Yengeç Dönencesi'nin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır.
Sabah güneş doğarken gölge maksimum boyda, öğlen güneş tam tepede olacağı için gölge boyu sıfır, akşam güneş batarken gölge sabahkinin aksi istikametinde yine maksimum boyda olur. Bu durumda gölge uzayıp kısalmaz, ekvatordaki güneşin doğuş yada batış anındaki gibi sürekli maksimum boyda kalır.
Güneş cisme eğik açıyla geldiyinde cismin gölgesi uzun olur. Dik açıyla geldiğinde ise kısa olur. Golgenin en uzun oldugu zamanlar günün ilk ve son saatleridir. En kisa oldugu zaman ise oğle saatleri dir!
Gölge boyunun uzun olması için güneş ışınlarının eğik açıyla gelmesi gerekir. Türkiye de Kuzey Yarım Küre'de yer aldığı için öğle vakti en uzun gölge boyu 23 Eylül'de görülür.
Oğlak dönencesine güneş ışınları dik açıyla geldiği için gölge boyu sıfırdır. Bu tarihten sonra güneşin dik açısı kuzeye doğru kaymaya başlar. Bu tarihten sonra Güney yarımkürede gündüzler kısalmaya geceler ise uzamaya başlar. 21 Mart günü ise dik açı artık 0° enlemi olan ekvator üzerindedir.
İlgili 16 soru bulundu
Bağımsız Değişken: Işık kaynağının cisme uzaklığı. Bağımlı değişken: Gölge boyu SONUÇ: Cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölge boyu büyür, cisim uzaklaştıkça gölge boyu küçülür. Işık kaynağı cisme yaklaştıkça gölge boyu büyür, ışık kaynağı uzaklaştıkça gölge boyu küçülür.
Cisme gelen ışığın yakınlığı veya uzaklığıyla alakalı olarak gölge boyu değişir. Gün içerisinde gölge boylarımızın değiştiğini fark ederiz. Işık kaynağı cisme yaklaştığı zaman gölge boyu büyür. Uzaklaştığı zaman ise gölge boyu küçülür.
Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi'ne teğet geçer. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyi, güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır.
Türkiye'de gölge yönü daima kuzeyi gösterir.
21 Aralık'ta kuzey yarımkürede günlerde uzamaya başlarken güney yarımkürede ise günler kısalmaya başlıyor. Kuzey yarımkürede 21 Aralık tarihi gölgelerin uzun olduğu gün olarak adlandırılıyor.
Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.
21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.
Gölge boyunun en kısa olduğu zaman Güneş'in tam tepede olduğu andır. Cisim, ışık kaynağına yaklaştırıldığında duvarda oluşacak gölge boyu büyür. Tam gölgenin oluşabilmesi için ışık kaynağının önüne opak cisim konmalıdır.
-Kutuplar ve çevresi güneş ışınlarını eğik açı ile alır. Ekvatordan kutuplara doğru güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. -Ekvatordan , kutuplara gidildikçe sıcaklıklarda azalma meydana gelir. -Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin gölge boyları uzar.
* Ülkemiz, Yengeç Dönencesi dediğimiz, Güneş'in yıllık hareketinden kuzeyden güneye dönüş yaptığı ve 23° 27' koordinatında olan bir bölgededir. İşte Türkiye, tam da bu Yengeç Dönencesinin kuzeyinde konumlanmıştır. Bu sebeple, güneş ışınları ülkemize hiçbir zaman dik gelmez. Bu sebeple ülkemizde gölge boyu sıfır olmaz.
Gölge boyu güneşin gelme açısıyla oluşur. Örneğin güneş 90° 'lik açıyla geliyorsa gölgemiz olmaz. 45°'ilk açıyla geliyorsa gölgemizin boyu uzar. Yani kısacası gölge boyu güneşin gelme açısına bağlıdır.
Bağımsız Değişken: Işık kaynağının cisme uzaklığı. Bağımlı değişken: Gölge boyu SONUÇ: Cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölge boyu büyür, cisim uzaklaştıkça gölge boyu küçülür. Işık kaynağı cisme yaklaştıkça gölge boyu büyür, ışık kaynağı uzaklaştıkça gölge boyu küçülür.
Güneş cisme eğik açıyla geldiyinde cismin gölgesi uzun olur. Dik açıyla geldiğinde ise kısa olur. Golgenin en uzun oldugu zamanlar günün ilk ve son saatleridir. En kisa oldugu zaman ise öğlen saatleridir.
Yaz Gündönümü ile birlikte gölge boylarında da değişiklikler oluyor. 21 Haziran tarihinde Kuzey Yarımküre'de olan ülkelerde en kısa gölge boyu olur. Yaz Gündönümü'nde kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanmaktadır. Güney kutup dairesinde ise 24 saat gece yaşanmaktadır.
Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi'ne teğet geçer. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyi, güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır.
Kış mevsiminin başlangıcı anlamına gelen Oğlak Dönencesi (Kış Gündönümü) etkisi olan 'en uzun gece' bugün Kuzey Yarımküre'de kalan ülkelerde yaşanıyor. Kuzey Yarımküre'de kalan Türkiye'de ise diğer şehirlere göre en uzun gündüzü Hatay, en uzun geceyi ise Sinop geçirecek.
Gölgenin en kısa olduğu ( öğle vakitlerinde ) andaki yönü kuzeyi gösterir. ( Güney Yarımkürede güneyi ). Bunun tam zıt yönü ise güney yönüdür. Veya öğle vaktini hiç beklemeden çubuk gölgesinin ilk yerini işaretleriz.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe Güneş'ten alınan ışığın Dünya'ya geliş açısı kırılmaya başlayacaktır. Bu sebepten dolayı ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe gölge boyu uzayacak, sıcaklık düşecektir.
Bunun nedeni güneş ışınlarının geliş açılarıdır. Evde deneyebileceğiniz şekilde bir el fenerini aldıktan sonra bir cisime farklı açılardan ışığı tutun. Her derecelik açı değişiminde gölgenin boyuda değişecektir.
Engelin kaynaklara veya kaynağın engellere yaklaşması durumunda tam gölgenin ve yarı gölgenin alanı büyür. Ekran (perde) engele yaklaştığında tam gölgenin ve yarı gölgenin alanı küçülür. Işık kaynağının boyutu engelin boyutu ile aynı olduğunda, tam gölgenin alanı küçülürken yarı gölgenin alanı büyür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri