Merhaba, ürün ile beraber sevk irsaliyesi gelmesi gerekiyor. Ürünü sevk irsaliyesi ile gönderebilirsiniz. Sevk irsaliyesi elinizde bulunmuyor ise küçük bir not kağıdına iade sebebini yazarak 1 kereliğe mahsus ürünü faturasız gönderebilirsiniz.
Müşterinin iadede fatura ibrazı zorunlu değildir. Eğer e-arşiv kullanıcısıysanız ve iadede fatura kesiminden 7 gün içinde size ulaşmışsa kendi fatura sisteminiz üzerinden faturayı iptal edebilirsiniz. 7 günden sonra geldiyse gider pusulası keserek iadeyi alabilirsiniz.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/B-11.1. bölümüdür.
“İade edilen mala ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkânsızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, aynı şekilde üzerine alış belgesinin ibraz edilemediği açıkça belirtilmek suretiyle gider makbuzu düzenlenmesi mümkündür.”
Tek kullanımlık ürünler ile hızlı bozulan veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan ürünlerin iadesi kabul edilmez. Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, iç giyim ürünleri, mayo, bikini, kitap, kopyalanabilir yazılım ve programlar, DVD, CD ve kasetler ile kırtasiye sarf malzemeleri (toner, kartuş, şerit vb.)
Kurumsal satışlarda müşteri de vergi mükellefi olduğu için iade taleplerinde müşterinin Trendyol ve ürünü aldığı satıcı ile ayrı ayrı faturalaşmasına gerek kalmaması adına süreç sadece satıcı ve müşteri arasında kalacak şekilde değiştirilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Herhangi bir anlaşmazlıkta fatura belgeleyici niteliği taşır. Ürün iadeler durumunda da faturanın olması gerekmektedir. Fatura olmadığı takdirde alıcılar ürünleri iade edemez. Ayrıca satıcıların yaptıkları her satış için birtakım vergileri ödemeleri gerekmektedir.
İade edilmek istenen ürüne ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkânsızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, alış belgesinin ibraz edilemediği açıkça belirtilmek ve gider makbuzu düzenlenmek suretiyle ürünün İADESİ maliye düzenlemeleri açısından MÜMKÜNDÜR.
Müşteriler ürünü teslim aldıktan sonra 15 gün içerisinde iade etme hakkına sahiptir. Trendyol üzerinden aldıkları bir ürünü iade etmek istediklerinde, trendyol.com'a girerek iade sebebini seçer, iade talebi oluşturur ve sistemden iade kargo kodunu alırlar.
Tüketici olarak böyle bir hakkımız mevcut. Fakat iade edilmesi istenen ürünün etiketi üzerinde olması gerekmektedir. Dolayısıyla etiketsiz ürün iadesi yapılamaz.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
İade durumunda fatura kesilmesi gerekir. İade fatura işlemini yaparken satış faturası koçanı ya da e faturaya ihtiyaç duyulur. İade faturasının ortaya çıkan herhangi bir koçanı bulunmaz. Maliye Bakanlığı ya da noter onaylı iade faturasının olması gereklilik gösterir.
temel e-Fatura'da alıcı iptal yetkisine sahip değildir. Fatura sadece gönderici tarafından GİB İptal Portalı üzerinden iptal edilebilir. Alıcının başvuracağı yollar ise iade faturası keserek faturayı muhasebe kayıtlarından çıkarmak, noter ya da KEP sistemi ile itirazda bulunmaktır.
Demet Mutlu, sosyal medya kullanıcıları tarafından merak edilen ve sorgulanan isimlerin başında yer almaya başladı. E-ticaret şirketi Trendyol'un kurucusu olan Demet Mutlu'nun hayatı ve kariyeri hakkında bilgiler araştırılıyor. Peki, Demet Mutlu kimdir?
1: İade ve değişim yapmak istediğiniz ürün adını yazmanız gerekmektedir. 2: Satın aldığınız ürün adetini yazmanız gerekmektedir. 3: İade ve değişim sebebini kısaca yazmanız gerekmektedir. 4: Para iadesinin yapılacağı hesaba ait alıcı adı ve soyadını yazmanız gerekmektedir.
İade edilecek ürün, ürün orijinal paketi çıkartılmamış olup, teslim alınan orijinal paketi/ kutusu ile geri gönderilmelidir. Ürün, teslim alındığı haliyle iade edilmelidir. Ardından belirtilen adrese Sürat Kargo ile ücretsiz bir şekilde yollamanızı rica ederiz.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir.
Alıcı, siparişin iptalini, ürünün benzeri ile değiştirilmesini veya engel ortadan kalkana dek teslimatın ertelenmesini talep edebilir. Alıcı siparişi iptal ederse; ödemeyi havale veya EFT yoluyla yapmış ise iptalinden itibaren 14 gün içinde kendisine havale veya EFT yoluyla ödenir.
Ürünün beklenen özellikte olmaması, hatalı olması ya da ürün alımından cayılması gibi durumlarda iade süreci devreye girer. İade nedenleri, alıcının doğal bir hakkı olmasının yanında satıcıyı zora sokan bir durum olarak da ortaya çıkabilir.
Bunun için önce "Tedarik Edeceğim" butonuna tıklamalı, sonrasında "Değişim Yapacağım > Kusurlu ürün geri gönderildiğinde yeni ürünü göndereceğim." butonu ile müşterilerimize değişim önerebilirsiniz.
Trendyol Ceza Faturası Nedir? Trendyol, yukarıda belirttiğimiz cezai koşulların ortaya çıkması durumunda satıcılara ceza faturası kesmektedir. Bu ceza faturalarındaki tutarları satıcıdan tahsil edip müşterilere hediye çeki olarak tanımlanmaktadır.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Kullanılmış olan kaybolan fatura durumunda mahkemeye başvurulması gerekir. Kayıp belgelerin geçersiz olduğuna dair bir evrak ve zayi belgesi talep edilir ve vergi dairesine başvuru yapılır.
Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri