Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır.
Göksu Fayı, Savrun Fayı'nın hemen batısında bulunan büyük bir faydır ve aktif görünüyor. Savrun Fayı ve Göksu Fayı neredeyse kuzey-güney doğrultulu faylardır. 'Bunlar kırılacak, stres yüklendi' denirken göz ardı edilen; kırılmalar genellikle doğu- batıda ya da pek çok doğrultuda uzanan faylar var.
Conversation. Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
MTA'nın resmi sayfasında yer alan ekranla harita üzerinde bulunduğunuz konuma ulaşabilirsiniz. Ekranın sol köşesinde bulunan 'Faylar' sekmesine tıklayarak evinizin altından fay hattının geçip geçmediği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Ankara kent merkezi adı geçen bu faylara 60 - 80 km uzaklıktadır. Ankara'nın Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçeleri Kuzey Anadolu fay zonuna, Elmadağ ve Kalecik gibi ilçeleri Ezine- pazarı fayına, Şereflikoçhisar, Evren, Bala ve Haymana gibi ilçeleri de Tuz Gölü fay zonuna çok yakın 20 – 30 km uzaklıktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Bu deprem, Ankara'da yaşanan en ölümcül deprem olarak kaydedilmiştir. 13 Mart 1992 Ayaş Depremi: Ankara'ya yakın bir ilçe olan Ayaş'ta meydana gelen 1992 Ayaş Depremi, 6,8 büyüklüğünde gerçekleşmiştir. Bu deprem, Ankara'da da hissedilmiş ve çevredeki yerleşim birimlerinde hasara neden olmuştur.
Ankara'nın, deprem özelinde afet riskinin düşük olduğu bir şehir olarak değerlendirilebileceği ifade edilen raporda, şu tespitlere yer verildi: "Ankara'da şimdiye kadar yıkıcı deprem yaşanmamıştır. Dolayısıyla merkezden geçen ve herhangi bir büyük deprem üretecek diri fay bulunmamaktadır" denildi.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Sürekli güncellenen fay hattı haritasına E-Devlet üzerinden kolayca ulaşılabiliyor. İkamet ettiği semtin deprem riskini sorgulamak isteyen vatandaşların, https://tdth.afad.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak ikamet ettikleri bölgenin koordinat ve adres bilgilerini girmeleri yeterli.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Fay, 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır. 6 Şubat tarihindeki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 4.9'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır.
-Savrun fayı 7.0, 7.1 #deprem üretir kesildiler. -Fay uzunluğu ile büyüklük arasındaki orantı her zaman geçerli değildir. -Uzunluk-Büyüklük arasındaki orantıyı etkileyen çok sayıda faktörler vardır. -Sizin siparişlerinizle Savrun fayı 7.0, 7.1 üretmez.
Hasan Sözbilir, Adana'nın Kozan ilçesinde 25 Temmuz'da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin Savrun ile Saimbeyli faylarının Güney ucunda gerçekleştiğini belirtip, "Her iki fay da 6 Şubat 2023'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında tetiklendi" demişti. Prof.
SAVRUN FAY HATTI NEREDEN, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR? Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır.
1- Savrun fayının boyu 50 km, üretebileceği deprem büyüklüğü 7 dir. 2- Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır.
Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasında uzanan Savrun Fayının sınırladığı farklı stratigrafik özellikli topluluklardan doğuda kalan Andırın Birliği, batıdakine ise Gezitdağ Birliği adları verilmiştir.
Adana'da fay hattı nereden geçiyor? Karataş (Adana) – Osmaniye (Adana) Fay Zonu: Adana ovasının güneydoğusunda, Karataş-Osmaniye arasında, yaklaşık 120 km uzunluğunda bir zon içinde birbirine paralel çok sayıda KD-GB genel gidişli faylar, Karataş-Osmaniye fay zonu olarak adlandırılmıştır.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Fransa, Almanya ve İngiltere'de deprem tehlikesi yok
EFEHR'nin haritasına göre Fransa, İngiltere ve Almanya'da neredeyse deprem tehlikesi yok. Yine Hollanda ve İskandinav ülkelerinde de PGA değer oldukça düşük.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Ankara, konumu nedeniyle kuzeyden Kuzey Anadolu Fay Sistemi, güney doğudan Keskin fayı, güneyden Tuz Gölü Fay Zonu, doğudan Ezi- nepazarı fayı ve güney batıdan Eskişehir Fay zonu tarafından çevrelenmiş durumdadır. Belirtilen faylar, aktif olup yıkıcı ve büyük depremler üretme potansiyeline sahiptir.
Ankara ili genel olarak depremsellik ve deprem tehlikesi açısından güvenli bir yer olarak bilinir.
Ankara il sınırları içindeki alanın %30'u 1. ve 2. derece deprem alanıdır. Son yüz yılda meydana gelen küçük şiddetli depremlerin çoğu Kuzey Anadolu Fay Hattı ve yakın çevresinde veya başkentin güneydoğusunda Tuz Gölü ve Kırşehir fayı civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri