Göbek deliği 1,500 sağlıklı bakterinin yaşam alanıdır. Bu sağlıklı bakterilere kötü bakterilerin bulaşmaması gerekmektedir. Göbek deliğini düzenli olarak temizlemene gerek yok. Düzenli olarak duş alıp göbek deliğinin çevresinde etkili bir sabun kullandıktan sonra endişelenmeye gerek kalmayacaktır.
Göbek deliği
Çoğumuz genellikle göbek deliğinin temizliğini görmezden gelir veya yanlış şekilde temizleriz. Göbek deliğinizin haftada bir ve belirli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. 1 sıcak bardak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Su hafif soğuyunca göbek deliğinizi bu su ile yıkayın.
Bu, enfeksiyonun yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir. Hijyen ve Bakım: Temizlik ve bakım önlemleri, enfeksiyonun kontrol altına alınmasında kritiktir. Göbek deliği bölgesi düzenli olarak temizlenmeli ve kurulanmalıdır.
Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin. Daha sonra emici ve temiz bir bez yardımıyla o bölgenin ıslaklığını alarak, havalandırın.
Lif akışı devam ettikçe, ter ve deri hücreleriyle karışıyor ve sonuçta matematiksel bir hassasiyetle biriken yumuşak, kompakt bir yumak ortaya çıkıyor. Belki göbek deliğinizde zaman zaman yumak değil de kir buluyor olabilirsiniz. Bu da normal bir durum.
İlgili 17 soru bulundu
Göbek deliği iltihabı nasıl geçer? Göbek deliği iltihabının tedavisinde göbeğin antiseptik sıvılar ile temizlenmesi, yerel olarak antibiyotikli pomad uygulanması ve (her hastada gerekmemekle birlikte) ağızdan antibiyotik kullanılması ile tedavi edilebilir.
Eğer enfeksiyon daha ciddi bir hale gelirse veya belirtiler devam ederse göbek deliği iltihabı için hangi doktora gidilir sorusunun yanıtı olan genel cerrahi bölümüne gitmek gerekir.
Akıntı: Göbek deliği iltihabında sarı, yeşil veya beyaz renkte akıntı görülebilir. Bu akıntı enfeksiyonun bir göstergesi olabilir. Kötü koku: Enfekte olmuş bölgede bakterilerin çoğalmasıyla kötü bir koku ortaya çıkabilir.
Göbek fıtığı konusuna çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkinlerde genel cerrahi bölümü bakmaktadır.
Sağlıklı bireylerde normal göbek deliği yapısı içe doğru uzanırken göbek fıtığı sorunu olan kişilerde göbek deliği dışarı doğru çıkıntı şeklindedir. Göbek fıtığı hastalarında fıtık büyüklüğü bazı hastalarda çok küçük iken bazı hastalarda ise fıtık boyutu büyük olabilmektedir.
Enfeksiyon riskini önlemek ve başka rahatsızlıklara yol açmamak adına yalnızca vücudunuzu yıkarken nazikçe göbek deliğinizi yıkamalı ve bunun dışında göbek deliğini karıştırmaktan kaçınmalısınız.
Göbek koku: Göbekte oluşan kötü kokuyu da önler. Sirke, göbek deliğindeki bakterileri temizler ve dezenfekte eder. Böylece, göbekteki koku ve enfeksiyon riski azalır. Mide bulantısı: Sirkeli pamuk, mide bulantısına da iyi gelir.
- Göbekte kötü koku yayan bakterileri yok eder. - Yolculuk sırasında oluşan mide bulantısına hızlı bir çözüm sağlar. Nasıl uygulanır? Göbek deliğine tam oturacak şekildeki pamuğa sirkeyi bir kaç damla damlatın ve göbek deliğine yerleşitirin.
Gece uyumadan önce göbek deliğinizin çevresine 3 damla zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı sürün ve 4 cm kadar etrafına yayın. Şifa bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
“Göbek deliği iltihabı” genellikle “göbek deliği enfeksiyonu” olarak da bilinir ve tıbbi olarak “umbilikal enfeksiyon” olarak adlandırılır. Bu durum, göbek deliğinin bakteri veya diğer mikroorganizmalar tarafından enfekte olması sonucu meydana gelir.
Göbek deliği, vücudun ağırlık noktası olarak kabul edilen bölümde yer alır. Bu kısım, bebek cenin pozisyonunda iken bebeğin anneden besin almasını sağlar. Bebek bu kordon ile anneye bağlanır, beslenmesi, solunumu, dolaşımı, kısacası tüm vücut fonksiyonları göbek deliği aracılığı ile ağlanır.
Göbeğe sadece doğumda kesilme öncesi batikon uygulanmakta ve sonrasında üzeri temiz bir gazlı bez ile kapatılmakta, sonrasında ise ek bir bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle bebeğin göbek düşmeden yıkanması da doğru değildir. Tercihen göbeğin düşmesini takip eden ikinci günde bebeğiniz yıkanabilir.
Göbek fıtığının en önemli belirtisi göbek bölgesinde dışarıya doğru gelişen şişlik ve şekil bozukluğudur. Şişen bölgenin etrafında baskı hissi ve ağrı da fıtık belirtileri arasındadır. Hastanın şikayetleri fiziksel aktivite ile birlikte artar. Göbek fıtığı içinde genellikle ince bağırsak ve karın içi yağ dokusu vardır.
Boğulmuş göbek fıtığı olarak adlandırılan bu durumun belirtileri arasında ateş, kabızlık, şiddetli karın ağrısı, hassasiyet, mide bulantısı ve kusma, kızarıklık ve renk değişimi, karında şişkin bir yumrunun hissedilmesi gibi durumlar yer alır.
Göbekten berrak idrar benzer sıvı gelişi çoğunlukla patent urakusu düşündürür. Kanlı veya bulanık akıntı varsa urakal sinüs veya kiste bağlı olabilir. Urakal anomaliler başka nedenlerle yapılan karın ultrasonografisinde tesadüfen bulunabilir.
İnsanda göbek çukuru (deliği). Göbek bağı, anne ve cenin arasında bulunan; besin, oksijen, karbon monoksit ve dışkı transferini sağlayan organdır.
Urakus mesane çatısı ile umbilikus arasında uzanan embriyolojik dönemdeki allantois ve fetal mesanenin artığıdır. Urakus kisti olarak ortaya çıkabildiği gibi ürogenital anomaliler, enfeksiyonlar, neopla- ziler gibi patolojiler olarak da karşımıza çıkabilir. Urakus kisti acil servislerde nadir görülür ve tanı konur.
Fıtık; bir dokunun bir yırtık, delik ya da boşluktan diğer bir dokunun içine doğru kaçması anlamına gelir. Vücudun çeşitli yerlerinde olabilir. Göbek fıtığı da bağırsakların, karın kasları arasındaki boşluktan dışarıya kaçması anlamına gelir. Yetişkinlerde ve çocuklarda görülebilir.
Bebekte granülom oluşumunun tıbbi nedeni henüz açıklanamamıştır. Ancak göbek bağı düştükten sonra oluşan granülom, bağışıklık sisteminin zayıfladığında dair bir işaret olarak kabul edilir. Granülom, kordonun kesilmesi ya da ne kadar sürede kesildiği gibi dış faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaz.
Tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yıllarda ağrı, şişlik, kabızlık, gaz, bulantı, kusma gibi şikayetlere rastlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri