En sık hangi yaş döneminde görülür? En sık 14-16 yaş arasında görülen akne erkek çocuklarda daha çok görülür. Ergenlik çağındaki çocukların 10'da 1'inde şiddetli akne olur.
Daha çok 14-16 yaşlar aralığında görülmektedir. Erkeklerde ergenlik döneminde özellikle akne daha çok görülmektedir.
Bu topluluk içerisinde en bilinen hormon testosterondur ve testosteron hormonu sebum üretimini uyarır. Testosteronun aşırı üretimi, yüksek miktarda sebum üretimine yol açabilir. Bu yüzden androjen seviyelerindeki dalgalanmalar akneye neden olabilir.
Yine yağ bezlerinin aktif olduğu bebeklik, çocukluk ve erişkin dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir. Belirli yaşlara göre cinsiyet farklılığı göstermektedir ve ergenlik döneminde kızlarda erkeklerden daha erken yaşta ortaya çıkma eğilimindedir. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17 erkeklerde ise 16-19 yaşlarıdır.
Ergenlik Aknesi ile karşılaştırıldığında Yetişkin Aknesi cildin çok daha derinindedir. Dönemsel olarak ya da çevresel faktörlere bağlı olarak artış gösterebilir. Yaş ilerledikçe hücre yenilenme hızı yavaşladığı için Yetişkin Aknesi tedavisi ergenlik aknesi tedavi süresine göre daha uzun sürebilir.
İlgili 16 soru bulundu
En sık 14-16 yaş arasında görülen akne erkek çocuklarda daha çok görülür. Ergenlik çağındaki çocukların 10'da 1'inde şiddetli akne olur. Kızlarda ergenlik sivilcesi daha küçük yaşlarda ortaya çıkar. Bu kızların ergenliğe daha erken girmesine bağlıdır. 25 yaş sonrası görülen geç akne kadınlarda daha sıktır.
Yüzü sık yıkamanın sivilcelerin azalmasında çözüm olmadığını dile getiren Şentürk, şöyle konuştu: "Yüzü sık yıkamak sivilcelerin azalması anlamına gelmez, aksine çok sık yıkamak cildin kurumasına neden olur. Deri bunu dengelemek için daha fazla yağ üreterek bazen sivilcelerin artmasına neden olabilir.
Bu bölge, yağ bezlerinin en belirgin olduğu alın ve burun çevresidir. Ergenlik döneminde genetik faktörler ve hormonal değişikliklerle, yağ bezleri yetişkinlerden çok daha fazla yağ salgıladığı için bu dönemde akne gelişimi kolaylaşır.
ERGENLİK SİVİLCESİNİN NEDENLERİ
Kesin olan yanı yağ bezlerindeki büyüme ve aşırı çalışmadır. Gelişimindeki üç ana faktör; Yağ salgısında (sebum) artış, deri hücrelerinin anormal gelişmesi ve dökülerek kanalı tıkaması, yerleşik bir bakteri olan Propionibacterium Acnes'tir. Aknede genetik faktörler etkendir.
Genellikle ergenlik çağında görülen akne yani sivilce sorunu, erişkinlikte de pek çok kişinin kabusu olabiliyor. En sık görülen cilt problemlerinden biri olan akneler, sadece kozmetik bir sorun olmakla kalmayıp özgüven eksikliğine de yol açabiliyor.
ERKEKLERDE ERGENLİK BELİRTİLERİ
Fiziksel gelişimleri genelde 18 yaşına kadar tamamlanırken, ruhsal ve sosyal gelişimleri 25 yaşına kadar devam etmektedir. Ergenliğin sona ermesinde ergenliğin başlangıç yaşı ve seyri yol göstericidir.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
Bal, zerdeçal ve yeşil çay gibi ürünlerin sivilceli cilde uygulanması sivilce tedavisinde tercih edilen doğal yöntemler olarak bilinmektedir. Erkek cilt bakım ürünleri ve temizleme jellerinin, temizlik rutinine dahil edilmesi ciltte sivilce oluşumunu engellemektedir.
Ergenliğe girerken çıkan sivilceler artık 30'lu 40'lı yaşlarda da sorun olarak yaşanıyor. Genel olarak sivilce adıyla bildiğimiz akne sorunu, 12 ile 15 yaş arasında görülür ve 20'li yaşların başlarında geçer.
Herhangi bir sivilce ( akne ) tedavisinde iyileşmeler, 2. ayda görülmeye başlar. Bu dönemde iyileşme beklentisi %30- 40 oranında olmalıdır. Sivilce ( akne ) tedavisinde ilk 1-1.5 ay en zor dönemdir. Çünkü cilt başlangıçta ilaçlara olumsuz tepki verebilir.
Eğer bir etken maddeyi uygulama önerilerine uygun kullanıyor ve cilt problemleriniz devam ediyorsa yapmanız gereken en iyi adım beklemek olacaktır. Çoğu etken maddenin kusma periyodu 4-6 hafta sürer.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Ve bu dönemde gençlerin yüzde 85'inde sivilce çıkıyor. Ergenlik dönemi dışında, stres, güneş ışığı, kozmetik ürünler de sivilceye neden olabiliyor. Kimi gençlerde hiç sivilce çıkmaması, kimilerinde ise çok çıkmasının nedeni, cilt tipi. Cildin yağlı olması sivilcenin daha çok çıkmasına sebep oluyor.
Gözeneklerde sıkışan yağ, kir ve bakteriler kör sivilcelerin çıkmasına neden olur. Kör sivilceler yumru şeklinde cildin altında oluşur. Kör sivilce genellikle ergenlik döneminde çıkar. Ağır kozmetik ürünleri kullanmak ve regl dönemlerinde kör sivilceler ortaya çıkmaktadır.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir
Vücudun ihtiyaç duyduğu suyu tüketmemenin kuru bir cilde neden olabileceğini belirttik.
Özetle. Sonuç olarak, sivilce ve akne tedavisinde diş macunu gibi ürünler cildin temizliği veya sebum üretiminin düzenlenmesi için uygun değildir ve kullanılmamalıdır.
Soğuk suyun, sivilce ile ilgili tahrişe yardımcı olabileceğini söyleniyor. Soğuk suyun ciltteki şişkinliğe iyi geldiği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri