Kitap 7-8 yaş sonrası çocuklar için uygun olabilir.
Güneş ışığı atmosfere girdiğinde saçılan ışınların dalga boyları farklı farklıdır. Bu farklılık saçılma anında farklı renklerin oluşmasını sağlar. Kısa dalga boylu ışınlar mor, mavi ve yeşil renkler olarak; uzun dalga boylu ışınlar ise sarı, turuncu ve kırmızı renkler olarak saçılır.
Yukarı bakıyor ve Güneş'i sarı - turuncu, gökyüzünü mavi, bulutları beyaz, deniz ve okyanusları mavi ve Güneş batarken her yeri kırmızı - turuncu görüyoruz. Aslında bu renklerin hiçbiri yok, yalnızca beyaz var. Güneş de, Güneş'ten gelen ışık da bembeyaz bir renge sahip. Ancak bu beyaz, bildiğimiz beyaza benzemiyor.
Yelpazede hiç çivit mavisi ve mor olmasaydı, gökyüzü hafif yeşil bir renkle mavi renk arasında görünürdü. Net etki, mavi daha güçlü uyarılırken, kırmızı ve yeşil konilerin gökyüzündeki ışık tarafından eşit olarak uyarılır.
Ay gündüz saatlerinde mavi gökyüzünde soluk beyaz görünürken, geceleri parlak sarı, bazen de turuncu-kırmızı renktedir. Uzaydan çekilen fotoğraflarda görüldüğü gibi Ay'ın gerçek rengi gridir. Çoğunlukla oksijen, silisyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve alüminyumdan oluşan yüzeyi Ay'a gri rengini verir.
İlgili 34 soru bulundu
Atmosferden geçerken ışık, havadaki gazlar ve partiküller tarafından emilir ve sonra dalga boyu uzunluğuna göre farklı yönlere saçılır. En kısa dalga boyuna sahip mavi ışınlar daha geniş bir alana saçılırlar. İşte, gökyüzünün mavi görünmesine neden budur.
Gökyüzü neden pembe olur? Kırmızı, turuncu ve pembe bulutlar neredeyse tamamen gündoğumu ve günbatımında görülür ve atmosferin güneş ışınlarını saçmasıyla meydana gelir.
Deniz, bazen mavi, bazen turkuaz bazen de yeşil olarak gözümüze çarpar. Renksiz deniz suyunun içinde yer alan moleküller, yüksek frekanslı dalga boylarını tutar. Mavi rengi ise, daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için deniz, genellikle mavi bir görünüme sahip olur.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Bilindiği gibi deniz suyu renksizdir. Renksiz olan deniz suyunun içinde bulunan moleküller yüksek frekanslı kısa dalga boylarını tutmaktadır. Mavi rengi de kısa dalga boyunda olup fazla dağılma özelliği bulunan yüksek frekanslı bir dalgadır. Bu yüzden deniz suyu mavi rengini tutmaktadır.
Kısa cevap: Rayleigh saçılması nedeniyle Dünya'nın atmosferindeki moleküller, ışığın her yönde saçılmasına sebep olur. Bu saçılma sırasında en fazla kırılma mavi dalga boyunda görüldüğü için, gökyüzü mavi renkte görülür. Pek çoğumuz, beyaz ışığın renklerine ayrılması deneyini bir yerlerden hatırlarız.
Güneş ışığı atmosfere girdikten sonra saçılan ışınların dalga boyları farklılık göstermektedir. Bu saçılma sırasında farklı renklerin oluşmasına neden olur. Kısa dalga boylu ışınlar daha fazla saçılmaktadır ve bu kısa dalga boylu ışınlar mor, mavi ve yeşil olarak saçılır.
Güneş ışınları gökyüzünün üst katmanlarını delerken mavi dalga boyları bölünür ve emilmek yerine yansır. Bu doğrultuda ufuk iyice alçaldığı sırada yeşil ile beraber mavi renk dağılmaya başlar. Bunun sonucunda ise turuncu ve kırmızı bir renk ortaya çıkar.
Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilen fotoğraflarda da Güneş'in aslında beyaz olduğu açıkça görülür.
En parlak olanı Jüpiter, biraz daha sönük olanı Satürn gezegenidir. Detaylı bilgi almak isteyen okurlarımız, Venüs ve Merkür'ü anlattığımız “iç gezegenler”in gökyüzünde çok parlak görünmesiyle ilgili bu yazımızı okumaya devam edebilirler.
Güneşin beyaz ışığı, tüm renklerin karışımını içeriyor. Güneş ışınları, içinde mor, mavi, kırmızı, sarı, turuncu ve yeşili barındırır. Işınlar atmosferden geçerken, mor ışıklar kırmızıya oranla daha fazla dağılırlar. Mavi renk de yeryüzüne kırılarak yansır.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır.
Yeryüzünde bulunan suyun %96,5'i okyanuslarımızda bulunur; fakat bu su, tuzla doygun haldedir ve içilemez.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, hafta içinden bu yana devam eden deniz suyundaki çekilmenin sert poyraz ve gelgite bağlı basınçtan kaynaklandığını ifade etti.
CEVAP: Alışıldık cevap suyun rengi olmadığıdır; su "şeffaf" ya da "saydam"dır ve denizin mavi görünmesinin tek sebebi gökyüzünün denizin üzerine yansımasıdır.
Güneş ışını, “ışık spektrumu” adı verdiğimiz renklerden oluşur. Bu renkler kırmızı, turuncu, sarı, mavi, yeşil, mor ve laciverttir. Bu renklerin her biri farklı bir dalga boyuna sahiptir. En kısa dalga boyuna sahip olan renk mavi olduğu için havadaki parçacıklarla güneş ışığı çarpışınca biz de mavi renkle karşılaşırız.
Okyanus ve denizlerin orijinal yapısında tuz yoktur; tuzun çoğu kayalardan gelir. Yağmur suyundaki çözünmüş karbondioksit, kayaları aşındırır. Bu kayalardan gelen mineraller; nehirlere ve akarsulara sızarak suyun tuzlanmasına neden olur.
Dolayısıyla mavi ışık Güneş'in yüksekte olduğu zamanlara göre daha çok saçılır. Bu durumda daha az saçılan kırmızı-turuncu ışınlar gözümüze daha çok ulaşır. Bu yüzden gün doğumu ve gün batımı sırasında gökyüzünü kırmızı-turuncu renklerde görürüz.
Kırmızı, turuncu ve pembe bulutlar neredeyse tamamen gündoğumu ve günbatımında görülür ve atmosferin güneş ışınlarını saçmasıyla meydana gelir. Bulutlar uzun ve saçılıma uğramamış güneş ışınlarını yansıtırlar ve o rengi alırlar. Bu etki birinin kırmızı bir spotu beyaz bir kağıda tutmasına benzer.
Bulutlar tüm görünür dalga boyutlarını yansıtır. Genellikle beyazdır ancak gri veya siyah olarak da görünebilirler. Gri ya da siyah görünmelerinin sebebi, kalınlıkları nedeniyle güneş ışığının geçmesine izin vermemeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri