Çelikle üretilen meyve türlerine örnek olarak asma, nar, zeytin, kivi, incir, fındık, böğürtlen, ahududu ve bazı elma, erik, kiraz klon anaçları verilebilir.
Doğrudan çelikle çoğaltılabilen türler:
İncir, nar, ayva, çay, fındık, zeytin ve dut ile hemen hemen bütün asma tür ve çeşitleri, üzümsü meyvelerin pek çoğu. Ancak kökleri filokseraya karşı dayanıksız olan Vitis vinifera asma türü, çelikle çoğaltılabilen asma anaçları üzerine aşılanarak çoğaltılabilir.
Dikim öncesi çeliklerin dikilecek kısımları bu ilaçlara batırılıp dikilmesi bu bakımdan faydalı olacaktır. Çelik ile yetişmesi mümkün olan meyve ağaçlarını şöyle sıralayabiliriz : zeytin, incir, nar, ekmek ayvası, iğde ve limon gibi meyve ağaçları çelik yaparak üretilen çeşitlerdendir.
Genel olarak yılın her mevsiminde çelik almak mümkündür. Kışın yaprağını döken ağaçların çoğaltılmasında odun çelikleri kış dinlenme mevsiminde, yapraklı, yeşil veya yarı odunlaşmış çelikler büyüme mevsiminde, henüz sertleşmemiş veya yarı odunlaşmış dallardan alınırlar.
Böyle beden parçalarıyla yapılan eşeysiz (vejetatif) çoğaltmaya da ÇELİKLE ÇOĞALTMA denir. Bazı meyve tür ve çeşitleri (incir, nar, ayva, çay, fındık, zeytin, dut, üzümsü meyvelerin çoğu), asma ve süs bitkilerinin önemli bir bölümü çelikle çoğaltılabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu tip çelikler, başta asma olmak üzere, incir, zeytin, ayva, dut, frenk üzümü, nar ve bazı erik çeşitleri gibi değişik meyve türlerinin çoğaltılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hazırlanıp çelik köklendirici hormona 5 sn kadar batırılıp 2-3 dakika ters yönde bekletilen çelikler torbalara klavuz bir çelik batırılır. Açılan deliğe ayva çeliği 3-4 filiz gözü toprak içinde olacak şekilde sokulur ve hafifçe sıkıştırılır. Dikilrn çeliklerin uçları aşı macunu ve ya sutut ile kapatılır.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Meyve türleri içerisinde türün yatkınlığına göre; örneğin nar ve ayva gibi çelikleri kolay köklenen meyve türlerini çelik ile, erik, badem, şeftali gibi hem çelikle çoğaltımı zor hem de anaç kullanımının ekstrem koşullara olumlu etkilerinden dolayı aşı ile çoğaltmanız daha uygun olacaktır.
Cevizde (Juglans regia) yapılan odun çeliği çalışmalarında ise ya köklenme hiç olmamakta ya da çok düşük oranlar elde edilmektedir. dut, ceviz) çelikle köklenmesinin çok zayıf olması, daha önce yapılan köklendirme denemelerinde mikrobiyel sıvı gübrenin denenmemiş olması, bu çalışmanın özgün değerini oluşturmaktadır.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Arkadaşlar merhaba İncir Çelikten köklendirme. İncir suyu çok sever, suda yazın bile 30,40 günde köklenip suyun içine bir çay kaşığı odun külü ekleyip vi...
Peperomia, sinningia, Afrika menekşesi gibi bitkiler ise yaprak ayası ve 4-6 santimetre uzunluğundaki yaprak sapıyla beraber alınan çeliklerin, yaprağın sap kısımları alana sokularak köklendirme yapılır. Belirli bir sürenin ardından yaprak sapı taban kısmından yavru bitkiler verir.
Çelik dikimi, ocak-şubat aylarında yapılabilir. İncir çelikle çoğaltma kadar yaygın olmasa da daldırma ve dip sürgünleriyle de çoğaltılır.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Yaban mersini çelikle çoğaltma yönteminde sert veya yarı odun çelikler drenajı iyi ancak nem tutma kapasitesi yüksek olan materyal içine dikilerek köklendirilmektedir. Yaban mersini fide de turba toprağı ve vermikulit kullanılmaktadır.
Çoğu meyve ağaçlarında olduğu gibi, çağdaş yetiştirme yöntemleri de elma ağacının aşılama yoluyla ve vejetatif çoğaltma yöntemleri ile çoğaltılmasını önermektedir. Doğal ortamda elma ağacı tohumdan yetişir.
Ağaçlarda Havai Köklendirme Nasıl Yapılır? (İncir Uygulaması) - YouTube. Havai Köklendirme Çin'de bulunmuş ve bin yıldan beri özellikle bonzai ağaçlarında uygulanan bir köklendirme sistemidir.
Armut Ağacı Çoğaltılması
Çoğu meyve ağaçlarında olduğu gibi, çağdaş yetiştirme yöntemleri armut ağacının aşılama yoluyla ve vejetatif çoğaltma yöntemleri ile çoğaltılması önerilmektedir.
Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Ceviz çimlendirmeye karar verdiğinizde şu adımlara da özen göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Çimlendirme işlemini sonbahar aylarında, kış başlamadan yapmanız daha verimli sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Çimlenen cevizler üzerlerinden bir kış geçtikten sonra çok daha verimli olurlar.
Çelik ile üretim şartlar sağlandığında yılın her günü yapılabilmektedir. Ancak kışın yaprak döken bitkiler ve kimyasal, biyolojik olarak çok daha az aktif olan bitkileri kış dönemi içerisinde çeliklemek en doğrusu olacaktır.
Haziran döneminde alınan yeşil çeliklerde, 6000 ppm IBA uygulaması ile köklenme oranı %68.5'e çıkarılabilmiştir. Ekim ayı başında alınan yarı odun çeliklerinde ise 7500 ppm IBA uygulamasından %76.67 oranında bir köklenme başarısı elde edilmiştir.
Adi çelikler türlere bağlı olarak 10-90 cm uzunluğunda hazırlanırlar. -Dipçikli çeliklerin alt uçlarında daha yaşlı dalın kısa bir parçası bulunur. -Ökçeli çelikte ise; yaşlı dalın küçük bir kısmı bulunmaktadır. -Sırık Çelikler; genellikle 2-4 yaşlı dallardan 1-2 m uzunlukta hazırlanan çeliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri