Dağlık bölgeler hariç, gök gürültüsünün 30-40 saniyeden fazla sürdüğü pek görülmez. Yapılan tetkiklerde bazı bilim adamlarına göre şimşek ve bunun sonucu gök gürültüsünün meydana gelmesi için elektrik yüklü bulutların uçlarındaki sıcaklığın 28 °C'ye yükselmesi gerekmektedir.
Gök gürültüleri yaklaşık 1-5 saniye arasında sürmektedir ancak bazı yüksek bölgelerde 30 saniyeye kadar sürdüğü de görülür.
Gök gürültüsü halk arasında korku ve endişe olmasına, yağmurla beraber gök gürlemesi rahata, asayişe, hayır ve berekete, şiddetli gök gürültüsü haksızlığın ve zulmün artmasına işaret eder. Rüyada görülen gök gürlemesi, mevsiminde olursa, yani rüyada mevsiminde göğün gürlediğini görmek, müjdeli bir habere işaret eder.
Isınan havanın basıncı normal atmosfer basıncının 10-100 katına çıkabilir ve hava ani bir şekilde genleşir. Bu durum yıldırım hattı boyunca havada -sonik patlamalar sırasında olduğu gibi- şok dalgalarının oluşmasına neden olur. Gök gürültüleri sırasında duyduğumuz patlamaya benzer sesler bu durumdan kaynaklanır.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun. Metal yıldırımı çekmez, fakat yıldırım onun içinden uzun mesafeler kat edebilir." denildi.
İlgili 23 soru bulundu
Evde telefon yıldırım çeker mi? Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez. Tabi, kablo ile prize bağlı olmaması gerekir.
Tedavi. En bilindik tedavi, gök gürültüsüne maruz bırakılmak ve vücudun ona karşı bağışıklık geliştirmesini beklemektir. Diğer bir deyişle korkuların üstüne gitmektir. Bilişsel davranışçı terapi, astrafobiyi çözmek için yaygın kullanılan bir terapidir.
Gök gürlemesinin işitilmesiyle yapılacak en iyi tedbirin güvenli bir binaya girilmek olduğuna dikkat çeken meteoroloji uzmanları, "Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın. Acil bir durum dışında kablolu telefon kullanmayın" uyarısında bulundu.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
elektrikte meydana gelen dalgalanmalar elektronik aletleti çok rahatlıkla bozar. gök gürüldeyince yıldırım düşüyor demektir. buda yeryüzüne yüklü bir elektrik akımı geldiğini gösterir.
1,5-3 yaş arasında köpek v.s gibi hayvan korkuları, gök gürültüsü, elektrik süpürgesi sesi gibi kuvvetli seslerden korkma ve yalnız yatmaktan korkma sıktır ve normal kabul edilir. 3-4 yaşlarından itibaren karanlık, hırsız, dilenci, öcü korkuları sıklıkla görülür.
Bu sonik dalgalar bazen ödünüzü kopartan gök gürültülerini oluşturur. Yani anlayacağınız, gök gürültüsü şimşek çakmadan gerçekleşemez. Çünkü havanın sıcaklığının artması ve hızlıca genleşmesi gerekir.
Şimşek çakmasından sonra duyulan en kuvvetli sesi, yıldırımın asıl gövdesi; arkadan gelen sesi, ayrıldığı kollar meydana getirir. Ses hızı, ışık hızından çok küçük olduğundan, gök gürültüsü daima şimşek görüldükten sonra duyulur.
Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Işık sesten çok daha hızlı hareket eder. En klasik örneklerden biri şimşek çakmasıdır. Şimşek çaktığında ilk gördüğünüz gökyüzünde bir flaş ışığıdır, gök gürültüsü sesi ise birkaç saniye sonra duyulur. Işık sesten çok daha hızlı hareket eder.
Şimşek çakarken okunacak dua
İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu: Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve'âfinâ kable zâlik.
Dünyada, her saniye ortalama olarak 100 adet, bir günde ise 8 milyon adet yıldırım oluşmaktadır.
Cam yalıtkan bir madde teoride elektriği geçirmemeli tıpkı hava gibi ancak pratikte yıldırım gibi devasa bir gerilim kaynağı havayı çok fazla ısıtarak iyonize edebilir ve iletken hale getirebilir. Bu olayın aynısını cama da yapabilir ete de yapabilir toprağa da yapabilir suya da yapabilir.
Konteynerlerin de yüksek olması ve metal yüzeye sahip olmaları nedeniyle, yıldırım düşmesi muhtemel yerler arasındadır.
Kalenderli, “Bluetooth kulaklık, cep telefonu, bozuk para, anahtarlık gibi metallerin yıldırımı başlatma veya çekme gibi bir etkisi yok” dedi.
PC ve tv acıksa çekme gibi bi durumu yoktur. Yıldırım genelde boş yerlere düşer.
Şimşeğin içindeki hava, Güneş'in yüzeyindekinden beş kat daha sıcaktır(33.000 C). Hava bu sıcaklıkta hızla genleşir (yayılır) ve çevresinde şok dalgaları oluşturur. Bu dalgalar, gök gürültüsü dediğimiz sesi yaratır.
Astrafobi sözcüğü Yunancadaki 'astrape' yani 'şimşek' ile 'phobos' yani 'fobi' sözcüklerinin birleşmesi sonucu türemiştir. Bu çeşit bir fobiye sahip olan bireyler havanın kötü olmasından, gök gürültüsü sesi ve şimşek çakmasından yoğun derecede korkarlar.
Gök gürültüsü korkusu, köpeklerde sık görülen bir fobidir. Bu korku çoğunlukla saklanma, inilti, havlama, pençeleme ve hatta idrarını yapmayla kendini gösterir. Hiç kimse, gök gürültüsünde köpekleri korkutanın şeyin ne olduğundan tam olarak emin değildir. Bazı ırklarda, diğerlerine kıyasla daha sık görülmektedir.
Sanki göğün dibindesin. O kadar çok yıldırım iner ki ahşap köy evi olduğu için o sesin yankısı helezonlar halinde evi şallar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri