Gökçeada (İmroz) (Luvice: Imrašša), Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası'nın batısında yer alan, Türkiye'nin en büyük adası. Yüzölçümü 285 km², kıyıları 92 km, nüfusu 10.377 kişidir. Adanın batısındaki İnce (Avlaka) Burun Türkiye'nin en batı sınırıdır.
Gökçeada veya 1970 yılına kadar kullanılan adıyla İmroz (Osmanlıca: ايمروز, Yunanca: Ίμβρος Imvros), Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır.
Adından da anlaşılacağı üzere ince kum taneciklerinden oluşan sahili ve tertemiz denizi ile Gökçeada tatilinizde keyifli anlar yaşayabileceğiniz plaja girişler ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Gökçeada'da denize girilebilecek, cennet gibi birçok bakir koy ve plaj bulunuyor. Bunlardan sadece bazılarında konaklamak mümkün. Adada hakim rüzgar kuzeyden olduğu için, genelde güney kıyıları denize girmek için rüzgarsız ve sakin oluyor.
Gökçeada'da denize girmek için Haziran'ı bekleyip Eylül'e kadar doyasıya devam edebilirsiniz. Ekim ayında denize girmek sizleri biraz hasta yapabilir. Bizlerin sizlere önereceği tatil zamanlaması ise Ağustos ayının 2.
İlgili 16 soru bulundu
Gökçeada (İmroz) (Luvice: Imrašša), Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası'nın batısında yer alan, Türkiye'nin en büyük adası. Yüzölçümü 285 km², kıyıları 92 km, nüfusu 10.377 kişidir.
Çanakkale'nin sahip olduğu güzelliklerden biri de yazlık olarak satın alınabilecek yerlerdir. İşte Çanakkale'de yazlık alınabilecek en iyi 5 yer: Gökçeada: Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, doğal güzellikleri, tertemiz denizi ve kumsallarıyla tatilcilerin ilgisini çekiyor.
Aydıncık (Kefaloz) Plajı Gökçeada'nın günübirlik tesisi olan tek plajı. Plaj 1200 mt. uzunluğunda altın rengi kumsaldan oluşuyor. Yazın adada en çok tercih edilen plaj burası. Plajda konaklama tesisleri bulunuyor.
Girintili çıkıntılı koylarıyla uzun bir sahil şeridine sahip Gökçeada'nın her yerinde çekinmeden harika berraklıktaki denizine girebilir, akvaryum gibi sularda yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Aydıncık (Kefaloz), Uğurlu (Gizli Liman), Yıldızkoy, Laz Koyu, Kuzulimanı ve Marmaros en çok denize girilen plajlardandır.
Bozcaada'yı arabasız gezebilmek mümkün iken, Gökçeada için mutlaka araç gerekiyor. Adada asıl gezilecek yerler merkezde değil, her biri birbirinden farklı dokudaki Rum köyleri ve koyları gezmek demek Gökçeada gezisi. Mesafeler birbirinden uzak olmasa da araçsız toplu ulaşım ile gezmek kolay değil.
Öncelikle herkesin aklındaki soru işareti olduğunu düşündüğümüz Gökçeada deniz suyu sıcaklığı konusunda bilgi verelim. Bozcaada'ya gidenler bilir suyu her daim buz gibidir. Fakat Gökçeada'da su sıcaklığı gayet ideal. Haziran ayında gitmemize rağmen rahatlıkla denize girebildik.
Arıtma işlemi ve analizler İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında titizlikle yürütülür. Diğer bir deyişle Çanakkale'de sular, güvenle musluklardan içilmeye devam etmektedir…
Gökçeada, su kaynaklarının çokluğu bakımından dünyanın dördüncü adası durumundadır.
Gökçeada'dan ada kurabiyesi, ada balı, keçi peyniri, şarap ve zeytinyağı alabilirsiniz. Gökçeada'da ne yenir? Adada tadına bakmadan dönmemeniz gereken birçok lezzet bulunuyor. Bunlar kuzu pirzola, oğlak kapama, oğlak tandır, ahtapot ızgara ve kuzu ciğerin tadına bakmadan dönmemenizi öneriyoruz.
Bugün Gökçeadalıları hem Rumlar hem de Anadolu'dan gelenler oluşturmaktadır. Adanın Rum nüfusu 1960'lardan beri %90'dan fazla azalmıştır. Kentleşme oranı giderek artan adanın 2000 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 8894 olup, 7278'i ilçe merkezinde ve 1616'sı ise 9 köyde yaşamaktadır.
Gökçeada'nın eski adı İmroz'dur ve ”çorak topraklarda bereket tanrısı” anlamına gelmektedir.
Dünyanın İlk ve Tek Sakin Adası (Cittaslow): Gökçeada
Gökçeada, 2011 yılı haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur. Yurtiçinden ve yurtdışından organik tarımla uğraşmak isteyenler için Gökçeada bir cazibe merkezi haline gelmeye başlamıştır.
Çanakkale'nin ada ilçesi olan Gökçeada, bölgede önemi son derece yüksek olan tarihi yapılara ve doğal güzelliklere oldukça yakındır. Bu sebeple Gökçeada tatilinde günübirlik gezilebilecek birçok yer bulunmaktadır.
Gökçeada'nın turistik yerlerinden olan Laz Koyu, ince kum taneleriyle kaplı plajı ve dalgasız deniziyle bilinmektedir.
Lapseki / Çardak Kum Adası Plajı
İncecik kumlu sahili, masmavi denizi ve doğa ile kucaklaşan bir doğa harikası olan Çardak Kum Adası Plajı, Çanakkale'de denize girilebilecek en güzel yerlerden birisi. Lapseki ilçesinin Çardak Köyü'nde bulunan plaj, şehir merkezinden yaklaşık 45 kilometre mesafede bulunuyor.
Gökçeada'da Kaç Gün Kalınır? Gökçeada'nın güzelliklerini keşfetmek ve tadını çıkarmak için en az 3-4 gün kalmanızı öneririm. Eğer daha fazla keşif yapmak ve daha derinlemesine bir deneyim yaşamak istiyorsanız, 1 hafta veya daha uzun bir süre kalabilirsiniz.
Gökçeada'nın ilçe merkezine yakın bir konaklama tesisi arıyorsanız Yeni Bademli ve Kaleköy Limanı civarı; sahile yakın yerlerde tatilinizi geçirmek istiyorsanız da kıyı bölgeler, Aydıncık, Uğurlu Köyü, Şirinköy, Kuzulimanı gibi yerlerdeki tesisleri tercih edebilirsiniz.
Ege Denizi'nde bulunan Gökçeada ve Bozcaada ile Ayvalık Adalarının yanı sıra Marmara Denizi'nde yer alan Marmara, Avşa, Paşalimanı ve Ekinlik Adaları Bölgededir.
Gökçeada'ya ulaşım sadece deniz yolu ile sağlanmaktadır. Deniz yolu ulaşımında iki arabalı feribot ve bir deniz otobüsü kullanılmaktadır. Günümüzde Gökçeada'ya ulaşım eski yıllara göre daha sık yapılmaya başlanmıştır. Araba ile gelen yolcuların feribotları kullanmaları zorunludur.
Bildiniz olsun otelde telefon çok zor çekiyor keza Gökçeada da cep telefon kullanımı genel olarak zor. Çoğu yerde çekmiyor. Bahçesinde mangal var biz kullanmadık ancak tahminin misafirler akşam kullansın diye sabit büyük bir mangal var. Mangalın hemen yanında sabah.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri