- Sesin süratini aşmak mümkündür. Örneğin Jet uçakları yüksek hızda uçtuğu zaman ses hızını geçmektedir. - Sesten daha hızlı giden araçların yaptığı hıza süpersonik hız denmektedir. - Ses hızı aşıldığı zaman süpersonik bir patlama meydana gelir.
Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider. Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir.
Hava aracı bu bariyeri aştığında yani ses hızını geçtiğinde süpersonik hıza ulaşır. Sonik patlama; ses dalgası kaynağının ses hızında ya da ses hızından daha hızlı bir biçimde hareket etmesi sonucu oluşan, gök gürültüsüne benzer şiddetli bir ses patlamasıdır.
Ses hızı aşılabilir ama ışık hızı aşılamaz. Işık hızına sadece yaklaşabilirsiniz. Ancak ışık hızına yaklaştıkça zaman da o oranda yavaşlar.
İngiliz Virgin Atlantic Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Los Angeles-Londra seferi sırasında yüksek irtifadaki hava akımı sayesinde saatte 1289 kilometreye çıkarak hız rekoru kırdı. ABD'nin Philadelphia kenti üzerinde 35 bin feette ses hızını aşan Boeing 787-9 tipi uçak, Londra'ya planlanandan 48 dakika önce indi.
İlgili 30 soru bulundu
👉Günümüzde bazı uçaklar bu hız sınırını aşabiliyor ve. bunun sonucunda da sonik patlamalar meydana. geliyor. Örneğin F-16'lar, ses hızından daha hızlı
Yapılan incelemeler sonucunda bir olumsuzluğa rastlanmadı. Sesin iki F-16 uçağının ses hızını aşması sonucu meydana gelen "sonik patlama" nedeniyle oluştuğu belirtildi.
Sesin Yayılma Süratinin Bağlı Olduğu Durumlar
Ses bütün maddesel ortamlarda aynı hızla yayılmaktadır. Tabii sesin yayılma sürati ortamın yoğunluğu ve sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Ortamın katılığı arttıkça, ses dalgalarının hızı da artar. Bunun sebebi, katı maddelerde, moleküllerin etraflarındaki moleküllerle arasındaki bağların daha güçlü olmasıdır. Bu bağlar yüzünden, herhangi bir düzensizlik, çok daha hızlı iletilir.
Kısaca yoğunluk arttıkça sesin yayılma hızı artar, azaldıkça sesin yayılma hızı azalır diyebiliriz.
Uçak artık ses hızında gitmektedir, yani başka bir deyişle, uçak kendi yarattığı gürültü ile birlikte seyahat etmektedir. Üstüste binen bozuntu dalgaları ses duvarını oluştururlar. Tam bu noktada uçak “transonik” hızdadır. Yani geçiş hızında.
Havada ve deniz seviyesi ile beraber 20 santigrat derecede ses hızı 343.2 metre/saniye olarak ifade edilmektedir. Bu da yaklaşık olarak 1235.5 kilometre/saat şekilde anlatılır.
Motorlar, özellikle kalkış durumunda ve uçuş irtifasına yükseldiği anlarda en yüksek güçte çalışıyor. Buna ek olarak uçak, havayı da delerek adeta bir rüzgâr oluşturuyor. Dolayısıyla uçaklar uçarken yeryüzünden duyduğumuz ses, büyük oranda havanın sesi ve motordan oluşuyor.
Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir). Metrenin uzunluğu bu sabitten ve uluslararası zaman standardından hesaplanmıştır.
Ses hızı havada yaklaşık 20 °C (santigrat) sıcaklıkta 343.2 metre/saniye iken, Işığın hızı ise tam olarak saniyede 299.792.458 metredir. Yani Işık hızı ses hızından yaklaşık olarak 874.635 kat daha hızlıdır.
Süpersonik, ses hızının (Mach 1) üzerinde olan hızları belirtmek amacıyla kullanılan terimdir. Bir yaklaşıma göre de 1.2 Mach'ın üzeridir. Deniz seviyesindeki havada sesin hızı yaklaşık olarak 340 m/s, 1,087 ft/s, 761 mph ya da 1,225 km/h olarak kabul edilebilir.
Sadece sesin genliğini yani basınç seviyesini arttıracağımız için sesin şiddetini arttırmış oluruz. Yani büyük genliğe sahip bir ses dalgası ile küçük genliğe sahip bir ses dalgası eşit ses hızlarına sahip olabilir. Sesin hızını arttırmamızın tek yolu sesin yayıldığı ortamın özelliklerini değiştirmektir.
Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
Işık sesten çok daha hızlı hareket eder. En klasik örneklerden biri şimşek çakmasıdır. Şimşek çaktığında ilk gördüğünüz gökyüzünde bir flaş ışığıdır, gök gürültüsü sesi ise birkaç saniye sonra duyulur.
Sesin en hızlı yayıldığı ortam, tanecikler arası boşluğun en az olduğu katılardır. Sesin en yavaş yayıldığı ortam ise tanecikler arası boşluğun en fazla olduğu gazlardır.
Hız, uzaklık bölü zaman olarak tanımlandığına göre, Sesin hızı, dalga boyunun uzunluğu bölü dalganın periyodu olmalıdır. Dalga, 1 periyotta ileriye doğru 1 dalga boyu yol gittiği, ve frekans 1 bölü periyot olarak tanımlandığı için, Bu formülü, hız eşittir dalga boyu çarpı frekans olarak yeniden yazabiliriz.
Dünyanın en hızlı uçağı North American X-15'in bu rekor esnasındaki pilotluğunu ise William J. Pete Knight yaptı. North American X-15 ses hızının beş katını aşabildiği için süpersonik yerine hipersonik olarak sınıflandırılıyor.
Hızlarının saatte 200 ila bin 200 kilometre arasında değiştiğini anlatan Günar, "Normalde F-16 için 200 kilometre hız, iniş ve kalkışta kullanılan hızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri