Göbek deliği, vücudun ağırlık noktası olarak kabul edilen bölümde yer alır. Bu kısım, bebek cenin pozisyonunda iken bebeğin anneden besin almasını sağlar. Bebek bu kordon ile anneye bağlanır, beslenmesi, solunumu, dolaşımı, kısacası tüm vücut fonksiyonları göbek deliği aracılığı ile ağlanır.
Göbek deliği, doğumdan sonra bağlanan göbek bağının kalıntı bölgesidir. Vücutta önemli bir nokta olan göbek deliği, genellikle doğumdan sonra kademeli olarak iyileşir ve kapanır. Ancak bazen, göbek bağı düştükten sonra bu bölgede iltihaplanma meydana gelebilir, bu duruma göbek deliği iltihabı denir.
Göbek kordonu; anne karnındaki fetüs ile anneyi birbirine bağlayan, anne ile bebek arasında kan alışverişini sağlayan yapıdır. Karındaki kas dokuları arasında bulunan küçük bir boşluğun içerisinden geçen göbek kordonu, genellikle doğumdan kısa bir süre sonra kapanır.
Şöyle ki; bebekler anne karnındayken annenin plasentasına bağlı olan göbek bağı ile beslenir. Bu bağ, doğduğumuzda doktor tarafından kesilir, kısa bir bölümü karnımızın üzerinde kalır. Kalan kısım bir süre sonra kurur ve düşer, arkasında da göbek deliğimiz olarak bildiğimiz yara izini bırakır.
Sağlıklı bireylerde normal göbek deliği yapısı içe doğru uzanırken göbek fıtığı sorunu olan kişilerde göbek deliği dışarı doğru çıkıntı şeklindedir. Göbek fıtığı hastalarında fıtık büyüklüğü bazı hastalarda çok küçük iken bazı hastalarda ise fıtık boyutu büyük olabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
1.Bakteriyel enfeksiyon
Bölgeyi iyi temizlemezseniz, bu bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar da göbek deliği iltihabına ve sarı veya yeşil olabilen kötü kokulu bir akıntıya neden olur. Ayrıca göbek deliğinizin çevresinde şişlik, ağrı ve kabuklanma da oluşturabilir.
Bazen göbek deliği iltihabı kendiliğinden geçmeyebilir ve bu durumda tıbbi müdahale gerekebilir. Tedavi sürecinde bölgenin kuru tutulması ve temizliğinin düzenli olarak yapılması, iltihabın tedavisinde etkili olacaktır. Hamilelikte göbek deliği iltihabı durumunda temizlik ve hijyenin önemi artar.
İnsanda göbek çukuru (deliği). Göbek bağı, anne ve cenin arasında bulunan; besin, oksijen, karbon monoksit ve dışkı transferini sağlayan organdır.
Göbek deliği
Çoğumuz genellikle göbek deliğinin temizliğini görmezden gelir veya yanlış şekilde temizleriz. Göbek deliğinizin haftada bir ve belirli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. 1 sıcak bardak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Su hafif soğuyunca göbek deliğinizi bu su ile yıkayın.
Göbek deliği iltihabının nedenleri arasında, bakteriyel enfeksiyonlar, hijyen eksiklikleri, yetersiz bakım veya bağ dokusundaki anormallikler bulunabilir. Bu durum, genellikle kızarıklık, şişlik, hassasiyet ve akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Göbek deliğine herhangi bir yağ uygulamak, vücuttaki mikropların doğal yolla ölmesini sağlar. Göbek deliği, enerjinin yüksek olduğu bir bölgedir. Bu nedenle göbek deliğinize gül yağı veya gül suyu sürmek çakralarınızı dengeler ve kadınların dişil enerjisini önemli ölçüde artırır.
Göbek fıtığı konusuna çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkinlerde genel cerrahi bölümü bakmaktadır.
- Göbekte kötü koku yayan bakterileri yok eder. - Yolculuk sırasında oluşan mide bulantısına hızlı bir çözüm sağlar. Nasıl uygulanır? Göbek deliğine tam oturacak şekildeki pamuğa sirkeyi bir kaç damla damlatın ve göbek deliğine yerleşitirin.
Göbek fıtığının içinde genellikle karın içi yağ dokusu olan omentum ve ince bağırsak bulunur.
allah-u teala cebrail aleyhisselamı o tükürüğü oradan çıkarması için görevlendirdi bunun neticesinde cebrail (as) orayı oydu ve neticesinde göbek çukuru meydana geldi. dolayısıyla adem (as)'da da vardır göbek deliği.
GÜL YAĞI, KANI TEMİZLER VE CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR
Cilt kuruluğu, çatlaklar, lekeler, sivilceler ve kırışıklıklar gibi cilt problemlerinin önlenmesine yardımcı olur. Gül yağı, göbek deliğine sürüldüğünde vücuttaki mikropları öldürür ve enfeksiyon ve iltihap riskini azaltır.
Asla göbeğe yapışmayan, göğüs bölgesine ve kollara oturan, ama karnı sarmadan rahatça aşağı doğru inen kesimde giysiler tercih edilmelidir. Mide ve göbek en iyi göğüs altından bollaşan elbiselerle gizlenir. Bunun yanında elbise ve bluzlarda drapeler olursa, bu da o bölgeyi gizlemeye yardımcı olur.
Gece uyumadan önce göbek deliğinizin çevresine 3 damla zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı sürün ve 4 cm kadar etrafına yayın. Şifa bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Lif akışı devam ettikçe, ter ve deri hücreleriyle karışıyor ve sonuçta matematiksel bir hassasiyetle biriken yumuşak, kompakt bir yumak ortaya çıkıyor. Belki göbek deliğinizde zaman zaman yumak değil de kir buluyor olabilirsiniz. Bu da normal bir durum.
Göbek deliği egzaması
Alt karın bölgesinde, göbek deliği de egzamadan etkilenen çok küçük bir alan dır. Göbek deliği egzaması, genellikle metallere, özellikle nikele karşı alerjiden dolayı gelişen bir kontakt egzamadır. Nikel, pantolon düğmelerinde, kemer tokalarında, piercinglerde vs. bulunur.
Bebeklik döneminde bu bölgenin kapanmaması çocuklarda karın fıtığı oluşumuna neden olur. Erişkin döneminde ise karın iç basıncının şiddetli bir şekilde artması göbek fıtığı sebebidir.
Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin. Daha sonra emici ve temiz bir bez yardımıyla o bölgenin ıslaklığını alarak, havalandırın.
Yetişkinlerde göbek fıtığında göbek deliğinin yan tarafında yumuşak bir şişlik ya da bir çıkıntı görülür. Bebeklerde ise fıtık görünümü çoğunlukla bebek ağladığında ya da öksürdüğünde göbek deliğinde belirgin hale gelir. Fıtık genellikle bebeklerde herhangi ağrı, acı ya da rahatsızlık yaratmaz.
Göbeğe sadece doğumda kesilme öncesi batikon uygulanmakta ve sonrasında üzeri temiz bir gazlı bez ile kapatılmakta, sonrasında ise ek bir bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle bebeğin göbek düşmeden yıkanması da doğru değildir. Tercihen göbeğin düşmesini takip eden ikinci günde bebeğiniz yıkanabilir.
Karın kaslarından herhangi birinin yırtılması, esnemesi veya zorlanması sonucunda ortaya çıkabilir. Yaşanan hissiyattan dolayı bazı hastalar kas çekilmesi tanımlamasını da yapabilirler. Sporcularda daha yaygın olmak üzere herkeste görülebilecek bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri