Göbeklitepe'yi, günümüzden yaklaşık 12.000 yıl önce, yerleşik hayata geçmemiş, avcı-toplayıcı bir insan topluluğu inşa etmiştir. Hangi etnik kökene veya kültüre ait olduğu muğlaklığını korusa da verilere dayanarak bu topluluktaki kişi sayısının 50'den fazla olduğu tahmin ediliyor.
Bilinen en eski uygarlık Sümerler'den dahi önce var olan bir yaşam merkezi Göbeklitepe.
Buradaki kült yapıların tarım ve hayvancılığa yakın olan son avcı grupları tarafından inşa edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda bölgenin en erken kullanımının Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'a, yani günümüzden en az 11.600 yıl öncesine dayandığı ileri sürülmektedir.
“T şeklindeki taşın altında bulunan kuşlar Dodo Kuşlarının alt türleri, bundan 300 yıl önce soyları tükenmiştir, bu kuşlar uçmuyor. T şeklindeki insan figürlü taşın üzerindeki insan, kollarını şu an namazda yapıldığı gibi göğsünde birleştirmiştir. Bu aynı zamanda bri saygı işaretidir.
Göbeklitepe, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda Örencik Köyü yakınlarındadır. 12.000 öncesine dayanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Göbeklitepe'nin Hazreti Adem'den çok sonraki bir zaman olduğunu vurgulayan Arkeolog Gökçen İskender ise “ Semavi dinlere göre Adem ile Havva ilk insan. Bilimsel arkeolojik verilere baktığımızda ilk insan Paleolitik dönemde izlerine rastlayabiliyoruz.
12 binyıllık bir tarihi olan Göbeklitepe, insanoğlunun en büyük adımlarından biri olan Neolitik Devrim'e dair, belki de yerleşik bilgileri sarsacak ipuçları barındırıyor. Tarihsel olarak, son avcı-toplayıcı toplulukların yaşantısına tanıklık etmemizi sağlıyor, yerleşik yaşama geçiş nüvelerini gösteriyor.
Bu yapının atalarımız tarafından neden inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir. En çok üzerinde durulan hipotez, Göbekli Tepe'nin bir ibadet alanı olduğu yönündedir. Bu, eğer doğruysa, Göbekli Tepe'yi insanlık tarihinin en eski yerleşik yaşam alanı ve ibadethanesi yapmaktadır.
Göbeklitepe Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha önce yapıldı. Yerleşik hayata geçişlerin ilk izleri için büyük bulgular barındırıyor. Çünkü yerleşik hayatı simgeleyen ve tarıma işaret eden buğdayın ilk izleri Göbeklitepe'de bulundu. Dinler tarihini de etkileyen Göbeklitepe, bilinen ilk ibadet merkezi.
Göbeklitepe'de keşfedilen yaban domuzu heykeli, H şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ve üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde bulundu. Karahantepe'de sürdürülen kazı çalışmalarında ise dönemin en gerçekçi heykellerinden biri gün ışığına kavuşturuldu.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Göbeklitepe, depremden hasarsız çıktı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Arslan, "Sahaya indiğimiz zaman şunu gördük Göbeklitepe'de yapısal hiçbir hasar yok.
En Eski Tapınak Göbeklitepe
Tapınak; inanan insanların ibadetlerini ve ritüellerini gerçekleştirdikleri kutsal alandır ve Türkiye'nin Şanlıurfa ilinde bulunan Göbeklitepe dünyanın bilinen en eski tapınağıdır.
Arkeoloji tarihinin en önemli keşiflerinden olan Göbeklitepe'yi önemli kılan etkenlerden biri, günümüzden 12.000 yıl önce henüz yerleşik hayata geçmemiş avcı, toplayıcı yaşam süren insanların, hiçbir alet ve makine kullanmadan, çakmak taşlarıyla, sadece insan gücüne dayalı olarak Göbeklitepe'yi inşa etmesidir.
3.000 yıl kullanılan bu büyüklükte bir inanç alanının neden terk edildiği sorusunun yanıtı ise henüz bilinmiyor. Bilinen herşeyden daha eski: Göbeklitepe, İngiltere'deki Stonehenge'den 6.000 yıl, Sümerler'den 5.500, Mısır Piramitleri'nden 7.400 ve yazıdan 6.800 yıl daha eski.
Göbeklitepe'nin Kürtçe ismi 'gire mıraza'. Çare aranan tepe demek. Halk, yüzyıllardır burada adaklar sunar, dilek tutar . binlerce yıl öncesinden bugünlere süregelen anlamlı orijinal ismi varken göbeklitepe gibi yapay bir isim kullanmak tarihe haksızlık .
15.000'den kalma mağara resimleri ile Anadolu'daki Neolitik arkeolojik alanlardan yaklaşık M.Ö.10.000 yılına tarihlene Göbekli Tepe ve yaklaşık M.Ö. 7000'lere tarihlenen Çatalhöyük'teki çizimler incelendi.
Göbelitepe'deki sütunlardan birinin üzerinde doğum yapan kadın kabartması bulunuyor.
Özet. Dünyanın bilinen ilk tapınağı olma özelliği taşıyan Göbeklitepe, 12.000 Yıllık geçmişiyle tarihin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındadır. Alan 1963 yılında, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve “V52 Neolitik Yerleşimi” olarak tanımlanmıştır.
Göbeklitepe'nin günümüze kadar doğal bir şekilde korunmuş olarak ulaşabilmiş olmasının nedeni ise oldukça ilginç. Bu tarihsel mirasın inşa edildikten yaklaşık bin yıl sonra üzerinin kapatılarak yerin altına gömüldüğü tespit edilmiştir.
Dizide bir çok şey hayal ürünü
Netflix'in 2019'da yayınlanan Atiye dizisi, İstanbul'da yaşayan genç bir ressamın öyküsünü, dünyanın en eski yerleşim yeri olan Göbeklitepe (Girê Miraza) üzerinden anlatıyor. Konuyu fantastik ögelerle ele alan dizide bir çok figür ve anlatım sadece hayal ürünü.
Taş duvarların arasına belirli aralıklarla T şeklinde küçük sütunlar yerleştirilmiş. Yapıların ortasında ise yaklaşık 5 metre yüksekliğinde ve 16 ton ağırlığında iki büyük taş sütun yer alıyor. Göbeklitepe'de bulunan sütunların üzerinde yaban hayvanlarının tasvirleri alıyor.
Göbeklitepe'nin sırrı hâlen çözülebilmiş değil… Bir çobanın hayvanlarını otlatırken bulduğu Göbeklitepe, dünyanın en eski arkeolojik keşfi. Bugüne kadar yalnızca yüzde 5'i gün yüzüne çıkarılabilmiş. Hakkında pek çok iddia, söylenti ve modern-efsaneler mevcut.
Tefsirlere göre Âdem'den önce cinler (bazen hinler de) yeryüzünde yaşıyordu. Bazı bilginler daha da ileri giderek, diğer Âdemlerin daha önceden dünyada yaşadıklarını söylerler.
Kutsal Kitap'ın ayetlerine dayanan bir hesaplama MÖ 4026'yı Adem ve Havva'nın yaratılış yılı olarak gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri