Uzağı göremeyen için kalın kenarlı, yakını göremeyenler için ince kenarlı mercek kullanılır.
İnce kenarlı merceklerin büyüteç olarak kullanıldığı da bilinir. Gözlük camı olarak kullanıldığında da hipermetropluk göz kusurunun düzeltilmesi için kullanılır.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
İnce kenarlı (Yakınsak) mercek
Üzerine gelen ışınları bir noktada toplayan mercek, dışbükey mercek veya yakınsak mercek olarak da bilinir. Hipermetropluk göz kusuruna sahip insanların gözlüklerinde kullanılır.Kenarı ortasına göre ince olan mercek türüdür.
Gözlükte kırma kusurlarının olumsuz etkilerini ortadan kaldıran, gözü fazla ışık ve UV ışınlarından koruyan bölümü cam/mercektir. Bu nedenle gözlüğün en önemli bölümünü cam/mercek oluşturur.
İlgili 28 soru bulundu
Miyop Tedavisi
Miyopinin tedavisinde kalın kenarlı –içbükey- camlar kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Gözlük, plastik ya da metal vb. bir çerçeve içine oturtulmuş, cam, plastik ya da cam ve plastik karışımı malzemeden özel olarak yapılır.
1-) MİYOPLUK :
Kalın kenarlı (Iraksak) Merceklerden Yapılan Gözlük veya Lens Kullanılarak Görüntü ağ Tabaka Üzerine Düşürülür ve Net Görüntü Görülür.
Projeksiyon cihazlarında büyütme amacıyla ince kenarlı mercekler kullanılır. Video kamera, dürbün, fotoğraf makinelerinde de mercekler kullanılmaktadır.. El feneri ve ışıldak gibi cisimlerde ise kalın kenarlı mercekler kullanılır.
Astigmat göz kusuru, kalın kenarlı mercek ile düzeltilir.
Optisyenlik mesleğinde ve piyasada cam, mercek ve lens aynı manada kullanılır.
Üzerine gelen ışınları dağıtıcı özelliğe sahip olan merceklere kalın kenarlı mercekler denir. Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantıları bir noktadan geliyormuş gibi mercekten kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştiği bu nokta kalın kenarlı merceklerin odağıdır.
Çocukluk veya erişkin yaşta ortaya çıkan hipermetropta yakın görme yanında uzak görme de bozuktur. İnce kenarlı mercekle düzeltilir.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı –içbükey(konkav)- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Gözlük camları temel olarak 2 ana grubu ayrılır. Organik (plastik) ve cam (mineral) materyallerdir. Günümüzde cam hem ağır olması hem de kırılgan yapısı nedeniyle ayrıca işlenmesi zor olduğu için çok sık kullanılmamaktadır. Ancak görüntü kalitesi açısından en iyi materyallerden birisi camdır.
*Kornea incelirse ileride lazer uygulaması olumsuz etkilenir. Kornea kalınlığında incelme. Miyop ilerledikçe ortalama 570-580 mikron kalınlığında olan göz ön merceği kalınlığı miyop ilerledikçe azalır 470-480 mikron civarına düşer. Kornea neden incelmemeli?
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
Kenarları ince, ortası şişkince olan merceklere ince kenarlı (yakınsak- convex-toplar ) mercek denir. İnce kenarlı mercekler ışığı toplama özelliğine sahiptir. Kenarları kalın, ortası ince olan merceklere kalın kenarlı (ıraksak-concave-dağıtan ) mercek denir.
-İnce kenarlı mercekler mikroskop, fotoğraf makinesi, teleskop, projektör, slayt makineleri, büyüteç gibi aletlerde kullanılır.
Yakın görme damla dışında nasıl düzeltilir? İlk olarak sertleşip yakını görmeyen gözün sağlayamadığı odak gücü için göz önüne ince kenarlı bir mercek olan yakın gözlüğü konulursa göz yakına odaklanır yakını görür ama o gözlükle uzağı görmez, bu nedenle bu gözlükler sadece okuma sırasında takılmalıdır.
Her camın ışık geçirgenlik oranı hızı (indis) vardır, bu indis artıkça cam incelir. Gözlük camlarının indisi 1.53 ile 1.74 arasında değişir.
Cevap: düz ayna çeşididir. mercekten yapılır. insanların daha iyi görmesini sağlar.
Saydam Madde: Işık ışınlarının çoğunu arkasındaki ortama gecirebilen maddelere saydam madde denir. Örnekler: Gözlük camı
Metal ve kemik çerçevelerin arasındaki farkı anlatan Uğur, “Çerçevelerin kenarlarının kalın veya ince olması güneş için pek bir şey fark etmez, ama kemik olanlarının tercih edilmesi daha iyi olur. Çünkü kemik çerçeve takıldığı zaman etrafta iz yapmaz. Yani metal telle birleştiği için ciltte iz yapma durumu oluyor.
Gözlük camı saydam maddelere örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri