Yağmurla birlikte gelen yıldırım ve şimşek, negatif ve pozitif yükler arasındaki elektrik boşalmalarıdır. Şimşeklerin çeşitli türleri vardır, her biri özgün özelliklere sahiptir. Gök gürültüsü ise yıldırım ve şimşek çakarken duyulan yüksek sestir, ani ısı değişimi sonucu hava genleşir ve patlama sesi meydana gelir.
Gök gürültüsü halk arasında korku ve endişe olmasına, yağmurla beraber gök gürlemesi rahata, asayişe, hayır ve berekete, şiddetli gök gürültüsü haksızlığın ve zulmün artmasına işaret eder. Rüyada görülen gök gürlemesi, mevsiminde olursa, yani rüyada mevsiminde göğün gürlediğini görmek, müjdeli bir habere işaret eder.
Yıldırım demetlerini çevreleyen havada oluşan bu ani sıcaklık ve basınç değişimi havanın hızla genleşmesine neden olur. İşte, havanın bu ani genleşmesi sonik ses dalgası yaratır, ki bu da gök gürültüsünü meydana getirir. Gök gürültüsünün çeşitli sesleri vardır.
Meal (Kur'an Yolu) Size korku ve ümit duyguları içinde şimşeği gösteren ve yağmur dolu bulutları meydana getiren O'dur. Gök gürültüsü Allah'ı överek tenzih eder; O'nun korkusundan dolayı melekler de buna katılır. Onlar Allah hakkında tartışıp dururken O, yıldırımlar gönderip bunlarla dilediğini çarpar.
Ayrıca, şimşeğin meydana gelmesi, Allah'ın kudretine delalet eden bir delildir. Aslında şimşek ile bulutların oluşumu, Allah'ın varlığına ve gücüne işaret etmekte ve O'nun varlığına ve kudretine delil olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Yıldırım ve şimşek gibi tabiat olayları ile Cebrail'in kırbacı hakkında. "Bulutların bir kısmı hücum, bir kısmı da firar ettikleri zaman, aralarında havasız kalan yerleri doldurmak için emr-i Rabbanî ile tabakat-ı havaiye hareket ve heyecana geldiğinde ra'd sadâsı, yani gök gürültüsü meydana gelir." İzah eder misiniz?
Gök gürlediği zaman, güvenli bir binanın içine gitmeyi unutmayın. Oraj anında dışarıda emniyetli yer yoktur. Dışarıda iseniz ve gök gürültüsünü işitirseniz, yıldırım riskini azaltmak için tek yol, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde, sağlam bir binanın ya da sağlam bir arabanın içine girmektir.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Gök gürültüsü, yıldırım ve şimşek gibi atmosferik olaylardan aşırı korkma sıklıkla birlikte görülür. Diğer pek çok özgül fobide olduğu gibi geçmişte fobiyle ilişkili, fobiyi tetikleyen travmatik yaşam olaylarıyla ilişkisi sıktır.
Gök gürültüleri yaklaşık 1-5 saniye arasında sürmektedir ancak bazı yüksek bölgelerde 30 saniyeye kadar sürdüğü de görülür.
Isınan havanın basıncı normal atmosfer basıncının 10-100 katına çıkabilir ve hava ani bir şekilde genleşir. Bu durum yıldırım hattı boyunca havada -sonik patlamalar sırasında olduğu gibi- şok dalgalarının oluşmasına neden olur. Gök gürültüleri sırasında duyduğumuz patlamaya benzer sesler bu durumdan kaynaklanır.
Eve yıldırım düşmesi, özellikle kötü havalarda insanların aklına gelen ilk doğa olayları arasındadır. Her ne kadar eve yıldırım düşme ihtimali çok düşük olsa da imkansız değil.
İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Prof. Dr. Tansel Ak, depremle tutulmalar arasında bir bağlantı bulmadıklarını belirtti.
Sessiz şimşek çakması, genellikle yıldırımın gözlemlenen ışık hızından daha hızlı hareket ettiği veya daha uzak bir noktadan gözlendiği durumlarda meydana gelir. Sessiz şimşek, şimşeğin çakmasının hemen ardından veya birkaç saniye sonra duyulan gürültü olmaksızın görülebilir.
'Telefon yıldırım çekmez'
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr.
Astrafobi sözcüğü Yunancadaki 'astrape' yani 'şimşek' ile 'phobos' yani 'fobi' sözcüklerinin birleşmesi sonucu türemiştir. Bu çeşit bir fobiye sahip olan bireyler havanın kötü olmasından, gök gürültüsü sesi ve şimşek çakmasından yoğun derecede korkarlar.
Gök gürlemesinin işitilmesiyle yapılacak en iyi tedbirin güvenli bir binaya girilmek olduğuna dikkat çeken meteoroloji uzmanları, "Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın. Acil bir durum dışında kablolu telefon kullanmayın" uyarısında bulundu.
Şimşek nereye düşer? Genellikle yüksek bölgelere yıldırım düşer. Gökdelenlerin tepesinde önlem için paratoner diye bir araç vardır paratoner elektriği alır aldığı gibi binanın en aşağılarına toprağa iletir. Toprak nötr olduğu için elektrik boşa gider yani kimseye bir şey olmaz.
İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu: Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve'âfinâ kable zâlik.
Dünyada, her saniye ortalama olarak 100 adet, bir günde ise 8 milyon adet yıldırım oluşmaktadır.
elektrikte meydana gelen dalgalanmalar elektronik aletleti çok rahatlıkla bozar. gök gürüldeyince yıldırım düşüyor demektir. buda yeryüzüne yüklü bir elektrik akımı geldiğini gösterir. bu akım elektrikli cihazları bozabilir. sigorta var ama sigorta bazen işe yaramıyor.
Herkes Dünya'nın en elektrik yüklü yerinin burası olduğunu zannederken 2014 yılında NASA bilinen doğruları yanlış yapan bir analizle çıkageldi. Doğu Hindistan'daki Brahmaputra vadisi aylık en fazla yıldırımın düştüğü yer olarak belirlendi.
Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Gök gürültüsü
Böylece parlama, eğer bulut tarafından gizlenmemişse işitilen gök gürültüsünden önce görülür. Şimşeğin görülmesi ile gök gürültüsünün duyulması arasında geçen sürenin (sn.) 5'e bölünmesi ile şimşek çakmasının olduğu yere olan uzaklık (deniz mili) tahmin edilebilir.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker. Tepe noktadaki altın kütlesine şimdiye kadar kaç defa yıldırım düştü bilinmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri