1,5-3 yaş arasında köpek v.s gibi hayvan korkuları, gök gürültüsü, elektrik süpürgesi sesi gibi kuvvetli seslerden korkma ve yalnız yatmaktan korkma sıktır ve normal kabul edilir. 3-4 yaşlarından itibaren karanlık, hırsız, dilenci, öcü korkuları sıklıkla görülür.
Çok sık olmasa da bazen yıldırım düşmesi veya fırtına olayları esnasında elektrik çarpması gibi olaylar insanların hayatına mal olabilir. Bu durumlardan ötürü insanlar arasında gök gürültüsü ve fırtına gibi olaylardan korkulması yaygındır.
Tedavi. En bilindik tedavi, gök gürültüsüne maruz bırakılmak ve vücudun ona karşı bağışıklık geliştirmesini beklemektir. Diğer bir deyişle korkuların üstüne gitmektir. Bilişsel davranışçı terapi, astrafobiyi çözmek için yaygın kullanılan bir terapidir.
Doğa-çevre tipi özgül fobiler içinde sayılan brontofobi, kelime kökeni olarak eski Yunanca bronto (gök gürültüsü) ve fobi (korku) kelimelerinden gelmektedir. Gök gürültüsü, yıldırım ve şimşek gibi atmosferik olaylardan aşırı korkma sıklıkla birlikte görülür.
Astrafobi sözcüğü Yunancadaki 'astrape' yani 'şimşek' ile 'phobos' yani 'fobi' sözcüklerinin birleşmesi sonucu türemiştir. Bu çeşit bir fobiye sahip olan bireyler havanın kötü olmasından, gök gürültüsü sesi ve şimşek çakmasından yoğun derecede korkarlar.
İlgili 24 soru bulundu
Gök gürültüsü halk arasında korku ve endişe olmasına, yağmurla beraber gök gürlemesi rahata, asayişe, hayır ve berekete, şiddetli gök gürültüsü haksızlığın ve zulmün artmasına işaret eder. Rüyada görülen gök gürlemesi, mevsiminde olursa, yani rüyada mevsiminde göğün gürlediğini görmek, müjdeli bir habere işaret eder.
Gök gürlemesinin işitilmesiyle yapılacak en iyi tedbirin güvenli bir binaya girilmek olduğuna dikkat çeken meteoroloji uzmanları, "Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın. Acil bir durum dışında kablolu telefon kullanmayın" uyarısında bulundu.
Isınan havanın basıncı normal atmosfer basıncının 10-100 katına çıkabilir ve hava ani bir şekilde genleşir. Bu durum yıldırım hattı boyunca havada -sonik patlamalar sırasında olduğu gibi- şok dalgalarının oluşmasına neden olur. Gök gürültüleri sırasında duyduğumuz patlamaya benzer sesler bu durumdan kaynaklanır.
Ses hızı, ışık hızından çok küçük olduğundan, gök gürültüsü daima şimşek görüldükten sonra duyulur. Dağlık bölgeler hariç, gök gürültüsünün 30-40 saniyeden fazla sürdüğü pek görülmez.
Gök gürültüsü ise yıldırım ve şimşek çakarken duyulan yüksek sestir, ani ısı değişimi sonucu hava genleşir ve patlama sesi meydana gelir. Yıldırımların gücü evlerde kullanılan elektrikten çok daha yüksektir, 10 milyon-100 milyon volt arasındadır.
Yüksek sesler: Bebeklerin gelişmiş bir duyma sistemleri yoktur, dolayısıyla da aniden yüksek bir sese maruz kaldıklarında korkar ve ağlamaya başlarlar. Araba alarmları, gök gürültüsü, ağır bir şeyin düşmesi gibi ani ve keskin sesler tepki göstermelerine neden olur.
Sessiz şimşek çakması, genellikle yıldırımın gözlemlenen ışık hızından daha hızlı hareket ettiği veya daha uzak bir noktadan gözlendiği durumlarda meydana gelir. Sessiz şimşek, şimşeğin çakmasının hemen ardından veya birkaç saniye sonra duyulan gürültü olmaksızın görülebilir.
Sanki göğün dibindesin. O kadar çok yıldırım iner ki ahşap köy evi olduğu için o sesin yankısı helezonlar halinde evi şallar.
Eve yıldırım düşmesi, özellikle kötü havalarda insanların aklına gelen ilk doğa olayları arasındadır. Her ne kadar eve yıldırım düşme ihtimali çok düşük olsa da imkansız değil.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Gök gürültüsü, yıldırım, şimşek telefona zarar vermiyor!
Tesla bobini, bildiğiniz üzere düşük akımlı, alternatif akımlı elektrik üretmek için kullanılan bir transformatör devresi ve 1891'de Nikola Tesla tarafından icat edildi.
'Telefon yıldırım çekmez'
Dr.
elektrikte meydana gelen dalgalanmalar elektronik aletleti çok rahatlıkla bozar. gök gürüldeyince yıldırım düşüyor demektir. buda yeryüzüne yüklü bir elektrik akımı geldiğini gösterir.
Farklı zamanlarda çakan şimşekler, değişik renklerde olur. Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Telefonların yıldırım çekme riski düşük olsa da, şimşek çakarken telefonla oynamak veya telefonu şarj etmek gibi eylemlerden kaçınılmalıdır.
bu mantık neye işler =? Şimşeği yan yatır. Çünkü ilk şimşek çakar sonra bulutlar birbirine sürtüşerek gürler. Yani farkın 6 saniye olması bulutların yaklaşık 2 km uzakta olmasından kaynaklanır.
Işık sesten çok daha hızlı hareket eder. En klasik örneklerden biri şimşek çakmasıdır. Şimşek çaktığında ilk gördüğünüz gökyüzünde bir flaş ışığıdır, gök gürültüsü sesi ise birkaç saniye sonra duyulur. Işık sesten çok daha hızlı hareket eder.
PC ve tv acıksa çekme gibi bi durumu yoktur. Yıldırım genelde boş yerlere düşer.
Şimşeğin içindeki hava, Güneş'in yüzeyindekinden beş kat daha sıcaktır(33.000 C). Hava bu sıcaklıkta hızla genleşir (yayılır) ve çevresinde şok dalgaları oluşturur. Bu dalgalar, gök gürültüsü dediğimiz sesi yaratır.
İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Prof. Dr. Tansel Ak, depremle tutulmalar arasında bir bağlantı bulmadıklarını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri