Ve ona büyük bir kurbanlık fidye verdik. Biz (İsmâil'in) kurtuluş fidyesi olarak, ona (İbrâhîm'e, kesmesi için) büyük bir kurbanlık (koç) verdik. 1- Bedel. 2- 100\den 107\ye kadar olan ayetlerde anlatılan olay, 106\ncı ayette de açıklandığı gibi bir beladır, yani denemedir, sınavdır.
İshak büyüdüğünde İbrâhim'e onu kurban etmesi emredilmiş, İbrâhim oğlunu kurban etmek üzere Moriya diyarına götürmüşse de Rab onun yerine bir koç göndermiştir (Tekvîn, 22).
Şuayb (Hûd 11/87) hakkındadır. Sonuncusunun da konumuz olan âyette Hz. İbrâhim'e müjdelenen oğlu ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır. “Çocuk, babasıyla beraber iş güç tutacak yaşa gelince” diye çevirdiğimiz 102. âyetin ilgili kısmı, “Çocuk, babasının yanında koşup dolaşacak yaşa gelince” şeklinde de anlaşılmıştır.
Habil'in koçu gökten indirildi
Rivâyete göre asırlar sonra oğlu İsmail'i kurban etmek üzere Mekke'deki Sebir Dağı'na getiren Hz İbrahim, gökten inen Hâbil'in sunduğu koçu kurban etmişti oğlu İsmail'in yerine. Zîrâ Hz. İsmail'e inen koç, bu dağa indirilmişti.
Sûre-i Enbiyâ, Âyet 69'un izahında İbrâhim Aleyhisselâm'ın ateşe atılması İbrâhim Aleyhisselâm'ın, zevcesi Hz. Sâra'ya, ″Hemşirem″ diye söylemesinin nedeni geniş olarak anlatılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Kur'an ve Hadis kitaplarında bu olayla ilgili ayet veya hadis yoktur. 1900-1960 arası yakın tarihte Urfa halkı tarafından Yahudi mitolojisinden İslam mitolojisine eklentiler yapılarak ortaya çıkmış bir anlatıdır. Yahudi mitolojisi sadece İbrahim'in Urfa'da ateşten kurtulduğunu söyler.
Allah kendisine mülk (hükümdarlık ve zenginlik) verdiği için şımararak Rabbi hakkında İbrahim ile tartışmaya gireni (Nemrut'u) görmedin mi! İşte o zaman İbrahim: Rabbim hayat veren ve öldürendir, demişti. O da: Hayat veren ve öldüren benim, demişti.
Hz. İbrahim, en çok bilinen ve Kuran'da adı en çok geçen peygamberlerden biridir. Oğlu İsmail'i kurban etmek üzereyken gökten bir koç inmiş ve bu olayın sonrasında tüm Müslüman ülkelerde Kurban Bayramı kutlanmaya başlamıştır.
İbrahim kıssası bu konuda dikkat çekmektedir. Hz. İbrahim'in, oğlunu kurban etmesi meselesi hem Kur'an'da hem de Yahudilerin kutsal kitabı Tanah'ın Tevrat bölümünde geçmektedir. Kur'an'da da bu olayı doğrulayan benzer bir anlatım mevcuttur.
İbrahim'in oğlunu kurban edeceğini vadettiğine dair ne bir ayet ne de bir hadise rastlayamadık. Hz. İbrahim'in oğlunu kesmesine dair bir rüya görmesi ve bu rüyanın gereğini yerine getirmeye çalışması, Kur'an gibi Kitab-ı mukaddeste de yer almaktadır. Demek bu konuda semavi dinlerin vahiy metinleri ittifak halindedir.
99: İbrâhim karar verdi: “Ben Rabbimin rızâsı için hicret ediyorum. Rabbim beni, kendisine en güzel şekilde kulluk yapabileceğim bir yere elbette ulaştıracaktır” dedi. 100: Ardından da: “Rabbim! Bana sâlihlerden olacak bir erkek çocuk bağışla!” diye duâ etti.
108: Sonraki nesiller arasında onun için güzel bir nâm bıraktık. 109: Selâm olsun İbrâhim'e. 110: Biz, iyilik eden ve işini güzel yapanları işte böyle mükâfatlandırırız. 111: Şüphesiz o bizim mü'min kullarımızdandı.
Ayetlerinin Fazileti - Çocuğu olmayanlar Okusunlar. Çocuk sahibi olmak isteyen kardeşlerimiz Saffat Suresi 100-101. Ayetlerini okumaya devam etsinler. Allah'u Teala Hazretlerinin izni ile inşaAllah hayırlı bir evlat sahibi olurlar.
İbrâhim'in ateşe atılması olayı-nın; Irak'ın Sevâd bölgesinde yer alan bir yerleşim yeri olan Kûsâ'da gerçekleştiği belirtilirken, çağdaş bazı müfessirler olayın Harran veya Şanlıurfa'da vuku bulduğunu ifade etmektedirler.
İbrahim, devrinin siyasi otoritesi olan Nemrûd'un baskı ve zulümlerine rağmen inandığı kutsal değerlerden asla taviz verme- miştir. Bu durum, onun ateşe atılmasına sebep olmuştur.
İslam'da kurban ibadetinin tarihi Habil ve Kabil ile başlamaktadır. Ancak bugünkü anlamda ilk kurban Hz. İbrahim zamanında kesilmiş, Peygamber Efendimiz de bu ibadeti sürdürmüştür.
Kökenler ve çağrı Nuh soyundan, dokuzuncu nesil olan Terah, Abram, Nahor ve Haran'ın babasıydı. Haran, Abram'ın yeğeni olan Lut'un babasıydı; tüm aile Keldaniler'in Ur şehri'nde yaşıyordu.
Kur'an'da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
Hz. İbrâhim 175 yaşında vefat eder, oğulları İsmâil ve İshak tarafından defnedilir. Allah, İbrâhim'in ölümünden sonra oğlu İshak'ı mübarek kılar (Tekvîn, 25/7-11).
İbrahim (aleyhisselam)'a oğlu İsmail (aleyhisselam)'ı kurban etmesi için Allah (c.c.) katından vahiy geldiği vakit, İbrahim (aleyhisselam) bu ilahî emre hemen imtisâl etmiş ve Allah (c.c.)
Allah'ın emriyle Kabe'yi yeniden inşa etmesi ve Hacer'ül Esved'i Kabe'ye koyması da en büyük mucizelerinden biri sayılır. Hz. İbrahim, aynı zamanda Kabe yakınlarında zemzem suyunu bulan peygamberdir.
Muhammed'in babasının adı Abdullah, annesinin adı Amina'dır. Peygamber efendimizin soyu Hz. İsmail'e dayanır.
Âhirette kulların amel defterleri dolu olursa (dünyada iken ibadet ve infak yapmış olurlarsa) o amellerin (geçer akçelerin) alacağı değerli şeyleri alırlar. Amel defterleri boş olursa dostluk ve şefaatle işlerini yürütemez, ihtiyaçlarını gideremezler.
Sûrede başta iman esasları olmak üzere insanın yaratılışı, kıblenin değişmesi, namaz, oruç, hac, sadaka, boşanma, nesep, nafaka, borçların kaydedilmesi gibi pek çok konuya yer verilmiştir.
Kadınlarınız sizin tarlanızdır; tarlanıza (haram kılınmış zamanlar müstesna) istediğiniz zaman varın. Kendiniz için (salih çocuklar edinerek) önceden (güzel ameller) takdim edin, Allah'tan sakının. O'na, hiç şüphesiz kavuşacağınızı bilin ve (bunu), iman edenlere müjdele. Kadınlarınız, sizin tarlanızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri