Online olarak gerçekleştirilen eylemler ve davranışların etik sonuçları, bu iletişim kanallarını kullanırken yapılan eleştiriler, internet ve teknolojiyi kötü amaçlarla kullanmama ve başkalarına zarar vermeme, aynı zamanda doğru davranışı sergileyebilme dijital etik olarak adlandırılmaktadır.
Dijital etik; internet üzerinden yapılan tüm iletişim süreçlerinde ahlaki açıdan doğru davranışları belirleyen bir kavramdır. Dijital etik, teknolojiyi kötüye kullanmayarak başkalarına zarar vermemeyi sağlayan ve doğru davranışı teşvik eden kurallara denir.
Sanal ortam içerisinde kimseye kötülük yapılmamalı. Taciz, art niyetli davranış vb. sergilenmemelidir. Etik ilkeler arasında saygılı olmak da yer alır. Kullanıcıların kişiliklerine, fikirlerine ve bildirimlerine saygı duyulmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
İnternet etiği kuralları kapsamında çevrim içi ortamlar kimseye zarar vermek için kullanılamaz. Bilgisayar, yalan bilgileri yaymak için ve hırsızlık yapmak için kullanılamaz. Diğer kullanıcıların dosyalarına izinsiz bir şekilde erişim sağlanamaz.
1- Bilgisayar başka insanlara zarar vermek için kullanılamaz. 2- Başka insanların bilgisayar çalışmaları karıştırılamaz. 3- Bilgisayar ortamında başka insanların dosyaları karıştırılamaz . 4- Bilgisayar hırsızlık yapmak için kullanılamaz.
Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, çevrim içi faaliyetin gerçekleştirildiği her türlü ortamdır. Kaynak: GİB Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir.
İnternet etiğine uymayan bu davranışlara siber (dijital) zorbalık denir.
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik dışı davranışlara örnek verilebilir.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz (rehber) değerler, ilkeler ve standartlardır.
Maddeye göre 6 temel etik ihlal türü vardır. Bunlar intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım (duplikasyon), dilimleme ve haksız yazarlıktır.
Bilişim Etiğine 5 Örnek:
İnterneti bilinçli kullanmak. İnsanların hiçbir şeyine karışmamak. Kimsenin özel bilgisayarına ya da elektronik eşyasını karıştırmamak. İnternette hırsızlık, dolandırıcılık yapmamak.
Bunlar sırasıyla, organizasyonel planlama, insan kaynağı yatırımı, operasyonel derinleşme… Üçü de birbirine bağlı birbirini tamamlayan bu süreçleri aşmadan markanızı yeni ekonominin parçası haline getirmeniz ve yeni rekabet koşulları içerisinde şirketinizi geleceğe taşımanız açıkçası her geçen gün zorlaşacak.
Yapılan paylaşımların ne olduğuna, suç unsuru taşıyıp taşımamasına mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Aynı şekilde gelen paylaşımların da suç unsuru taşıyıp taşımamasına, küfür, hakaret, sövme, aşağılayıcı sözler içerip içermemesine dikkat edilmelidir.
Somut bir varlığı olmayan, sadece sanal ortamda bulunan tüm belge ve dokümanlar dijital olarak nitelendirilir. Örneğin maddi bir varlığı olmayan ancak bilgisayarlara ve akıllı telefonlara indirilebilen e-kitaplar, dijitaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri