Kaf Suresi, 38. ayet: Andolsun, Biz gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları altı günde yarattık; Bize hiçbir yorgunluk dokunmadı. Hadid Suresi, 4. ayet: Gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra arşa istiva eden O'dur.
A'râf / 54. Ayet
Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan sonra arşa istivâ eden; gündüzü, kendisini süratle kovalayan geceyle bürüyüp örten; güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun eğdiren Allah'tır. Bilin ki, yaratma da, emir ve idâre yetkisi de yalnız O'na aittir.
A'raf Suresi 54. ayette ne buyuruyor? A'raf Suresi'nde geçen zamanı nasıl anlamalıyız? “Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan ve Arş'a kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah'tır.
Eldeki Tevrat nüshalarında Allah'ın evreni altı günde yarattığı, yedinci gün –yaratmayı bitirmiş olduğu için– istirahat ettiği ve o günü kutsal kıldığı belirtilir (Tekvin, 1-2).
Dünyanın kıyametinden haşir sabahına kadar geçen dönem ise 6. gün ve devir. Demek ki altı (6) gün kâinatın ilk doğuşundan ve yaratılışından, haşir sabahına kadar geçen zaman, devir ve dönemi içine almaktadır. Bütün zamanlar haftalık bir saat gibi düşünülürse, bu saatin altı günü bu alemde geçiyor.
İlgili 37 soru bulundu
- İşte Kuran'daki dünyanın evrenden önce yaratılma olayı da aynen buna benzemektedir. Dünyanın yaratılabilmesi için önce evrenin yaratılmış olması gereklidir çünkü dünya evrenin içinde barınıyor. Ama Kuran'a göre olay böyle değil. Kuran'a göre dünya önce yaratıldı evren dünyadan sonra yaratıldı.
Göklerin ve yerin altı günde yaratılması da, yine süresini ancak Allah'ın bilebileceği altı devir, ilmî çalışmaların verdiği bilgiye dayanarak söylersek altı jeolojik devirde yaratılması anlamını taşır.
Dünya'mız 2 günde/evrede yaratılmıştır. Evrenimiz ise 6 günde/evrede yaratılmıştır. Yüce Allah Kuran'da 7 ayette gökleri ve yeri 6 günde (dönemde/evrede) yarattığını bildirmektedir.
Bir hadiste şöyle denilmiştir: “Allah toprağı cumartesi, dağları pazar, ağaçları pazartesi, mekruh şeyleri salı, nuru çarşamba günü yaratmış, binek hayvanlarını perşembe günü yaymış ve Âdem'i cuma günü ikindi vaktinden sonra gündüzün en son saatinde en son mahlûk olarak yaratmıştır” (Müslim, “Ṣıfâtü'l-münâfiḳīn”, 27).
Değerli kardeşimiz, - Muhyiddin İbn Arabî'nin konuyla ilgili görüşü şöyledir: “Allah mahlukatı yaratmadan önce bir 'ÂMÂ'da idi. Âmâ'nın altında da hava, üstünde de hava vardı.” (bk.
Allah kendileri için bir süre koymuştur ki, onda hiç şüphe yoktur. O süre dolunca, mutlaka ölecekler ve sonra mutlaka diriltileceklerdir. Böyle iken, varoluş maksadına aykırı hareket edenler, ancak Allah'tan gelen gerçekleri örtbas etmeye çalışırlar.
Yani yüce Allah kâinatı kendisini tanıtmak için yaratmıştır. Yaratılışın gayesi ve amacı yaratıcıyı tanımaktır. Allah insanı da kendisini iman ile tanıması ve ibadet ile itaat etmesi için yaratmıştır. Allah kendisini gizlemiş ve eserlerini ortaya çıkarmıştır.
Geldikleri nokta gösteriyor ki 15 milyar yıl öncesinde (Big Bang hadisesi) sadece mekân değil, aynı anda zaman da yaratılmıştır. Dolayısıyla bulgulara göre Big Bang'ten önce bizim algılayabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Zaman, mekân, madde, uzay, enerji…
Kâinat yaratılmadan önce sıfat ve esmanın nakışları, aynaları yoktu, kıyametten sonra da yine öyle kalsa fenâ-yı mutlaka mı gitmiş olacak; fark nedir? Değerli Kardeşimiz; Mevcudatın yaratılmasına Allah açısından bakarsak, zamansız (bir anda) yaratılmıştır.
Allah, yeri, göğü ve ikisi arasında bulunan bütün mahlûkatı insana muhhasar etmiş adeta her şeyi insan için yaratmıştır. Göklerde olanın insanın hizmetine sunulması, yerde olanların da insan için yaratılmış olması, insanın yaratılışının önemli bir gayesi olduğunu gösterir.
Tefsirlere göre Âdem'den önce cinler (bazen hinler de) yeryüzünde yaşıyordu.
Hz. Ali (R.A.), İbn Abbas, Katade ve Ebu'I-Aliye bu hususta şöyle diyorlar: "Adem (A.S.), Hindistan'ın Serendib topraklarında bulunan Nud (veya Bud) Dağı üzerine, Havva da Cidde'ye indirildi."
Allah ilk olarak Nur-u Muhammedi (sav)'yi yaratmıştır.
Ondan da diğer varlıkları yaratmıştır. Yer Küre üzerinde ise ilk olarak bitkiler sonra da hayvanlar yaratılmıştır. İnsanlığın babası Adem aleyhisselamdır.
Anlamı: “Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan ve Arş'a kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah'tır. Dikkat edin, yaratmak da, emretmek de yalnız O'na mahsustur.
Kâinatın yaratılmasındaki 6 günü; her biri binlerce seneye yakın olan ve kâinatın tüm ömrünü ifade eden “6 vakit” olarak tefsir edilmiştir. Altı gün ifadesi Kur'ân'da “sitte-ti eyyam” olarak geçer.
Zaman, varlıklardaki hareketliliğin birimsel olarak ifade edilmesi olup varlıktan ayrı bir şey değildir. Sonuçta bu da mahlûk yani yaratılmış bir şeydir. Allah ise her şeyi var eden yaratandır (el-En'âm, 6/102).
“Büyük patlamadan önce hiçbir şey yoktu. Einstein'ın görelilik teorisine göre uzay ve zaman aslında bileşiktir ve tek bir uzay-zaman sürekliliği oluşturur. [Ancak, zamanla birlikte 4 boyutlu olan bu doku] düz değildir ve [tıpkı bir kupanın kendi üzerine bükülen sapı gibi] boru şekillidir.
Kuran bize evrenin sonsuz 'infinite' olduğunu da söylüyor. Yüce Allah'ın izni ile bu da kesinleşecektir. Kuran'a göre evren düzdür. Bu düz olan evren Picard hunisinin yüzeyinde bir üst boyuta sarılmıştır.
Kur'an-ı Kerim'de "semaların ve yeryüzünün altı günde yaratıldığı" ifade edilmektedir. Kur'an'da yedi farklı âyette bildirilen evrenin yaratılış süresinin, zamanın akış katsayısındaki farklılıklar göz önünde bulundurulduğunda "gün" kavramının farklı yorumlanmasına neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri