Meme başında gelen akıntılar tek bir memeden gelebileceği gibi her iki memeden de gelebilir. Kimi durumda meme başını sıkınca gelen akıntılar kimi durumda da kendiliğinden gelişebilir. Meme başını sıkınca akıntı gelmesi de normaldir çünkü süt kanalları içinde bulunan sıvı zorlanınca akıntı gelişebilir.
Meme başı akıntıları çoğunlukla hormonal nedenlerle veya bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkan iyi huylu akıntılardır. Bunlara fizyolojik meme başı akıntıları denmektedir. Fizyolojik meme başı akıntıları genellikle her iki memeden, bir memenin birden fazla süt kanalından ve memeyi sıkınca gelirler.
Akıntının iki memeden, çok kanaldan gelmesi, yağlı ve süte benziyor olması meme kanseri dışında hormonal veya psikosomatik nedenlere işaret edebilmektedir. Ancak tek memeden kanlı ya da açık renkte bir akıntı varsa bu altta yatan muhtemel erken evre meme kanserini belirtisi olabilmektedir.
Akıntı ne renktedir? Sarı, yeşil, kahverengi akıntılar genellikle önemli bir sorunu göstermez. Eğer akıntının rengi kırmızı kan rengi ise veya su gibi berrak ise mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Az da olsa meme kanseri bulgusu olabilir.
Meme başı akıntısı iki memeden birden oluyorsa ve bir memenin birden fazla süt kanalından geliyorsa ve memenin sıkılmasıyla geliyorsa bunlar fizyolojik akıntı olarak değerlendirilir. Bu akıntılar daha çok hormonal nedenlerle veya bazı ilaçların yan etkisi olarak meydana gelebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Meme başından akıntı gelmesi durumunda hangi doktora gidilir? Meme başı akıntısı için bir genel cerraha başvurulmalıdır. Genel cerrah gerekli muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra ihtiyaç görürse başka branşlardan yardım alabilir.
Memeden Süt Gelmesi Tedavisi: Hangi Doktora Gidilir? Gebelik döneminde ya da gebelik olmadığı durumlarda meme ucundan süt geldiğinde derhal doktora görünmelisiniz. Gideceğiniz ve destek alacağınız doktor “Kadın Hastalıkları ve Doğum ” uzmanı olacaktır.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır. Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Galaktore, emzirme dönemi dışında her iki göğüsten süt içeren akıntı gelmesi olarak tanımlanır. Gebelik döneminin sonunda ya da emzirme sürecinde, memeden süt gelmesi doğal kabul edilir ancak hamilelik dışı dönemlerde memeden süt gelmesi fizyolojik, farmakolojik nedenlerden ya da hipofiz adenomlarından kaynaklanır.
Bazı zamanlar memede sıvı ile dolu keseler oluşur ki bunlara meme kisti denilir. En sık menopoza girmemiş 35 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür. Yerleşimi memenin derinlerine doğru ise sert kitle şeklinde hissedilir. Bazı kadınlarda kistler rahatsızlığa ve ağrıya neden olabilirler.
Adet öncesi memeden akıntı gelmesi normal mi? Hormonal dengenin değiştiği adet döngüsünde memeden bir miktar akıntı gelmesi normal kabul edilir. Eğer bu akıntı berrak ve az miktarda ise zararsızdır.
Süt Kanallarında Genişleme (Duktal Ektazi)
Bu durum bazen meme muayenesinde meme başı altında sert bir kitle olarak hissedilebilir. Daha çok menapoz sonrası hastalarda saptanmaktadır. Sebebi tam olarak açıklanamamakla birlikte süt kanalları çevresinde enflamasyon ile ilgili olduğu düşünülmektedir.
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
Bebeği sütten kestikten sonra süt ne zaman kesilir, sorusunu pek çok anne emzirmenin sonlarına yaklaştığında sorar. Bebeği sütten kestikten hemen sonra anne sütü kesilmez. Annenin hormonlarına bağlı olmakla birlikte bir süre daha süt gelmeye devam edecektir. Bu da ortalama üç ay gibi bir süreye denk gelir.
Meme kanserinin erken dönem belirtilerinin başında meme dokusu içerisinde kitle hissedilmesidir. Bu durum ise her adet dönemi sonrasında kendi kendine uygulanacak olan elle muayene sürecinde belli olmaktadır. Her kitle meme kanseri habercisi değildir ancak her kitle mutlaka kontrol alında tutulmalıdır.
Elle muayene ve düzenli taramalar çok önemli
Mamografide meme kanseri, elle hissedilir hale gelmeden çok daha küçükken saptanabilir. Düzenli tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı % 33 azalmaktadır.
Meme derisinde kızarıklık, olağan dışı ağrı, Meme başında gelişen yara veya egzama benzeri durumlar, Her iki meme arasında boyut farkı gelişmesi ve asimetri oluşması, Koltuk altında ele gelen bezelerin ortaya çıkması meme kanserinin belirtileri arasında gösterilir.
Vajinadan su gibi akıntı gelmesi bir belirti mi?” sorusu da merak edilenler arasında. Sık gelen belirgin akıntılar hamileliğe işaret edebilir. Bu akıntılar beyaz ve süt kıvamlıdır. Ek olarak regl kanamasına benzemeyen az gelen kanamalar da bir belirtidir.
Vajinal kandida enfeksiyonlarının tedavisinde hem ağızdan (sistemik etkili) hem de vajinal yoldan antimikotik adı verilen ilaçlar (itrakonazol ve flukonazol) kullanılmaktadır. Ağızdan alınan antimikotik ilaçlar genelde tek veya iki dozluk tedavişeklindedir. Tedavi genellikle vajinal ilaçlar ile desteklenir.
Menopoz sonrası kadınlarda vajen epitelinde değişik derecelerde atrofîk değişiklikler oluşur. Vajen zamanla kısalır ve daralır. Vajen cildi incelmiş, rugalar düzleşmiştir. Yüzey damarlarının yırtılması düzensiz olarak dağılmış noktasal kanamalar ve kahverengiye çalan akıntıya sebep olabilir.
Yine prolaktini yüksek olan kadınların 1/3'ünde galaktore yani memelerden göğüslerden süt gelmesi görülür. Galaktoreli kadınların da 1/3'ünde ise adetler normaldir.Prolaktin adet görmede rol alan GnRH adı verilen hormonların salınımını bozarak adet gecikmelerine ve kısırlığa neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri