Gök kelimesi 5 duyu organı ile algılayabildiğimizden ''somut''dur.
şimşek somuttur. Çünkü gözümüzle görebiliriz. 5 duyu organımızla görüp hissetiğimiz şeylere somut göremeyip hissedemediğimiz şeylere ise soyut denir.
Somut anlamlı sözcükler; toprak, bulut, ışık, rüzgâr, köpük, ışık, çocuk, cızırtı, yeşermek … gibi nesneleri ve durumları karşılar. Duyu organlarımızla algılayamadığımız, akıl yoluyla algılayabileceğimiz kavramları karşılayan sözcükler soyut anlamlı sözcüklerdir.
Doğrulanmış Cevap. Merhabalar, Gölgeyi görebiliriz. Bu nedenle gölge somuttur.
Hava, somut bir kavramdır. Çünkü beş duyu organımızdan biri olan tenimizle ve burnumuzla havayı hissedebiliriz.
İlgili 16 soru bulundu
Açıklama: Gökyüzü somut mu soyut mu? Gökyüzü somuttur.
bakınız, yokluğun dışarıda var olup olmadığını soruyoruz, ki yokluk tabii ki de yoktur. yani karanlık bu bağlamda soyuttur.
Bazı akademisyenlere göre tanrı, melek, ruh gibi sözcükler duyu organları ile tespit edilemeyecek kavramlara karşılık geldiği için "soyut" olmalıdır.
Kalp kelimesi cümle anlamına göre değişir. Örnek ile gösterirsek; 〰Yaptığı kalp nakli işe yaramıştı. Buradaki "kalp" somut anlamdadır.
Sıkıntı-> Soyut-kırmızı (Çünkü ruh hallerinden bir tanesidir.)
Merhabalar, Yağmur'u 5 duyu organımızla algıladığımız için somuttur.
Rüya kelimesi soyut bir sözcüktür. Çünkü beş duyu organlarımız ile algılayamaz,beyin gücümüz ile algılarız. Bu sebeple soyuttur.
Zafer soyut bir kelimedir.
Elle tutulabilir bir varlıktır.
Adalet de soyut bir kavramdır. Ancak bir toplum düzenine dayandığında ve bu düzeni sürdürmek için uygulandığında somut nitelik kazanır. Adalet kavramı ve uygulaması tarih içinde önemli değişiklikler geçirmiştir.
GÜNLÜK DİLDE SOYUT VE SOMUT
Günlük dilde “somut kavram”, belli nesneleri, duyumlarımıza konu olabilen maddi varlıkları dile getiren kavramlar olarak tanımlanır: Kedi, masa, meyve gibi. “Soyut kavram” ise, duyular aracılığıyla algılanamayan şeyleri dile getiren kavramlar anlamına gelir: Tanrı adalet, özgürlük gibi.
Cevap: ☆ Aşk soyuttur. Çünkü aşkı göremeyiz, koklayamayız, tadamayız yani kısaca hiçbir duyu organımızla varlığını bulamayız. Ancak duyu organlarımızla varlığını bulamasak bile varlığını biliyoruz.
Özgürlük, fikir, düşünce, sevgi, nefret, merhamet, hüzün gibi kelimeler beş duyu ile hissedilemez ancak var olduklarına kuşku yoktur. Bu tip kavramlar soyuttur.
ağrıyı duyularla algılayabildiğin için somuttur.
Tanrı soyuttur çünkü göremeyiz. Dünya somuttur çünkü görebiliriz.
“Şeyler, neden düşünüldüğü -konuşulduğu gibi değil?” …. İndirgeme-genellemeyle çoğalıp duran soyutlama ve yan etkileri: “… Zekanın abartılması tutku , heyecan ve içtenlikten uzak soyut düşüncenin, kısmen de olsa, yüceltilmesine neden olmuştur.
Ahlâk kavramı somut değerlerle ilgili iken, ahlâkîlik ve etik ilkeler daha çok soyut tanımlamaları ve kavramları anlatmaktadır.
(Mutluluk, duyu organlarımızla algılayamadığım soyut bir kavramdır.
Bilinçaltı kelimesinin bitişik yazılmasının nedeni, bilinç kavramının somut değil soyut olmasıdır. Bu nedenle altı kelimesi bilinç ile bitişik yazılır. Köprü altı kelimesinin ise tıpkı yer altı sözcüğü gibi ayrı yazılması gerekir. Çünkü köprü, soyut değil somut bir kelimedir.
İyi,kötü,güzel ve çirkin sözcükleri bir soyut sözcüklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri