Gökçeada'nın başlıca geçim kaynağını tarım, hayvancılık ve turizm faaliyetleri oluşturmaktadır. Yerel halkın ada- nın doğal, çevresel ve tarihi dokusuyla uyum sağlaması bu faaliyetlerin her biri açısından büyük önem taşımakta ve kalkınma potansiyeli bakımından belirleyici olmaktadır.
Bugün Gökçeadalıları hem Rumlar hem de Anadolu'dan gelenler oluşturmaktadır. Adanın Rum nüfusu 1960'lardan beri %90'dan fazla azalmıştır. Kentleşme oranı giderek artan adanın 2000 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 8894 olup, 7278'i ilçe merkezinde ve 1616'sı ise 9 köyde yaşamaktadır.
Gökçeada'dan ada kurabiyesi, ada balı, keçi peyniri, şarap ve zeytinyağı alabilirsiniz. Gökçeada'da ne yenir? Adada tadına bakmadan dönmemeniz gereken birçok lezzet bulunuyor. Bunlar kuzu pirzola, oğlak kapama, oğlak tandır, ahtapot ızgara ve kuzu ciğerin tadına bakmadan dönmemenizi öneriyoruz.
Adada badem, incir ve üzüm yetiştirilir. Yaz aylarında incir ve üzüm tüketilir. Bu meyveler kış için de kurutulur. Gökçeada Gastronomi Kültürü'nün sebze ve meyvelerle ilgili en önemli özelliği; sebze ve meyvelerin besin değerlerini kaybetmeden çiğ olarak tüketilmesidir.
TPAO, Şubat ayında Gökçeada'nın 6 millik karasularında başlattığı arama çalışmalarında doğalgaz rezervi keşfetti.
İlgili 32 soru bulundu
Gökçeada'nın nüfusu ise yaklaşık 8600 kişidir (2,3). Gökçeada'nın elektrik gereksinimi TEİAŞ'nin Kumlimanı Transformatör Merkezi'nden, 31,5 kV'luk bir iletim hattı yardımıyla karşılanmaktadır.
Gökçeada, Türkiye'nin en büyük adası olup, Ege Denizi'nde yer alır. Hem tarihi zenginlikleri hem de doğal güzellikleri ile dikkat çeker. Türkiye'nin ilk ve tek Cittaslow (sakin şehir) unvanına sahip adası olan Gökçeada, huzurlu bir yaşamın ve doğa ile iç içe olmanın tadını çıkarabileceğiniz bir yerdir.
Gökçeada, Akdeniziklimi etkisi altında olmakla birlikte kuzey sahillerinde Marmara ikliminin etkileri de gözlemlenir. Bu nedenle kış ayları Akdeniz Bölgesi'ne göre daha soğuk ve yağışlı geçer. Yaz ayları ise sıcak olmakla birlikte rüzgarlı olduğu için bunaltıcı değildir.
Gökçeada: Cennetten farksız manzarası ile dikkat çeken Gökçeada; yazlık ev konusunda ilk tercihiniz olmalı! Kalabalıktan hoşlanmıyorsanız ve huzur arıyorsanız Gökçeada'dan daha iyi bir yer bulamazsınız. Ayrıca, yazlık fiyatları da son derece uygun!
Dünyanın İlk ve Tek Sakin Adası (Cittaslow): Gökçeada
Gökçeada, 2011 yılı haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur. Yurtiçinden ve yurtdışından organik tarımla uğraşmak isteyenler için Gökçeada bir cazibe merkezi haline gelmeye başlamıştır.
Pazar günleri ada merkezinde kurulan açık pazardan Gökçeadalı köylülerin kendi ürettikleri salça, pekmez, salamura zeytin, keçi peyniri, bal, tarhana, kurutulmuş kekik-adaçayı gibi ev yapımı, doğal ürünleri alabilirsiniz.
Adanın güney sahillerinde Akdeniz iklimi, kuzey sahillerinde ise Marmara'ya özgü iklim hüküm sürmektedir. Rüzgârlar genellikle kuzeyden poyraz, güneyden lodos eser. Yılın büyük bölümü rüzgâr alır. Gökçeada, su kaynaklarının çokluğu bakımından dünyanın dördüncü adası durumundadır.
Yunanca adı İmbros (Imbrus) olan adaya, Osmanlı Türkleri İmroz adını vermiş, 1970 yılında ise Gökçeada adını almıştır. Yunanca'daki İmbros adının Luvice'de "açık alan/açık arazi" anlamına gelen İmraşşa kelimesinden geldiği düşünülmektedir.
Gökçeada'nın en önemli özelliği Türkiye içerisinde en büyük ada olma niteliğini taşımasıdır. Gökçeada'nın coğrafik yapısı oldukça engebelidir. Bu ada volkanik kütlelerden meydana gelmiş bir adadır. Gökçeada'da yer alan Doruk Tepesi ise 673 metre yüksekliği ile birlikte bu adanın en yüksek mevkiini oluşturmaktadır.
Yapılan çalışmalarda Osmanlı Dönemi'nden günümüze sadece 1 cami, 4 çamaşırhane, 1 çeşme ve 1 mezar taşının ulaştığı tespit edilmiştir. Adadaki tek Osmanlı Camisi Çınarlı Mahallesi'nde yer alan bugünkü Merkez Camii'dir.
Gökçeada'nın eski adı İmroz'dur ve ”çorak topraklarda bereket tanrısı” anlamına gelmektedir.
Öncelikle herkesin aklındaki soru işareti olduğunu düşündüğümüz Gökçeada deniz suyu sıcaklığı konusunda bilgi verelim. Bozcaada'ya gidenler bilir suyu her daim buz gibidir. Fakat Gökçeada'da su sıcaklığı gayet ideal. Haziran ayında gitmemize rağmen rahatlıkla denize girebildik.
Harika tatil fırsatları ve keyifli saatler geçirmek için Gökçeada'ya ulaşım sadece deniz yoluyla mavi bir yolculuğun ardından ulaşılabiliyor. Gökçeada'ya düzenlenen seferlerde bir deniz otobüsü ve bir arabalı feribot kullanılıyor. Otobüsle Ulaşım için iki adet otobüs firması bulunuyor.
Gökçeada veya 1970 yılına kadar kullanılan adıyla İmroz (Osmanlıca: ايمروز, Yunanca: Ίμβρος Imvros), Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km kıyı şeridine sahiptir.
Gökçeada'nın ilçe merkezine yakın bir konaklama tesisi arıyorsanız Yeni Bademli ve Kaleköy Limanı civarı; sahile yakın yerlerde tatilinizi geçirmek istiyorsanız da kıyı bölgeler, Aydıncık, Uğurlu Köyü, Şirinköy, Kuzulimanı gibi yerlerdeki tesisleri tercih edebilirsiniz.
İşte Çanakkale'de yazlık alınabilecek en iyi 5 yer: Gökçeada: Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, doğal güzellikleri, tertemiz denizi ve kumsallarıyla tatilcilerin ilgisini çekiyor. Adada pek çok yazlık ev ve villa seçeneği mevcut.
Kablonet Gökçeada ilçesinde, altyapımız dahilinde 16 Mbps ile 100 Mbps arasında tarifelerimizde bulunan hız seçeneklerinden istediğinizi tercih edip, abone olabilirsiniz. 25 Mbps ve üstü hızlar Docsis 3.0 modem desteği ile verilmektedir. Türksat Uydunet hizmetini kullanabilmeniz için telefon hattına gerek yoktur.
Sonuç olarak Gökçeada gayrimenkul piyasa değeri açısından ülkemizin bir çok yerinde artan gayrimenkul fiyat artışlarının en fazla olduğu bölgelerden biridir. Gökçeada bu doğal yapısını ne kadar muhafaza edebilirse gayrimenkul fiyatı her geçen gün daha da artacak ve değer kazandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri