MÖ. 4 bin yılına denk gelen Sümerler'den bile öncesine dayanan Göbeklitepe'de yaşayan insanlar buluntulara göre henüz tarım ile uğraşmaya başlamamış. Ancak bulunan heykeller, sütunlar, anıtlar bölgenin ilk dini merkez olduğunu gösteriyor.
Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde geniş görüş alanına hâkim bir konumda yer almaktadır.
Yorum yapılabilmesi gerçekten çok güç olan bir yapıdır Göbeklitepe, fakat araştırmacılar bu karışık dizilmiş tapınakların ve mistik sırların Şamanizmle açıklanabileceğini ifade etmişlerdir.
T şeklindeki taşların ise kolları açık insanları temsil ettiği düşünülüyor. Bölge ilk olarak, Chicago ve İstanbul Üniversiteleri tarafından 1963'te fark edilmiş, ancak T şeklindeki taşların dışarıda kalan kısımları mezar taşı zannedilmiş, böylece bölgede kazı yapılmamış.
İnsanlık Tarihinin İlk Yerleşim Yeri: GÖBEKLİTEPE. M.Ö. 12.000 yıllarına kadar dayanan bu açık hava müzesi, Şanlıurfa merkezine yaklaşık 20-25 km uzaklıkta bir alanda ancak görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.
İlgili 32 soru bulundu
Paylaş : Göbeklitepe arkeolojik alanı, 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi. Çünkü bu özel bölgenin keşfi; insanlık tarihi, dinler tarihi ve insanların yerleşik hayata geçmesi gibi konularla ilgili bilinen tüm anlayışı değiştirdi.
Bu yapının atalarımız tarafından neden inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir. En çok üzerinde durulan hipotez, Göbekli Tepe'nin bir ibadet alanı olduğu yönündedir. Bu, eğer doğruysa, Göbekli Tepe'yi insanlık tarihinin en eski yerleşik yaşam alanı ve ibadethanesi yapmaktadır.
Buradaki kült yapıların tarım ve hayvancılığa yakın olan son avcı grupları tarafından inşa edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda bölgenin en erken kullanımının Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'a, yani günümüzden en az 11.600 yıl öncesine dayandığı ileri sürülmektedir.
Göbeklitepe, arkeolojik buluntular ortaya çıkmadan önce, bölge halkının tepedeki asırlık ağacın altında toplanıp dilek tuttuğu, kurbanlar kestiği bir ziyaret! 12 bin yıl önceki ilk tapınağın izi bile bilinmezken, yine kutlu sayılan bu tepe, insanlığın belki ilk kıblesi.
Hastalara, çocuk sahibi olmak isteyenlere derman olduğu inanışı vardır. Hatta, “doğum yapan kadın figürü” şimdi Urfa Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
Arkeolojik bir mevkii olarak ilk kez 1963 yılında, Türk ve Amerikan bilim adamlarının yaptığı bir yüzey araştırması sırasında tespit edilmiştir. Bu çalışmayla ilgili sonuçlar, Peter Benedict tarafından 1980 yılında yayımlanmıştır.
Kazılarda çıkarılan 45 tane “T” şeklindeki taş anıtın üzerinde yabani domuz, ördek, yılan, aslan, balık ve avcılık yapan insan figürleri var. Daha yüzlerce taş anıtın çıkarılmayı beklediği bölgenin tapınak olarak kullanıldığını tahmin ediliyor. Bu anıtlardan her biri 15 ton ağırlığında ve 6 metre yüksekliğinde.
Türkiye'de de'' 2019 Göbeklitepe Yılı” ilan edildi. Henüz küçük bir bölümü çıkarılan Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirdi. Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınma (kült) merkezi sayılan Göbeklitepe ile dinsel inanışın yerleşik yaşama geçişteki etkisi kanıtlandı.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Göbeklitepe, depremden hasarsız çıktı.
Gün yüzüne çıkarılan eserlerle ünü her geçen yıl artan Göbeklitepe, 2011 yılında UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alındı, 1 Temmuz 2018'de ise Bahreyn'de düzenlenen 42'nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi. 4 yıl önce aldığı bu unvanla dünyadaki bilinirliği artan Göbeklitepe, ...
Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe, 1963 yılında keşfedilmesinin ardından yapılan kazılarda insanlık tarihinin en eski tapınağı olduğu sonucuna varılır. Toprağın ilk kez işlenmeye başladığı ve ilk tarım ürünlerinin ortaya çıktığı Göbeklitepe, şehircilik tarihi bakımında da önemlidir.
Göbeklitepe'nin Kürtçe ismi 'gire mıraza'. Çare aranan tepe demek. Halk, yüzyıllardır burada adaklar sunar, dilek tutar . binlerce yıl öncesinden bugünlere süregelen anlamlı orijinal ismi varken göbeklitepe gibi yapay bir isim kullanmak tarihe haksızlık .
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındadır. Alan 1963 yılında, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve “V52 Neolitik Yerleşimi” olarak tanımlanmıştır.
Göbeklitepe'de keşfedilen yaban domuzu heykeli, H şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ve üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde bulundu. Karahantepe'de sürdürülen kazı çalışmalarında ise dönemin en gerçekçi heykellerinden biri gün ışığına kavuşturuldu.
Göbeklitepe, M.Ö. 10. bin yılın sonlarından, M.Ö. 9. bin yıllarına tarihlenen bir tarih öncesi alan arkadaşlar. 1500 yıl kadar süren bir dönemden kalma arkeolojik birikintiler içeren yapay bir höyük.
Göbeklitepe Ören Yeri giriş ücreti 2023 yılında 450 Türk Lirası'dır. 18 yaşın altındaki öğrenciler için giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan Göbekli Tepe'ye girişte müzekart geçerlidir.
Schmidt, bu avcı-toplayıcıların 11 bin 500 yıl önce bir araya gelerek Göbeklitepe'deki T şeklindeki sütunları taş aletlerle işledikleri kanısındaydı. Sütunlar için höyüğün altındaki kireçtaşını kullanıyorlardı. Sütunlara şekil vermek ve yerlerine taşımak belki ilk bakışta göründüğü kadar zor değildi.
Dizide bir çok şey hayal ürünü
Netflix'in 2019'da yayınlanan Atiye dizisi, İstanbul'da yaşayan genç bir ressamın öyküsünü, dünyanın en eski yerleşim yeri olan Göbeklitepe (Girê Miraza) üzerinden anlatıyor. Konuyu fantastik ögelerle ele alan dizide bir çok figür ve anlatım sadece hayal ürünü.
Göbeklitepe kalıntıları ilk kez Alman arkeolog Klaus Schmidt tarafından 1995'te bulunmuştu.
Üzerine işlenmiş hayvan figürleri de dikkati çekiyor. Göbeklitepe'nin inşa edildiği avcı toplayıcı dönemde, insanlar ortalama 40 kişilik topluluklar halinde yaşıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri