Eski Türkçe kȫk “gökyüzü, mavi” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe köt- "kaldırmak" ve köt "sırt" sözcükleriyle kökteş olduğu düşünülebilir. Karş.
Yapılan incelemelerde “gök” kelimesi Göktürkçe, Uygurca ve Karahanlı döneminde “kök” şeklinde geçerken; Eski Anadolu Türkçesi zamanında “k” sesinin “g” ye dönüştüğü ve “gök” şeklini aldığı görülmüştür. Köl Tigin Yazıtında “teñri” kelimesinin “gök” anlamında kullanıldığı tespit edilmiştir.
Türkçe kökenli olan Bulut hem kelime hem de isim olarak kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda bu ismin unisex olması da hem erkek hem de kız çocuklar için tercih edilen güzel bir isim olmasını sağlar.
"Gök": (Göğ/Gök/Kök) kökü. Gökyüzü. Mavi renk, yükseklik, sonsuzluk, güzellik, genişlik, enginlik gibi anlamlar içerir. Tanrısallık ifade eder.
Etimoloji. Güneş kelimesi, Orta Türkçede yer alan ve aynı anlama gelen küneş sözcüğünden evrilmiştir. Bu kelime ise Eski Türkçede yer aldığı tahmin edilen ancak yazılı örneği bulunmayan, "gün ışımak, aydınlanmak" anlamındaki *küne- sözüne +Iş ekinin eklenmesiyle türetilmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
Eski Türkçe sol “bozuk, sol” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca solugai “solak” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Moğolca solı- “ters çevirmek, bozmak” sözcüğünden türetilmiştir.
Eski Türkçe toprak (toprak, “toz, kuru toprak”) sözcüğünden evrilmiştir. Bu kelime Eski Türkçe topra- "kurumak" fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
uzay - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uz fiilinden Yeni Türkçe +(g)Ay ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uz² maddesine bakınız. Bir cismin «uzay» içinde doldurduğu açıklığa o cismin «Hacım»ı denir.
Başka bir ifadeyle, yıldız, yıldırım, ışık, alev, yalın ve yalım ke limeleri «parlamak, aydınlatmak, ışık saçmak» gibi temel anlamı olan bir *ya- kökünden türemiştir.
Yağmur kelimesi köken itibariyle Türkçe bir kelimedir.
yağmur - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Karan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Temiz, masum, katkısız. Sözünün eri, yiğit. Kahraman, yürekli.
Tengri, Eski Türkçede Tanrı, Gökyüzü; Eski Türklerin ve Moğolların inancı Tengricilik'te Gök Tanrı (Kök Tengri) ya da Gök'ün yüce tinidir. Aynı zamanda Orhun Yazıtları'nda ilk çözümlenen sözcük olup yazılışı "𐱅𐰭𐰼𐰃" şeklindedir.
Kısacası, Atatürk hem Türkler arasında yazı birliği sağlamak, hem de zaten Türklerin ürünü olduğunu düşündüğü Etrüsklerin Abecesini almak için Latin Abecesi'ni (kendi deyimiyle "Türk Alfabesi"ni) seçmiştir."
GökTürkçe, Göktürk Türkçesi, Köktürk Türkçesi veya KökTürkçe, Türkçenin bilinen ve yazılı metinleri ele geçirilebilen en eski dönemine verilen isimdir.
Etimoloji. 1985 yılında kullanılmaya başlayan İngilizce internet kelimesi, "kendi aralarında bağlantılı ağlar" anlamına gelen Interconnected Networks teriminin kısaltmasıdır. Ön ek olan inter-, İngilizcede arasında ve karşılıklı anlamlarına gelir. Net kelimesi ise ağ anlamına gelir.
dünya - Nişanyan Sözlük. Arapça dnw kökünden gelen dunyāˀ دُنْياء “yeryüzü” sözcüğünden alıntıdır.
uydu - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uy- “tabi olma, ardından gitme, takip etme, tapma [eskimiş] ” fiilinden Yeni Türkçe +dI ekiyle türetilmiştir.
Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde sıklıkla karşımıza çıkan Hurşid kelimesi gün doğumu ve güneş anlamına gelir. Sözlük anlamı sülün olan tezerv kelimesi mecazen güneş manasında kullanılır.
Eski dilde yazılan kitaplarda ayna sözcüğünün yerine ayine kelimesi kullanılırdı.
Türkçe karşılık olarak ise, 'Yer kabuğunun canlılar için yaşama olanağı veren yüzey bölümü' şeklinde ifade edilmektedir. Toprak Türkçe kökenli bir isimdir. Çok uzun dönemden günümüze kadar ulaşmış olan bu güzel isim, değişik anlamları üzerinden ele alınır.
sağ - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe saġ “1. muteber, esen, salim (sıfat), 2. sağlık, esenlik (ad), 3. sağ el” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sa- “saymak, itibar etmek” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçede suv, sub zamanla su sözcüğüne dönüşmüştür, tüm Türk dilleriyle hemen hemen aynıdır. Tüm Türk dillerinde ortak konuşulan bu dil atası Çinceye dayanmaktadır. Çince 水(Shuǐ) kelimesine dayanmaktadır. Çinceden Japoncaya geçen kanjisi on okunuşu 水(sui)dir.
Sağ sözcüğü aşağıdaki anlamlara gelebilir: Göreceli yön, bir şeyin başka bir şeye göre olan konumunu anlatırken solun karşıtı olarak kullanılır. Sağcılık, politik bir akım ya da ideoloji olarak. Sağ, bir canlının yaşamakta olduğunu anlatırken ölünün karşıtı olarak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri