Türkiye'nin 3'ü haberleşme, 3'ü gözlem olmak üzere toplam 6 aktif uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
GÖKTÜRK-1'in ömrünün 7 yıl olması öngörülüyor. GÖKTÜRK-2 ise Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu.
Türkiye'nin ilk uydusu olan Türksat 1B, 1994 - 2006 yılları arasında başarıyla hizmet vermiştir. Türksat 1C haberleşme uydusu 1996 yılında hizmete başlamıştır. 42° Doğu pozisyonundaki hizmeti Türksat 3A uydusunun bu lokasyona gelmesiyle uydunun görevi sona ermiştir.
TÜRKSAT 1A, Cumhuriyet tarihimiz adına çok önemli bir dönüm noktası. Türkiye'nin ilk haberleşme ve iletişim uydusu olan 1A, 1994 yılında uzaya fırlatılmaya çalışılmıştı. Fakat maalesef söz konusu çalışmalar başarısız oldu, uydumuz uzaydaki yerini alamadı.
İlgili 17 soru bulundu
24 Ocak 1994'te TSİ 23.37'de Kourou'dan Ariane 4 roketi ile uzaya fırlatılmıştır. Ancak fırlatıcı roketin üçüncü katındaki bir arıza nedeniyle 12 dakika 12 saniye sonra atlas okyanusuna düşmüştür. Sigortalı olduğu için yapım maliyeti sigorta şirketinden alınmıştır. Yerine Türksat 1B yapılmıştır.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsüyle karşılayacak Göktürk-1 gözlem uydusu, 6 yıl önce bugün 5 Aralık 2016'da Fransız Guyanası'ndaki Koruou Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldı.
Türkiye'nin ilk başarıyla fırlatılmış ve yörüngeye oturtulmuş uydusu Türksat 1B, 12 yıllık görevi sonrası emekliye ayrıldı. Uydu, Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) belirlediği standartlara uygun olarak uzay çöplüğüne gönderildi.
Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden coğrafi kısıtlama olmaksızın görüntü alabilen GÖKTÜRK -1 Uydusu Avrupa Uzay Ajansına ait VEGA fırlatma sistemi ile Fransız Guyana'sından 05 Aralık 2016 tarihinde TSİ 16.51.44'de fırlatılmıştır.
Türkiye'nin Türksat 1B haberleşme uydusu uzaya fırlatıldı ve 42° Doğu yörüngesine başarıyla yerleştirildi. Türksat 1B yörünge testlerinin ardından hizmete girdi. Türkiye'nin ikinci uydusu Türksat 1C, uzaya gönderildi ve 31.3° Doğu yörüngesine yerleştirildi.
Göktürk serisinin bir başka yer gözlem/keşif uydusu olan Göktürk-2, (ancak Göktürk-1'e kıyasla daha düşük çözünürlükle), 18 Aralık 2012'de başarıyla yörüngesine yerleştirildi ve halihazırda yüksek çözünürlüklü imgeler iletmektedir.
GÖKTÜRK-1 Uydu Sistemi; coğrafi kısıtlama olmaksızın Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkân tanımakta; aynı zamanda pek çok sivil uygulama alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak kapasiteyi kullanıcılarına sunmaktadır.
Görev yörüngesinde attığı 25.000'in üzerinde tur ile 5. yılını dolduran GÖKTÜRK-2 Uydusu Planlı Görev Ömrü dolmasına rağmen operasyonlara devam ediyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretiminin gerçekleştiği Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ni ziyaret etti.
Roket patlaması sonucu okyanusa düştü. Türksat A.Ş.; 42.0° Doğu ve 50.0° Doğu yörüngesinde sahip olduğu Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uydularını işletmektedir. Türksat A.Ş. ayrıca 31.0° Doğu yörüngesinde kiraladığı Eutelsat 31A uydusuyla faaliyetlerine devam etmektedir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE'nin 2023'ün Ocak ayında, Türksat 6A'nın ise 2023'ün ortalarında uzaya fırlatılacağını, böylece uzaydaki uydu sayısının 10'a yükseleceğini söyledi.
Yakıtsız olarak yaklaşık bin 70 kilogram kütleye sahip Göktürk-1, yörüngede yüksek çözünürlüklü optik kamerasıyla güneş eş zamanlı görev yapıyor. Dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapmak için tasarlanan 0,50 metre çözünürlüklü uydunun ömrü 7 yıl olarak öngörülüyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak GÖKTÜRK-1 uydusu Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı.
Türkiye'nin aktif uydu sayısı, Türksat 5A'nın 4 ay sonra yörüngesine oturtulmasıyla 7'ye yükselecek. Türkiye'nin, 3'ü (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B) haberleşme, 3'ü (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 6 uydusu bulunuyor.
Türkiye'nin ilk başarılı fırlatılan ve yörüngeye oturan uydusu olan Türksat 1B, 12 yıl süren görev süresi 2006'da sona erdi.
16 Ku transponder; 6 geniş bant 72 MHz ve 10 dar bant 36 MHz'lik iletişim özelliklerine sahiptir.Türkiye, Avrupa, Orta Asya'yı kapsama alanına almaktadır.12 yıllık görevinin ardından 2006 yılında, 31.3° Doğu boylamındaki görevi sona ermiştir.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
GÖKTÜRK-2 Uydusu yer yüzeyinden yaklaşık 685 km yükseklikteki Güneş Uyumlu Yörüngeye yerleştirilmiş olup, Dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlamaktadır.
2003 yılında uzaya gönderilen BILSAT uydusu, Ağustos 2006 tarihi itibarı ile görevini tamamlamıştır. BILSAT uydusu, pil hücrelerinden iki tanesinin ömrünü tamamlaması ile, Ağustos 2006 tarihi itibarı ile enerji depolayamaz duruma gelmiş ve bu nedenle operasyonlar sona ermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri