Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir. Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur. Dua okurken esnemenin o kimsede nazar olduğu düşüncesine dair net bilgiye rastlanmamaktadır.
Nazarı kovma/çıkarma işleminin başarılı olduğu dua okuyan kişinin esnemesi ile anlaşılır. Ne kadar çok ve uzun esniyorsa karşısında oturan insan o kadar çok nazara uğramış demektir. Kimi zaman esnemekten gözünden yaşlar gelir. Hatta bazen nazara uğrayan kişi de esner.
Esnemek İnsanın İlâhî ilhamların uğrak yeri olan gönlüyle, Allah'a yöneldiği anda, şeytan da var gücüyle onu o halden uzaklaştırmak ister işte budur. Yani okuduğunda esnetip,uzaklaştırmak.Gaflete sebep olmasını sağlamaktır.
Esneme ise, şeytandandır. Bunun için, esneme ihtiyacı duyan kişi mümkün olduğu kadar buna mani olsun. Çünkü biriniz esnediği zaman şeytan ona güler." (Buhâri, Edeb, 165, 166; Müslim, Zühd, 54; Tirmizî, Edeb, 1, 4; Nesaî, Cenâiz, 52).
Hakim olan inanışa göre negatif beyin enerjisine maruz kalıp, nazara uğrayan kişinin sık sık esnemeye başlar.
İlgili 34 soru bulundu
Evde nazar olduğunu nasıl anlarız? Evde eşyaların sürekli kırılması, uzun dönemdir çalışan aletlerin ardı ardına bozulması gibi belirtileri vardır. Evin içinde negatif enerjinin, sanki havasızmış gibi baskın bir ortamın hissedilmesi de nazar göstergesi olabilir.
Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV), "Allah (c.c.), aksırmayı sever fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "Elhamdülillâh" derse, bunu işiten Müslümanların, "Yerhamükellah " diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır. Bunun için, esneme ihtiyacı duyan kişi mümkün olduğu kadar buna mani olsun.
Esnemek, yaş fark etmeksizin bütün insanların yaptığı doğal bir harekettir. Yorgunluk, sıkıntı ya da uyku hali göstergesi olarak kabul edilir. Esnemek özellikle kalabalık ortamlarda kaba bir hareket olarak kabul edilse de insanların sağlığına iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Esnemeyi sağlayan merkez insan beyninde hipotalamusta bulunur. Bir dönem yorgun insanların daha çok oksijen alabilmek adına vücudun yaptığı bir solunum hareketi olarak kabul edilmiştir. Ancak daha sonraki çalışmalarda esnemenin solunum ihtiyacı için önemli bir rolü olmadığı tespit edilmiştir.
Esnemek dinen makbul değildir. Namazda ise mekruhtur. Bu sebeple dişiyle alt dudağını ısırarak mâni olmalıdır.
Esneme ve geğirmeyi azaltmak için az yiyip içmeli. Çok yiyip içtiğimize tevbe istigfar etmelidir. Sual: Hadis-i şeriflerde, (Esnemek şeytandandır, Allah, esnemeyi sevmez) buyuruluyor. Bundan dolayı (Esnemek mekruhtur) deniyor.
Esasen konuyla ilgili sahih rivayetler dikkate alındığında, bunların dua ederken hapşırmaya değil, aksırma anında yapılacak duanın makbul olduğuna ve bu esnada Allah'a hamdetmenin gereğine dikkat çekilmiştir; İlave bilgi için tıklayınız: - "Dua ederken hapşırmak duanın kabul olduğuna işarettir." Bu hadis ...
- Bana çok saçma geliyor. Değerli kardeşimiz, Hayır, esnemek yasak değildir, bir günahı yoktur.
Bizlere her konuda en güzel örnek olan Efendimiz, duadaki edep ve inceliklerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususları da açıklamıştır: Dua ederken Allah Teâlâ'ya hamd ü senâ, Efendimiz'e de salat ü selam ile başlamak gerekir.
Bilimsel araştırmalar neticesinde, esneme sırasında ağzımızın genişçe açılmasıyla gözlerimiz kapanma noktasına gelir ve göz çevresindeki yüz kasları kasılarak gözyaşı bezleri üstünde basınç oluşturur. Basıncın etkisiyle, daha sonra kullanılmak üzere bekletilen gözyaşı göze doğru akmaya başlar.
Nazar duası okunuşu şöyledir: Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme. Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah'a sığınıyorum.
Allah'ın elçisi olarak Resül olması ve Onun kulu olarak abd olmasıdır. Resul olarak Allah'tan aldıklarını kullarına ulaştırır, kul olarak da bunu en güzel şekilde önce kendisi yapardı. Bu nedenle esnemeyi uygun görmeyen ve bundan ümmetini sakındıran bir peygamberin bunu yapması düşünülemez.
Beyni soğutmak için esneme
Esneme beyni soğutabilir. Esneme sırasında çene iyice açıldığı için yüz ve boyun bölgesindeki kan dolaşımı azalır. Derin nefes ve kalp atışının hızıyla; kan ve omurga sıvısının vücutta daha hızlı dolaşmasını sağlayarak beynin soğumasını sağlayabilir.
Bu hâl, bir bakıma dalgınlık ve gaflet göstergesidir. Hadis-i şerifte şeytandan geldiğine dikkat çekilen esneme, genellikle çok yiyip içmek, karnı tıka basa doldurmak, hareketsizlik ve uyku hâlinin öne geçmesi gibi durumlardan kaynaklanır. Ayrıca esnemeye sebep olan durumlardan her biri şeytanın hoşlandığı işlerdir.
Namazda esnerken ağzını tutmak da âdâbdandır.
Ağzını tutmak, dişleri dudakları arasında sıkmakla olur. Bu şekilde esnemeyi engellemek mümkün değilse, kıyamda sağ elin tersini, sair rükünlerde de sol elini ağzına kor. Böylece esnemeyi gizlemeğe çalışır.
Esnemenin bulaşıcı olmasının empati duygusuyla ilişkili olduğu düşünülüyor. Beyin görüntüleme yöntemleriyle yapılan incelemeler, bulaşıcı esneme esnasında beyinde insanların kendi duygularının ve başka insanların duygularının değerlendirildiği bölgenin etkin olduğunu gösterdi.
Esnek maddeler kuvvetle karşılaştığında esneme gösterse de kuvvetin sona ermesinden sonra yeniden eski formuna dönme özelliğini korur. Örneğin balon şişirme sırasında balona verilen havanın kesilmesiyle eski haline dönmesi onun esnek bir madde olduğunu gösterir.
Sürekli esneme hali uyku bozukluğundan başka beyine oksijen gitmesini engelleyen uyku apnesi, kalp damar hastalığı gibi hastalıkların belirtisi ve göstergesidir. Bu kişiler en kısa zamanda hekime başvurmalı ve tedavi olmalıdır.
Kuran ya da dua okunurken esneme nazar ya da büyü varsa olur. Sıkıntı oluşur çünkü kötülükler üzerinden atılmaya çalışıyordur bu sırada seni sıkar ve esnemeye başlarsın. Bittiğinde belli bir süre rahatlamış hissedersin.
Huşû müessesesi; bir insanın Allah'ı düşündüğü zaman tüylerinin ürpermesi, Allah ile bir iç ilişkisinin olduğunu kesin olarak ortaya koyan bir durum. Bu, genel anlamda huşûnun en açık tarifidir. Allah adı anılınca, Allah'ı düşününce bir insanın tüylerinin ürpermesi hali. Huşû müessesesi aslında çok yönlü bir vetiredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri