeklerde görülür, ancak yetişkinleri de etkileyebilir.
İnsanda göbek çukuru (deliği). Göbek bağı, anne ve cenin arasında bulunan; besin, oksijen, karbon monoksit ve dışkı transferini sağlayan organdır. Bebeğin doğumuyla birlikte bu organa gereksinim kalmaz ve zorunlu olarak kesilir. Göbek bağı kesildikten sonra bebeğin karnında çukur bir bölge oluşur.
1.Bakteriyel enfeksiyon
Bölgeyi iyi temizlemezseniz, bu bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar da göbek deliği iltihabına ve sarı veya yeşil olabilen kötü kokulu bir akıntıya neden olur. Ayrıca göbek deliğinizin çevresinde şişlik, ağrı ve kabuklanma da oluşturabilir.
Göbek deliği iltihabı, göbek bağı düşene kadar devam eden bakım sürecinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar, hijyen eksiklikleri, yetersiz bakım veya bağ dokusundaki anormallikler gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum, kızarıklık, şişlik, hassasiyet ve akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.
İlgili 18 soru bulundu
Özellikle yenidoğanlarda görülebilen göbek deliği iltihabının en yaygın nedenini yanlış ve eksik yapılan göbek deliği bakımı oluşturuyor. Zamanında tespit ve tedavi edilmeyen göbek bağı iltihaplanması, sepsis gibi hayati riske yol açan durumlara neden olabiliyor.
Tedavi edilmediği durumlarda iltihap vücuda yayılarak sepsis adı verilen hastalığa sebep olarak hayati riske dönüşebilmektedir. Tedavi edilmeyen göbek deliği iltihabı bebeklerde karaciğer kapı veni tıkanıklığına ve riskli karaciğer sorunlarına sebep olabilmektedir.
“Göbek deliği iltihabı” genellikle “göbek deliği enfeksiyonu” olarak da bilinir ve tıbbi olarak “umbilikal enfeksiyon” olarak adlandırılır. Bu durum, göbek deliğinin bakteri veya diğer mikroorganizmalar tarafından enfekte olması sonucu meydana gelir.
Göbek deliği
Çoğumuz genellikle göbek deliğinin temizliğini görmezden gelir veya yanlış şekilde temizleriz. Göbek deliğinizin haftada bir ve belirli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. 1 sıcak bardak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Su hafif soğuyunca göbek deliğinizi bu su ile yıkayın.
Bebeğin iç çamaşırına bulaşan sarı renkli bir akıntıya neden olur. Göbek düştükten sonraki ilk birkaç gün akıntının olması doğaldır. Kendiliğinden geçmezse, göbek kordonu kalıntısına gümüş nitrat uygulanması yeterlidir. Kimi zaman bu uygulamayı birkaç kez yinelemek gerekir.
Bahsettiğimiz gibi göbek deliği, daha fetüs haldeyken göbek bağının çıktığı ve plasenta ile annenin rahim duvarına bağlandığı bir yol.
Göbek deliğine yağ sürmenin faydaları
Göz hastalıklarına iyi gelir. Pankreas'a iyi gelir. Çatlak topuklara, dudaklara ve cilt sorunlarına iyi gelir. Saçları parlatır.
Göbek fıtığının en önemli belirtisi göbek bölgesinde dışarıya doğru gelişen şişlik ve şekil bozukluğudur. Şişen bölgenin etrafında baskı hissi ve ağrı da fıtık belirtileri arasındadır. Hastanın şikayetleri fiziksel aktivite ile birlikte artar. Göbek fıtığı içinde genellikle ince bağırsak ve karın içi yağ dokusu vardır.
Göbek fıtığı, genelde göbek çukurunun içinde ya da yakınındaki bir bölgede ortaya çıkar. Bunun sebebi ise karın duvarındaki katmanların tamamen birleşmemesi ya da karna yakın bölgede bulunan yağ dokularının göbek deliği bölgesinden çıkıntı yapmasıdır.
Göbek düşüklüğü, kişinin ani hareketleri, ağır kaldırması, üşütmesi vb. sonucunda göbeğinin yer değiştirmesi olarak bilinir. Hastalığın ishal, mide bulantısı, kusma, halsizlik, karın ağrısı, karında şişkinlik, gaz sıkışması ve göbek veya çevresinde ağrı gibi belirtileri vardır.
Yetişkinlerde göbek fıtığında göbek deliğinin yan tarafında yumuşak bir şişlik ya da bir çıkıntı görülür. Bebeklerde ise fıtık görünümü çoğunlukla bebek ağladığında ya da öksürdüğünde göbek deliğinde belirgin hale gelir. Fıtık genellikle bebeklerde herhangi ağrı, acı ya da rahatsızlık yaratmaz.
ÖZ: İnsanoğlunun var oluşundan bugüne kadar çeşitli has- talıklar karşısında kendi imkânlarıyla geliştirdiği tedavi yöntemleri halk hekimliği olarak bilinir. Ağır bir nesne kaldırıldığında ya da ani hareketler yapıldığında vücudun göbek kısmında meydana ge- len sancıya halk arasında göbek düşmesi adı verilir.
Çek manken Karolina Kurkova'nın sırrı Victoria's Secret defilesinde ortaya çıktı. Kurkova'nın göbek deliğinin olmadığı görüldü.
(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/52.) Göbek deliğine suyu ulaştırmanız, parmağınızı hafifçe göbeğinizi dokundurmanız yeterlidir. İyice içine su ulaştıracağım diye göbeğin arasını açmaya çalışmak sağlık açısından da zararlı olabilir. Bu kadar ayrıntıya gerek yoktur.
Göbeğe sadece doğumda kesilme öncesi batikon uygulanmakta ve sonrasında üzeri temiz bir gazlı bez ile kapatılmakta, sonrasında ise ek bir bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle bebeğin göbek düşmeden yıkanması da doğru değildir. Tercihen göbeğin düşmesini takip eden ikinci günde bebeğiniz yıkanabilir.
Karın egzaması durumunda, göbek deliği veya meme başı gibi daha kırılgan olduğu düşünülen bölgeler de dahil olmak üzere, tüm karın bölgesine kortizonlu kremler uygulanabilir. Karın bölgesinde yeni egzama alevlenmelerini önlemek için, cildi nemlendirmek önemlidir.
Nadir durumlarda karın duvarındaki katmanlar tamamen birleşmediğinde veya bağırsak ya da yakın bölgede yer alan yağ dokularının göbek deliği etrafındaki küçük açıklıktan çıkıntı yapması halinde göbek fıtığı meydana gelir.
Piercing sonrası tamamen iyileşmeniz için 3,6 ay bekleyebilirsiniz.
Göbeğin üstünde orta hatta yer alır. Bu bölgenin ağrıları genellikle mide hastalıkları ile ilgilidir. Bunlar mide ekşimesi, gastrit ya da ülser olabilir. Ayrıca ince bağırsağın üst bölümü (onikiparmak bağırsağı), pankreas ve safra kesesi hastalıklarında da bu bölgede sürekli ve şiddetli ağrı oluşabilir.
Gümüş nitrat uygulamasından sonra göbek çevresinde bir siyah alan meydana gelebilir. Bu durum birkaç hafta içerisinde normale döner. Akıntı gümüş nitrat tedavisine rağmen devam ediyorsa, mevcut problem polip olabilir. Umblikal polip tedavisi de yine muayenehane / poliklinik koşullarında yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri