Vajinit kadının vajinasının iltihabıdır. Kadınların üçte bir kadar çoğunluğu hayatlarının bir döneminde vajinit belirtileri gösterecektir. Vajinit her yaştaki kadınları etkiler, ancak üreme çağlarında en sıktır. Pek çok olası etken vardır ve tedavinin tipi etkene bağlıdır.
Vajinit, vajina iltihabını ifade eden bir durumdur. Bakteriyel veya maya enfeksiyonları, hormonal değişiklikler veya tahriş edici maddeler dahil olmak üzere çeşitli faktörler vajinite olumsuz anlamda katkıda bulunabilir. Vajinit için alınabilecek bazı önleyici tedbirler bulunmaktadır.
Viral vajinit , cinsel ilişki yoluyla yayılan herpes simpleks virüsü (HSV) veya insan papilloma virüsü ( HPV ) gibi bir virüsün neden olduğu iltihaplanmadır . Cinsel organlardaki yaralar veya siğiller ağrılı olabilir.
Uzun süreli antibiyotik kullanımından hatalı hijyen uygulamalarına kadar birçok etken vajinanın doğal ortamını bozarak enfeksiyon oluşumuna neden oluyor. Kadınların neredeyse üçte biri hayatlarının bir döneminde vajinal enfeksiyon belirtileri ile karşı karşıya kalırken, vajinit en sık üreme yıllarında görülüyor.
Vajinit Tedavi
Anormal vajinal akıntı mutlaka tedavi edilmelidir. Akıntı sebebi enfeksiyon nedenliyse ve tedavi edilmezse rahim, yurmurtalık ve tüplere yayılabilir ve bu durum ileride kısırlığa yol açabilir. Akıntı rahim ağzındaki kötü huylu bir lezyondan kaynaklı ise ileride rahim ağzı kanserine neden olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bakteriyel Vajinit
Koku özellikle cinsel birliktelikten sonra artar. Tedavide antibiyotikler kullanılır. Eş tedavisi gerekmez.
Vajinal mantar, özellikle kandida albikans isimli bir mantar hücrelerinin yol açtığı toplumdaki birçok kadını etkileyebilen ve vajinada bulunan vulvada kaşıntı, akıntı ve tahrişe sebep olan enfeksiyon türüdür. Çoğu zaman basit bir ilaç ya da bitkisel tedavi ile ortadan kalkar.
Vajinal mantar, bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet, sauna, hamam, havuz veya duş gibi yerlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişkiyle de bulaştığı unutulmamalıdır.
Tedavi vajinitin etkenine göre yapılır. Tedavi ağızdan alınan hap veya vajinaya uygulanan bir krem, tablet veya jel ile olabilir. Bazı durumlarda eşe de tedavi verilebilir. Akıntı veya diğer belirtiler ilaçları bitirmeden ortadan kalksa bile, doktorun talimatlarına aynen uymak önemlidir.
Vajinit deyince çoğu kadının ilk aklına gelen isim “mantar” olsa da, bakteriyel vajinoz (BV) aslında üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen vajinal enfeksiyondur. Bakteriyel vajinoz genellikle anormal kokulu vajinal akıntıya neden olur.
Vajinit tedavi edilmediğinde üst genital organlara yani rahim,tüp ve yumurtalıklarda ilerleyerek kronik kasık ağrısı ve tüplerde tıkanıklık sonucu kısırlık sebebi olabilir. Bazı vajinitler gebede düşüğe, erken doğuma, suların erken gelmesine sebep olabilir.
Tedavi. Bakteriyel vajinozu tedavi etmede çeşitli farklı antibiyotikler kullanılabilir, ancak en sık kullanılan iki tane vardır: metronidazol ve klindamisin. Bunlar ağız yoluyla alınabilirler veya tablet, krem veya jel şeklinde vajinaya yerleştirilebilirler.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Ancak mantar enfeksiyonlarının asıl oluşma nedenleri dışarıdan alım şeklinde olmalarından çok, vajinal dokudaki PH değişimleri veya laktobasillerin sayıca azalmalarına bağlıdır. Nitekim hiç cinsel ilişkide bulunmamış olan (bakire) bir genç kızda da vaginal kandida enfeksiyonu oluşabilir.
Bakteriyel vajinozis bazen tedavi olmadan da geçebilir. Ama eğer semptomlar varsa doktora görünmeli ve tedavi olunmalıdır.
Enfeksiyonlar: Vajinal kanama, hamilelik sırasında enfeksiyonların bir belirtisi olabilir. Örneğin, bakteriyel vajinozis, vajinit veya diğer enfeksiyonlar vajinal kanamaya neden olabilir.
Bu, vajinal veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyon geçmişinizi içerir. Pelvik muayene yapabilir. Pelvik muayene sırasında, doktorunuz iltihaplanma ve anormal akıntı için vajinanızın içine bakmak için bir alet (spekulum) kullanabilir. Laboratuvar testi için bir numune alabilir.
Vajinal kandida enfeksiyonlarının en sık karşılaşılan belirtileri vajinal akıntı ve kaşıntıdır. Vajinal akıntıların süt kesiği ve peynirimsi (peynir kesiği) görünümde olması tipik bir özelliğidir. Süt veya peyni kesiği şeklindeki akıntılar kıvamlarından dolayı bazen akıntı şikayetine neden olmayabilirler.
Vajinal enfeksiyonlar genellikle bakteri veya parazit kaynaklı oluştuğundan, tedavide sıklıkla antibiyotiklerden yararlanılır. Antibiyotikler ağızdan tablet ya da kapsül şeklinde alınabileceği gibi, lokal uygulanan formlarda da olabilir. Viral etkenlere bağlı görülen vajinitlerde antiviral ilaçlar kullanılır.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir. Uygulama yolu ve metodu: Hastalıklı deri bölgesine haricen sürerek uygulayınız.
Vajinal enfeksiyon ilerlerse ne olur? Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse, enfeksiyonun yayılması makata ve kalçalara kadar ilerleyebilir. Tedavinin daha geç başlaması durumunda ise kronik ve tam olarak iyileşmeyen bir enfeksiyon durumu ortaya çıkabilir.
Mantar enfeksiyonları: Vajinadan gelen kokusuz, peynirimsi veya süt beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Hastalarda yanma ve kaşıntı şikayetleri vardır. Tedavide Tetrakonazol veya Mikonazol kullanılır.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Enfeksiyon ajanının saptanmasına yönelik kan, idrar tahlili ve vajinal akıntıdan kültür yapılır. Karın ağrısı ve vajinal kanamanın birlikte olduğu vakalarda dış gebelikle ayırıcı tanının yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri