Göktaşları, kültür ve tabiat varlıkları olarak da kabul edilebilir. Bu durumda, göktaşının satışı için Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alınması gerekir. Ancak, bu durum genellikle, göktaşının bilimsel değeri olan veya tarihi öneme sahip olduğu durumlarda geçerlidir.
Eğer göktaşlarını Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamına alırsak bu göktaşları devletin mülkiyetine tabi olacakları için gerçek veya tüzel kişilerce satışı hukuken söz konusu olmayacaktır ve Gelir Vergisi Kanunu kapsamında Bingöllü vatandaşlarımız vergilendirilemeyecektir.
Gök Taşının Bir Gramı Bile 2 Milyar Dolar Ediyor | Gök Taşı Fiyatları ve Özellikleri. Türk bilim insanı Doç. Dr.
[10] Bir gök taşı bulunduğunda TMK'da bulunan 773'üncü maddeye göre bilimsel sayılıp özel kanunlara göre şekillendirileceğinden bahseder. Bu özel kanunlarsa, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunudur. Ancak bu kanunun kapsadığı maddeler içerisinde göktaşları bulunmamaktadır.
Çorum'un Alaca ilçesinde çiftçi Mutlu Yılmaz, 2 yıl önce nohut ektiği sırada tarlasında bulduğu 68 kiloluk 'göktaşı'nı ABD'de bir alıcıya 180 bin dolar karşılığında satış için anlaştı. Taşı bu ülkeye gönderecek olan çiftçi, yapılacak test ve analiz sonuçlarına parasını alacak.
İlgili 20 soru bulundu
1)Fukang Gök taşı (The Fukang Meteorite)
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ÇOBİLTUM) çok sayıda analizin gerçekleştirilebildiği Arkeometri Laboratuvarı, çeşitli testlerle gerçek olduğunu belirlediği gök taşlarını raporlandırıyor.
En merak edilen konular içerisinde göktaşının nasıl anlaşıldığı ve belli olduğudur. Genel olarak göktaşı mıknatıs çekmediği için yapılan testler içerisinde gelir. Ancak bu yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bazı farklı taş cinsleri ve göktaşına benzer yeryüzündeki yapılarda mıknatısla herhangi bir tepkimeye girmez.
Göktaşları, ekonomik ve bilimsel açıdan değer taşıyan maddî varlıklardır. Göktaşlarının yeryüzüne düşmesi ile birlikte bu varlıkların mülkiyetinin kime ait olacağı konusu gündeme gelmektedir. Yeryüzüne ait olmayan bu varlıkların hukukî niteliğinin tespiti de oldukça zordur.
Yeryüzüne düşen göktaşları veya meteoritler, büyük ölçüde demir ve nikel karışımından meydana gelir. Bu yüzden, herhangi bir mıknatıs tarafından çekilmeleri oldukça doğaldır. Eğer rastlantı sonucu bulunan bir kaya parçasının göktaşı olduğundan şüpheleniliyor ise mıknatıs ile test edilebilir.
Bir göktaşının meteorit olduğunu anlamanın kesin yöntemi, nikel oranını tespit etmektir: Meteoritlerde, Dünya'daki kayaçlar için oldukça sıra dışı bir miktar olan, %7'ye varan oranlarda nikel bulunmaktadır. Bu test, yüzeyin asitle aşındırılması ve kimyasal olarak tepkimeye sokulmasıyla yapılır.
Göktaşı, içerisinde bulunan maddeler ile oldukça değerli olabilmektedir. Bu maddeleri incelemek isteyen veya göktaşına ilgi duyan kişiler bu taşları satın almak isteyebilir. Bu yüzden göktaşının son derece değerli olduğunu söyleyebiliriz.
Güneş sisteminde rastlanan bir göktaşında dünya ekonomisinin 137 bin katı değerinde nikel, demir ve altın madenin bulunduğu açıklandı. 10 bin katrilyon dolar değerindeki madenlerin bulunduğu göktaşına 2023 yılında gidilecek.
Gök taşı üzerindeki mülkiyet hakkına ilişkin bilgi veren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Ateş, gök taşının bilimsel değer taşıması durumunda devlet malı niteliğinde olduğunu aktardı.
Göktaşlarının çoğunda Fe-Ni metalleri olduğundan dolayı bir mıknatıs tarafından çekilebilir. Ancak buna istisna olarak bazı göktaşlarında hiçbir metalik element olmadığından dolayı mıknatıs tarafından çekilmezler. Bununla beraber, yeryüzünde bulunan birçok kaya da mıknatıs tarafından çekilir.
Dünya'ya ulaşabilen göktaşları yandığından rengi siyahtır. Atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı da yüzeyi cilalanmış gibi düzdür. Yörüngesi bilinmeyen çapı bir kaç yüz metreden daha büyük bir göktaşıyla çarpışmanın çok nadiren yüzbinlerce yılda bir olduğu bilinmektedir.
Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Halk arasındaki ismiyle mıknatıs taşı. #magnetit.
Bilim insanları Perseid meteor yağmurunun Türkiye'den de çıplak gözle gözlemlenebileceğini ifade ediyor. Perseidleri gözlemek için Türkiye saati ile 00.00 ile 04.00'te, yapay ışıklardan uzak bir bölgede, gözlerimizi gök kubbeye çevirerek sahneye odaklanmak yeterli olacak.
Göktaşlarını izlemede ihtiyacınız olan en önemli şey karanlık gökyüzüdür. Büyük kentlerde ancak saatte birkaç göktaşı görmek mümkündür. Ancak, göktaşı yağmurunu etkin bir şekilde izlemek isterseniz şehir ışıklarından kaçınmanız gerekir.
Hemen hemen tüm meteoroitler dünya dışı nikel ve demir içerir. Üç ana sınıflandırmaya sahiptirler: demir, taş ve taş-demir. Bazı taş meteoroitler kondrül olarak bilinen tane benzeri kapanımlar içerir ve kondrit olarak adlandırılır.
Değerli taşlar (mücevher taşları) arasındaki en değerli taş olarak kabul edilen elmaslar, aynı zamanda dünyada en sert maden olarak da biliniyor. Elmaslar Mohs Sertlik Skalasındaki 1'den 10'a kadar olan sertlik sıralamasında 10 değerini alıyor. Bu da onu en sert maden olarak öne çıkarıyor.
Göktaşı ile Dünya'nın yörüngesi kesiştiğinde Göktaşı Dünya'nın yer çekimine girer ve Dünya'ya düşer. Taş Meteoritler, Metal Meteoritler Karışık Meteoritler olmak üzere 3 çeşit meteorit vardır.
Gök taşları geleneksel olarak 3 geniş kategoride incelenir: taşlı göktaşları kayalardan oluşur. Bunlar genelde silikattan meydana gelir; demir göktaşları daha çok metalik demir-nikel alaşımından meydana gelir; ve taşlı-demir göktaşları hem metal hem de kaya materyali içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri