Golden Ale (goldın eyl), ünlü İngiliz butik bira üreticisi St. Peter's'ın aynı isimli ticari birasının aslına sadık biçimde bira kiti şekline getirilmiş halidir.
Ale, üst köpük mayasından mayalanmış arpadan yapılan bir çeşit bira türüdür. Bu maya birayı hızlı fermente eder ve ona tatlı ve meyvemsi bir tat verir. Çoğu ale nebatî lezzetin kaynağı olan maltın şekerli tadını dengeleyen ve onu muhafaza eden şerbetçiotu içerir.
Lager, alt fermentasyon usuluyle düşük sıcaklıklarda üretilip saklanan yaygın bir bira türüdür. Alt fermentasyonda, bira karışımına katılan Saccharomyces pastorianus mayası 4 ila 9 derece civarında kimyasal olarak aktive olur, bira maltını alkole ve karbonik asite dönüştürür.
Lager biralar alt fermantasyon, ale biralar üst fermantasyon ürünüdür. Lager biralar daha soğuk sıcaklıklarda fermante olurken, ale mayalar nispeten daha yüksek sıcaklıkları tercih ederler. Ale biralarda maya karakteri daha belirgindir. Maya kaynaklı meyvemsi ve baharatsı sonuçlar olağandır.
Flandre kırmızı ale, meyvemsiliği oldukça yüksek bir biradır. Erik, kuru erik, kuru üzüm ve ahududu benzeri aromalar ön plandadır. Şerbetçi otu acılığı düşüktür ancak tanen oranı yüksektir. Bu nedenle bira türleri arasında kırmızı şaraba en çok benzetilen bira olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Kahverengi ale, koyu kehribar rengi ve kahverengi arasında bir bira türüdür. Terim ilk kez Londralı bira üreticileri tarafından 17. yüzyılın sonlarına doğru, günümüzdeki anlamından farklı olarak mild ale türü biraları tanımlamak için kullanılmıştır.
Stout, kavrulmuş arpa maltı ya da kavrulmuş sek arpayla yapılan siyah bir bira türüdür. Geleneksel olarak en sert porter tipi biralardan (stout porter) türemiştir. Zamanla stout olarak kısaltılmıştır. Pek çok alt türü olmakla birlikte en popüler olanı sek stouttur.
IPA (India Pale Ale), diğer biralara oranla daha yüksek miktarda şerbetçiotu içeren bir bira çeşididir. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık, diğer biralara oranla daha fazladır. Renkleri genel olarak altın ve bakır tonlarındadır. Genellikle güçlü bir aromaya sahiptirler.
Üretim pek çok açıdan standart pale ale biralar gibidir. En önemli fark ise amber ale üretiminde, açık renkli arpa maltına ilave olarak küçük miktarlarda kristal ya da daha koyu renkli malt eklenmesidir.
Almanlar özellikle bu biraya Pilsner demekten kaçınır ve bunun yerine kendi yaptıkları aynı tarza Pils derler. Bunu bilmenin temel faydası şudur; meyvemsi tadı olmayan daha soğuk ve net tad arıyorsanız Lager bira seçmelisiniz, daha karmaşık tatlar için Ale bira uygundur.
Tuborg, pilsner türü bira üretmek amacıyla kurulmuştur. 1894 yılında United Breweries ile birleşmiştir.
Duvel Bira Alkol Oranı
Belçika menşeili Duvel birası, yüksek alkol oranına sahip biraların arasında yer alır. İçerdiği alkol oranı ise %8,5'tir. Görünüşüyle dikkatleri üzerine çeken bu bira, sert içim sevenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.
Alkol oranı %0,3 olduğu için alkolsüz olarak nitelenen Beck's Alkohol Frei adlı bira. Alkollü içecek tüketmenin yasak olduğu Arap ülkelerinde oldukça popüler bir içecektir.
Dünyaca ünlü Ale biralardan bazıları, Guinness, Duvel, Leffe, Erdinger dir.
Guinness, İrlanda'ya özgü siyah bir bira türü (Stout).
Pilsner, tüm dünyada üretilen biraların üçte ikisinden fazlasının dahil olduğu açık renkli lager tipi bir bira türüdür. İlk olarak 1842 yılında Avusturya İmparatorluğu topraklarında bulunan Bohemya bölgesindeki Pilsen kentinde Pilsner Urquell adıyla üretilmiştir. Bu kent günümüzde Çekya sınırları arasındadır.
Pilsner türündeki bu bira Danimarka'da en yaygın ve en kolay bulunan biralardan biri. Ama Tuborg markası asıl ülkemizde de oldukça ünlü Tuborg Gold isimli pilsner türündeki birasıyla dünyaya yayılmış.
İzmir'de bulunan bu fabrika Carlsberg, Tuborg Gold, Tuborg Amber, Tuborg Filtresiz, Tuborg Special, Frederik, Vole, Skol, Troy ve Venüs markalarıyla bira üretmektedir.
Örnek olarak Anadolu Efes aracılığıyla üretilen Efes Malt ya da Türk Tuborg aracılığıyla üretilen Tuborg Gold %100 Malt adlı biralar malt bira olmamalarına karşın "malt" olarak etiketlenmektedirler.
+1 Dinlendirme Tekniği ile üretim sürecimize özel bir aşama ekliyoruz. Bira üretim prosesinde maltın dinlenme süresini 2 katına çıkaran bu özel aşamayla malt lezzetinin biraya daha fazla geçmesini sağlıyoruz. Ustalık isteyen bu özel teknikle artık Efes markalarımızı daha uzun sürede, sabırla ve yavaş yavaş üretiyoruz.
%67.5'luk alkol oranıyla, Brewmeister Snake Venom dünyanın en yüksek alkollü birası. Alkol oranı olarak neredeyse Absinthe ayarında bir biradan bahsediyoruz.
Bomonti Filtresiz IPA oldukça karışık bir formüle sahip. Arpa, yulaf ve buğday maltları mayşelenmiş ve Galaxy, Enigma, Mosaic ve Citra olmak üzere 4 farklı şerbetçiotu kullanılmış. Oldukça bulanık, saman sarısı bir bira. Güzel köpüklendi, yoğun ancak çok kalıcı olmayan bir köpüğü var.
Dunkel ya da Dunkles, koyu renkli Alman lager biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. "Dunkel" Almanca'da koyu ve karanlık gibi anlamlara gelmektedir. Dolayısıyla dunkel biralar kehribar rengiyle kızılımsı kahverengi arasında koyu bir görünüme sahiptir. Dunkel biralar pürüzsüz malt tatlarıyla bilinirler.
Porter, kahverengi malt kullanılarak üretilen ve Londra'da geliştirilen ale türü siyah bir bira çeşididir. Biraya koyu rengini veren şey ise üretiminde kullanılan koyu renkli arpa maltıdır. Bugün arpa maltının yanı sıra çikolata maltı da sıklıkla kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri